Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Mrożona kawa na śniadanie? Sprawdzi się, pod warunkiem, że dodasz do niej ekstra składnik. W ten sposób nie tylko skutecznie obudzi i orzeźwi cały twój organizm, ale także zapewni uczucie sytości. Energii wystarczy do przerwy na obiad.
Kawę mrożoną możesz zrobić na kilka sposobów. W najprostszej wersji wystarczy zmiksować espresso z kostkami lodu – w ten sposób uzyskasz klasyczne frappe. Jeśli chcesz, możesz dodać mleko, aby zabielić kawę i złagodzić charakterystyczną goryczkę. Masz ochotę na deserową wersję? Wrzuć porcję lodów waniliowych – do blendera lub do gotowej już kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Na śniadanie robię kawę z bananem
Mój pomysł na śniadaniową kawę mrożoną to coś pomiędzy klasyką a wersją deserową – jednak zamiast słodkich lodów, wolę gęsty koktajl z bananem. Pełen błonnika owoc miksuję w blenderze z kostkami lodu i odrobiną mleka, przelewam do szklanki i dodaję espresso.
Czasem do blendera dosypuję również łyżkę kakao, aby napój był jeszcze bardziej energetyczny. Kiedy serwuję napój znajomym, w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę deserową – wlewam niewielką ilość na dno i wewnętrzne ścianki wysokiej szklanki i na takiej bazie przygotowuję kawę. Kto ma ochotę, słodzi ją miodem.
Przepis na mrożoną kawę bananową
Espresso możesz zaparzyć w domowym ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Wybierz dowolne mleko – tradycyjne lub roślinne, na przykład sojowe bądź migdałowe.
Składniki:
- 1 banan,
- 50 ml mleka,
- kubek kostek lodu,
- 1 espresso.
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj banana z mlekiem i kostkami lodu.
- Przelej do wysokiej szklanki.
- Zaparz espresso i dodaj do koktajlu bananowego.