Połączenie kawy z tonikiem odchodzi do lamusa. Teraz na topie jest zdrowszy napój

Jeszcze kilka lat temu kawa z dodatkiem kwaśnych owoców wzbudzała niemałe zdziwienie. Ale coraz bardziej popularne espresso z plasterkiem cytryny niejednej osobie uratowało skórę po imprezowej nocy, więc oswoiliśmy to niecodzienne połączenie. Trzeba przyznać, że taka kawa działa natychmiastowo. Warto ją pić nie tylko dla właściwości przywracających trzeźwość umysłu – z sokiem wyciśniętym z pomarańczy jest po prostu pyszna.

Espresso z sokiem pomarańczowym to superorzeźwiające połączenieEspresso z sokiem pomarańczowym to superorzeźwiające połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przez kilka ostatnich sezonów najpopularniejszym kawowym drinkiem na lato był espresso tonic – czyli czarna kawa połączona z tonikiem, opcjonalnie z lodem i plasterkiem limonki albo cytryny. Niektórzy delektowali się espresso połączonym z colą – co dawało mocnego kopa, ale też znacznie podnosiło poziom cukru, który po chwili spadał, co potrafiło dotkliwie zaboleć. Dzisiaj hitem w kawiarniach jest orange espresso, czyli kawa wymieszana z sokiem pomarańczowym, najlepiej wyciśniętym na świeżo z soczystych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak działa kawa z sokiem pomarańczowym?

Sok pomarańczowy jest idealnym uzupełnieniem kawy, która pobudza ciało i umysł, zwiększa czujność, poprawia pamięć i koncentrację. Sok ze świeżych pomarańczy to potężna dawka witaminy C, zawiera także potas i błonnik, które sprawiają, że taki napój nie tylko budzi nas do pracy, ale także dostarcza wartościowych składników odżywczych.

Zarówno kawa, jak i sok pomarańczowy są źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To połączenie tworzy swoistą synergię, w efekcie działając razem lepiej niż każdy składnik osobno. Dodatkowo, słodycz soku pomarańczowego równoważy gorycz kawy, co jest zachęcające dla osób stroniących od czarnego "napoju bogów" ze względu na gorzki smak.

Jak zrobić orange espresso?

Do przygotowania napoju przyda ci się wyciskarka do owoców, najlepiej wolnoobrotowa, która przepuszcza nie tylko słodki sok, ale także dużą ilość miąższu bogatego w błonnik.

Składniki:

  • 1 espresso (ok. 50 ml),
  • 1-2 pomarańcze,
  • opcjonalnie: kostki lodu i plasterki pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj espresso – może być w domowym ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, kawiarce lub french pressie.
  2. Wyciśnij sok z 1 lub 2 pomarańczy.
  3. Do wysokiej szklanki wlej sok, opcjonalnie dodaj kostki lodu, a następnie cienką strużką wlej gorące espresso.

Jeśli chcesz, żeby twój napój kawowy miał ładne, kontrastujące ze sobą warstwy, użyj łyżki stołowej. Trzymaj ją tuż nad powierzchnią soku, kiedy będziesz wlewać espresso.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy