Połączenie kawy z tonikiem odchodzi do lamusa. Teraz na topie jest zdrowszy napój
Jeszcze kilka lat temu kawa z dodatkiem kwaśnych owoców wzbudzała niemałe zdziwienie. Ale coraz bardziej popularne espresso z plasterkiem cytryny niejednej osobie uratowało skórę po imprezowej nocy, więc oswoiliśmy to niecodzienne połączenie. Trzeba przyznać, że taka kawa działa natychmiastowo. Warto ją pić nie tylko dla właściwości przywracających trzeźwość umysłu – z sokiem wyciśniętym z pomarańczy jest po prostu pyszna.
Przez kilka ostatnich sezonów najpopularniejszym kawowym drinkiem na lato był espresso tonic – czyli czarna kawa połączona z tonikiem, opcjonalnie z lodem i plasterkiem limonki albo cytryny. Niektórzy delektowali się espresso połączonym z colą – co dawało mocnego kopa, ale też znacznie podnosiło poziom cukru, który po chwili spadał, co potrafiło dotkliwie zaboleć. Dzisiaj hitem w kawiarniach jest orange espresso, czyli kawa wymieszana z sokiem pomarańczowym, najlepiej wyciśniętym na świeżo z soczystych owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak działa kawa z sokiem pomarańczowym?
Sok pomarańczowy jest idealnym uzupełnieniem kawy, która pobudza ciało i umysł, zwiększa czujność, poprawia pamięć i koncentrację. Sok ze świeżych pomarańczy to potężna dawka witaminy C, zawiera także potas i błonnik, które sprawiają, że taki napój nie tylko budzi nas do pracy, ale także dostarcza wartościowych składników odżywczych.
Zarówno kawa, jak i sok pomarańczowy są źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To połączenie tworzy swoistą synergię, w efekcie działając razem lepiej niż każdy składnik osobno. Dodatkowo, słodycz soku pomarańczowego równoważy gorycz kawy, co jest zachęcające dla osób stroniących od czarnego "napoju bogów" ze względu na gorzki smak.
Jak zrobić orange espresso?
Do przygotowania napoju przyda ci się wyciskarka do owoców, najlepiej wolnoobrotowa, która przepuszcza nie tylko słodki sok, ale także dużą ilość miąższu bogatego w błonnik.
Składniki:
- 1 espresso (ok. 50 ml),
- 1-2 pomarańcze,
- opcjonalnie: kostki lodu i plasterki pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj espresso – może być w domowym ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, kawiarce lub french pressie.
- Wyciśnij sok z 1 lub 2 pomarańczy.
- Do wysokiej szklanki wlej sok, opcjonalnie dodaj kostki lodu, a następnie cienką strużką wlej gorące espresso.
Jeśli chcesz, żeby twój napój kawowy miał ładne, kontrastujące ze sobą warstwy, użyj łyżki stołowej. Trzymaj ją tuż nad powierzchnią soku, kiedy będziesz wlewać espresso.