Tonic espresso - najlepsza kawa na lato, w tym roku będziemy ją pić litrami

Uciążliwe upały sprawiają, że nie masz ochoty na ciepłą kawę z mlekiem? Przychodzimy na pomoc ze wspaniałym przepisem na ten pyszny napój. Jest to najlepsza kawa na lato! Sprawdź poniżej jak ją wykonać.

ObrazekNajlepsza kawa na lato, w tym roku będziemy ją pić litrami. - Pyszności; Fotka: Canva.com
Agnieszka

Orzeźwiająca kawa

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: pixabay.com

Wielu z nas zaczyna poranek od kawy. Dzięki niej łatwiej nam się obudzić i zmotywować do działania. W okresie jesienno - zimowym często nas rozgrzewa. Natomiast w upalne dni marzymy o orzeźwiającym napoju. W związku z tym zachęcamy do wypróbowania tonic espresso!

Tonic espresso to idealna kawa na lato. Jak sama nazwa wskazuje, składa się ona z tonika oraz espresso. Jej korzenie sięgają 2014 roku. Za prekursorkę tego wyjątkowego napoju uznaje się popularną baristkę, Anne Lunnel.

Tonic espresso - przepis na kawę

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli jesteś fanem kawy, to koniecznie powinieneś wypróbować ten przepis. Wystarczy, że poświęcisz mu tylko kilka minut. W konsekwencji przygotujesz pyszny, orzeźwiający tonic espresso!

Składniki:

      
  • 40ml espresso
  • 150 - 180ml toniku
  • plasterek limonki
  • kostki lodu

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj espresso i odłóż je na bok do ostudzenia. Następnie wypełnij szklankę kostkami lodu. Wlej tonik. W kolejnym korku dodaj ostudzone espresso. Udekoruj szklankę plasterkiem limonki.

Jeśli chcesz wzbogacić smak napoju, wlej jedną łyżkę syropu truskawkowego. Niektórzy dodają również syrop pomarańczowy bądź imbirowy. W ten sposób złagodzisz smak tej orzeźwiającej kawy.

Zastanawiasz się jakiej kawy użyć? Najlepiej, jeśli nie będzie za intensywna w smaku. Bardzo gorzkie kawy, takie jak Robusta, nie będą dobrze komponować się z tonikiem. W związku z tym polecamy kawę o lekkim, wyważonym smaku.

Jak podawać tonic espresso?

Kawę tonic espresso należy podawać w wąskich, wysokich szklankach. W ten sposób napój prezentuje się fenomenalnie. Dzięki temu, możemy zauważyć jak ciemna warstwa kawy delikatnie nachodzi na przezroczystą warstwę tonika. Szklankę zazwyczaj dekorujemy plasterkiem limonki, pomarańczy bądź cytryny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszne i delikatne tiramisu krok po kroku. To idealny deser na upalne dni. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥