Pijesz kawę rozpuszczalną? Oto, jak wpływa na twój organizm

Kawa rozpuszczalna jest smaczna i wygodna w przygotowaniu, a przez to bardzo popularna. Ale czy równie zdrowa, co zwykła kawa? A może jest wręcz przeciwnie i ten napój jedynie nam szkodzi? Wyjaśniamy.

Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | emar

Według badania Biostatu z 2022 roku kawa rozpuszczalna to wybór blisko 40 proc. polskich kawoszy. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić. Jest łatwo dostępna, przygotowuje się ją szybko i bez problemu, świetnie smakuje. Mimo to wielu kawowych purystów nadal uparcie twierdzi, że "ta kawa obok prawdziwej kawy to nawet nie leżała". Czy mają rację? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu od A do Z.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Kawa rozpuszczalna — droga do sklepu

Już na wstępie tego artykułu należałoby zaznaczyć, że mówienie o tym, że kawa rozpuszczalna obok prawdziwej "nawet nie leżała" jest grubo przesadzone. Czym bowiem tak naprawdę jest ten produkt spożywczy? Niczym innym, jak ziarnami kawy, które najpierw poddano procesowi mielenia, potem parzenia, aż w końcu odparowywania wody. Można się jeszcze zagłębiać w kwestie techniczne — ekstrakt może być albo zamrażany i cięty, albo rozpylany gorącym powietrzem — ale jedno jest pewne. Kawa rozpuszczalna to ta sama kawa, którą znamy z sypanej wersji, tylko w innej postaci.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

Być może przed zadaniem tego pytania należałoby jeszcze poruszyć kwestię tego, czy "prawdziwa" kawa w ogóle jest zdrowa? Otóż jest, a pita w umiarkowanych ilościach potrafi naprawdę pozytywnie wpłynąć na pracę ludzkiego organizmu. I wszystkie składniki, z których wynikają wspomniane korzyści (antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i polifenole) są obecne również w kawie rozpuszczalnej. To oznacza, że ten napój, tak jak i espresso z kawiarni, pobudza pracę mózgu, chroni wątrobę, przyspiesza metabolizm, a nawet działa antynowotworowo.

Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również
Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również © Canva | Igor Haritanovich

Liofilizacja i suszenie

Być może zadajesz sobie jeszcze jedno, poniekąd słuszne pytanie. Czy proces liofilizacji ziaren kawy nie zabiera im wartości odżywczych? To znaczy: wiemy już, że kawa rozpuszczalna jest zdrowa, ale nadal nie wiemy, czy jest RÓWNIE zdrowa, co w przypadku ziaren niepoddanych całemu opisanemu wcześniej procesowi obróbki. Otóż możesz być spokojny. Liofilizacja nie tylko nie pozbawia kawy smaku, ale także nie upośledza jej zawartości. To metoda znacznie bardziej zaawansowana od zwykłego suszenia, o czym pisaliśmy już kiedyś w kontekście owoców.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości