Pijesz kawę rozpuszczalną? Oto, jak wpływa na twój organizm
Kawa rozpuszczalna jest smaczna i wygodna w przygotowaniu, a przez to bardzo popularna. Ale czy równie zdrowa, co zwykła kawa? A może jest wręcz przeciwnie i ten napój jedynie nam szkodzi? Wyjaśniamy.
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 09:05
Według badania Biostatu z 2022 roku kawa rozpuszczalna to wybór blisko 40 proc. polskich kawoszy. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić. Jest łatwo dostępna, przygotowuje się ją szybko i bez problemu, świetnie smakuje. Mimo to wielu kawowych purystów nadal uparcie twierdzi, że "ta kawa obok prawdziwej kawy to nawet nie leżała". Czy mają rację? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu od A do Z.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa rozpuszczalna — droga do sklepu
Już na wstępie tego artykułu należałoby zaznaczyć, że mówienie o tym, że kawa rozpuszczalna obok prawdziwej "nawet nie leżała" jest grubo przesadzone. Czym bowiem tak naprawdę jest ten produkt spożywczy? Niczym innym, jak ziarnami kawy, które najpierw poddano procesowi mielenia, potem parzenia, aż w końcu odparowywania wody. Można się jeszcze zagłębiać w kwestie techniczne — ekstrakt może być albo zamrażany i cięty, albo rozpylany gorącym powietrzem — ale jedno jest pewne. Kawa rozpuszczalna to ta sama kawa, którą znamy z sypanej wersji, tylko w innej postaci.
Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?
Być może przed zadaniem tego pytania należałoby jeszcze poruszyć kwestię tego, czy "prawdziwa" kawa w ogóle jest zdrowa? Otóż jest, a pita w umiarkowanych ilościach potrafi naprawdę pozytywnie wpłynąć na pracę ludzkiego organizmu. I wszystkie składniki, z których wynikają wspomniane korzyści (antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i polifenole) są obecne również w kawie rozpuszczalnej. To oznacza, że ten napój, tak jak i espresso z kawiarni, pobudza pracę mózgu, chroni wątrobę, przyspiesza metabolizm, a nawet działa antynowotworowo.
Liofilizacja i suszenie
Być może zadajesz sobie jeszcze jedno, poniekąd słuszne pytanie. Czy proces liofilizacji ziaren kawy nie zabiera im wartości odżywczych? To znaczy: wiemy już, że kawa rozpuszczalna jest zdrowa, ale nadal nie wiemy, czy jest RÓWNIE zdrowa, co w przypadku ziaren niepoddanych całemu opisanemu wcześniej procesowi obróbki. Otóż możesz być spokojny. Liofilizacja nie tylko nie pozbawia kawy smaku, ale także nie upośledza jej zawartości. To metoda znacznie bardziej zaawansowana od zwykłego suszenia, o czym pisaliśmy już kiedyś w kontekście owoców.