Pijesz kawę rozpuszczalną? Oto, jak wpływa na twój organizm

Kawa rozpuszczalna jest smaczna i wygodna w przygotowaniu, a przez to bardzo popularna. Ale czy równie zdrowa, co zwykła kawa? A może jest wręcz przeciwnie i ten napój jedynie nam szkodzi? Wyjaśniamy.

Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | emar

Według badania Biostatu z 2022 roku kawa rozpuszczalna to wybór blisko 40 proc. polskich kawoszy. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić. Jest łatwo dostępna, przygotowuje się ją szybko i bez problemu, świetnie smakuje. Mimo to wielu kawowych purystów nadal uparcie twierdzi, że "ta kawa obok prawdziwej kawy to nawet nie leżała". Czy mają rację? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu od A do Z.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Kawa rozpuszczalna — droga do sklepu

Już na wstępie tego artykułu należałoby zaznaczyć, że mówienie o tym, że kawa rozpuszczalna obok prawdziwej "nawet nie leżała" jest grubo przesadzone. Czym bowiem tak naprawdę jest ten produkt spożywczy? Niczym innym, jak ziarnami kawy, które najpierw poddano procesowi mielenia, potem parzenia, aż w końcu odparowywania wody. Można się jeszcze zagłębiać w kwestie techniczne — ekstrakt może być albo zamrażany i cięty, albo rozpylany gorącym powietrzem — ale jedno jest pewne. Kawa rozpuszczalna to ta sama kawa, którą znamy z sypanej wersji, tylko w innej postaci.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

Być może przed zadaniem tego pytania należałoby jeszcze poruszyć kwestię tego, czy "prawdziwa" kawa w ogóle jest zdrowa? Otóż jest, a pita w umiarkowanych ilościach potrafi naprawdę pozytywnie wpłynąć na pracę ludzkiego organizmu. I wszystkie składniki, z których wynikają wspomniane korzyści (antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i polifenole) są obecne również w kawie rozpuszczalnej. To oznacza, że ten napój, tak jak i espresso z kawiarni, pobudza pracę mózgu, chroni wątrobę, przyspiesza metabolizm, a nawet działa antynowotworowo.

Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również
Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również © Canva | Igor Haritanovich

Liofilizacja i suszenie

Być może zadajesz sobie jeszcze jedno, poniekąd słuszne pytanie. Czy proces liofilizacji ziaren kawy nie zabiera im wartości odżywczych? To znaczy: wiemy już, że kawa rozpuszczalna jest zdrowa, ale nadal nie wiemy, czy jest RÓWNIE zdrowa, co w przypadku ziaren niepoddanych całemu opisanemu wcześniej procesowi obróbki. Otóż możesz być spokojny. Liofilizacja nie tylko nie pozbawia kawy smaku, ale także nie upośledza jej zawartości. To metoda znacznie bardziej zaawansowana od zwykłego suszenia, o czym pisaliśmy już kiedyś w kontekście owoców.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem