Pijesz kawę rozpuszczalną? Oto, jak wpływa na twój organizm

Kawa rozpuszczalna jest smaczna i wygodna w przygotowaniu, a przez to bardzo popularna. Ale czy równie zdrowa, co zwykła kawa? A może jest wręcz przeciwnie i ten napój jedynie nam szkodzi? Wyjaśniamy.

Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?Kawa rozpuszczalna — zdrowa, czy nie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | emar

Według badania Biostatu z 2022 roku kawa rozpuszczalna to wybór blisko 40 proc. polskich kawoszy. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić. Jest łatwo dostępna, przygotowuje się ją szybko i bez problemu, świetnie smakuje. Mimo to wielu kawowych purystów nadal uparcie twierdzi, że "ta kawa obok prawdziwej kawy to nawet nie leżała". Czy mają rację? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu od A do Z.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Kawa rozpuszczalna — droga do sklepu

Już na wstępie tego artykułu należałoby zaznaczyć, że mówienie o tym, że kawa rozpuszczalna obok prawdziwej "nawet nie leżała" jest grubo przesadzone. Czym bowiem tak naprawdę jest ten produkt spożywczy? Niczym innym, jak ziarnami kawy, które najpierw poddano procesowi mielenia, potem parzenia, aż w końcu odparowywania wody. Można się jeszcze zagłębiać w kwestie techniczne — ekstrakt może być albo zamrażany i cięty, albo rozpylany gorącym powietrzem — ale jedno jest pewne. Kawa rozpuszczalna to ta sama kawa, którą znamy z sypanej wersji, tylko w innej postaci.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

Być może przed zadaniem tego pytania należałoby jeszcze poruszyć kwestię tego, czy "prawdziwa" kawa w ogóle jest zdrowa? Otóż jest, a pita w umiarkowanych ilościach potrafi naprawdę pozytywnie wpłynąć na pracę ludzkiego organizmu. I wszystkie składniki, z których wynikają wspomniane korzyści (antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i polifenole) są obecne również w kawie rozpuszczalnej. To oznacza, że ten napój, tak jak i espresso z kawiarni, pobudza pracę mózgu, chroni wątrobę, przyspiesza metabolizm, a nawet działa antynowotworowo.

Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również
Kawa jest zdrowa. Ta rozpuszczalna - również © Canva | Igor Haritanovich

Liofilizacja i suszenie

Być może zadajesz sobie jeszcze jedno, poniekąd słuszne pytanie. Czy proces liofilizacji ziaren kawy nie zabiera im wartości odżywczych? To znaczy: wiemy już, że kawa rozpuszczalna jest zdrowa, ale nadal nie wiemy, czy jest RÓWNIE zdrowa, co w przypadku ziaren niepoddanych całemu opisanemu wcześniej procesowi obróbki. Otóż możesz być spokojny. Liofilizacja nie tylko nie pozbawia kawy smaku, ale także nie upośledza jej zawartości. To metoda znacznie bardziej zaawansowana od zwykłego suszenia, o czym pisaliśmy już kiedyś w kontekście owoców.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇