Ma delikatne mięso i niewiele ości. Polacy nie doceniają i wybierają dorsza

Sum to średniotłusta ryba europejska, która jest niedoceniana w Polsce, mimo że posiada wiele wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę.

Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sum to druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna. Może osiągać nawet 3 m długości. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, osiągają mniejsze rozmiary. Sum zasiedla wody zlewiska Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego na wschodzie aż po Hiszpanię na zachodzie. Na północ sięga do Zatoki Botnickiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Czy mięso suma jest zdrowe?

Sum to ryba średniotłusta. Dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do kwasów wielonienasyconych ryba ta ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego. Wspiera też pracę mózgu i pomaga zapobiec chorobom neurologicznym i psychicznym. Sum jest również źródłem białka - w 100 g zawiera aż 16 g tego składnika.

Ponadto znajdziemy w nim bogactwo witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Spożywanie suma może obniżyć ryzyko chorób serca, a to ze względu na obecność kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi i poprawiają poziom cholesterolu.

Sum to duża ryba
Sum to największa w Europie słodkowodna ryba © Pixabay

Zastosowanie suma w kuchni. Prosty przepis na pieczonego suma

Sum to największa, najbardziej żarłoczna i prawdopodobnie najsmaczniejsza ryba słodkowodna w Polsce. Co więcej, sum to ryba, która praktycznie nie zawiera ości, co znacznie ułatwia jej przygotowanie do spożycia. Dodatkowo ciało tej ryby nie jest pokryte łuskami, co eliminuje konieczność skrobania przed gotowaniem.

Składniki:

  • 2 filety z suma,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek.
  3. Rybę polej masłem z cebulą i czosnkiem, posyp natką posiekanej pietruszki.
  4. Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.C.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀