Ma delikatne mięso i niewiele ości. Polacy nie doceniają i wybierają dorsza

Sum to średniotłusta ryba europejska, która jest niedoceniana w Polsce, mimo że posiada wiele wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę.

Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sum to druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna. Może osiągać nawet 3 m długości. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, osiągają mniejsze rozmiary. Sum zasiedla wody zlewiska Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego na wschodzie aż po Hiszpanię na zachodzie. Na północ sięga do Zatoki Botnickiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Czy mięso suma jest zdrowe?

Sum to ryba średniotłusta. Dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do kwasów wielonienasyconych ryba ta ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego. Wspiera też pracę mózgu i pomaga zapobiec chorobom neurologicznym i psychicznym. Sum jest również źródłem białka - w 100 g zawiera aż 16 g tego składnika.

Ponadto znajdziemy w nim bogactwo witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Spożywanie suma może obniżyć ryzyko chorób serca, a to ze względu na obecność kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi i poprawiają poziom cholesterolu.

Sum to duża ryba
Sum to największa w Europie słodkowodna ryba © Pixabay

Zastosowanie suma w kuchni. Prosty przepis na pieczonego suma

Sum to największa, najbardziej żarłoczna i prawdopodobnie najsmaczniejsza ryba słodkowodna w Polsce. Co więcej, sum to ryba, która praktycznie nie zawiera ości, co znacznie ułatwia jej przygotowanie do spożycia. Dodatkowo ciało tej ryby nie jest pokryte łuskami, co eliminuje konieczność skrobania przed gotowaniem.

Składniki:

  • 2 filety z suma,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek.
  3. Rybę polej masłem z cebulą i czosnkiem, posyp natką posiekanej pietruszki.
  4. Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.C.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości