Ma delikatne mięso i niewiele ości. Polacy nie doceniają i wybierają dorsza

Sum to średniotłusta ryba europejska, która jest niedoceniana w Polsce, mimo że posiada wiele wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę.

Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni Sum ma szerokie zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sum to druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna. Może osiągać nawet 3 m długości. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, osiągają mniejsze rozmiary. Sum zasiedla wody zlewiska Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego na wschodzie aż po Hiszpanię na zachodzie. Na północ sięga do Zatoki Botnickiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Czy mięso suma jest zdrowe?

Sum to ryba średniotłusta. Dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do kwasów wielonienasyconych ryba ta ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego. Wspiera też pracę mózgu i pomaga zapobiec chorobom neurologicznym i psychicznym. Sum jest również źródłem białka - w 100 g zawiera aż 16 g tego składnika.

Ponadto znajdziemy w nim bogactwo witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Spożywanie suma może obniżyć ryzyko chorób serca, a to ze względu na obecność kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi i poprawiają poziom cholesterolu.

Sum to duża ryba
Sum to największa w Europie słodkowodna ryba © Pixabay

Zastosowanie suma w kuchni. Prosty przepis na pieczonego suma

Sum to największa, najbardziej żarłoczna i prawdopodobnie najsmaczniejsza ryba słodkowodna w Polsce. Co więcej, sum to ryba, która praktycznie nie zawiera ości, co znacznie ułatwia jej przygotowanie do spożycia. Dodatkowo ciało tej ryby nie jest pokryte łuskami, co eliminuje konieczność skrobania przed gotowaniem.

Składniki:

  • 2 filety z suma,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek.
  3. Rybę polej masłem z cebulą i czosnkiem, posyp natką posiekanej pietruszki.
  4. Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.C.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo