Ma delikatne mięso i niewiele ości. Polacy nie doceniają i wybierają dorsza
Sum to średniotłusta ryba europejska, która jest niedoceniana w Polsce, mimo że posiada wiele wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 16:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sum to druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna. Może osiągać nawet 3 m długości. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, osiągają mniejsze rozmiary. Sum zasiedla wody zlewiska Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego na wschodzie aż po Hiszpanię na zachodzie. Na północ sięga do Zatoki Botnickiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy mięso suma jest zdrowe?
Sum to ryba średniotłusta. Dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do kwasów wielonienasyconych ryba ta ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego. Wspiera też pracę mózgu i pomaga zapobiec chorobom neurologicznym i psychicznym. Sum jest również źródłem białka - w 100 g zawiera aż 16 g tego składnika.
Ponadto znajdziemy w nim bogactwo witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Spożywanie suma może obniżyć ryzyko chorób serca, a to ze względu na obecność kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi i poprawiają poziom cholesterolu.
Zobacz także
Zastosowanie suma w kuchni. Prosty przepis na pieczonego suma
Sum to największa, najbardziej żarłoczna i prawdopodobnie najsmaczniejsza ryba słodkowodna w Polsce. Co więcej, sum to ryba, która praktycznie nie zawiera ości, co znacznie ułatwia jej przygotowanie do spożycia. Dodatkowo ciało tej ryby nie jest pokryte łuskami, co eliminuje konieczność skrobania przed gotowaniem.
Składniki:
- 2 filety z suma,
- 50 g masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Rybę dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek.
- Rybę polej masłem z cebulą i czosnkiem, posyp natką posiekanej pietruszki.
- Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.C.