PrzepisSałatkiMoja mama młode ziemniaki wrzuca do sałatki. Od kiedy znam ten przepis, robię ją co tydzień

Moja mama młode ziemniaki wrzuca do sałatki. Od kiedy znam ten przepis, robię ją co tydzień

Kiedy na ryneczkach pojawiają się młode ziemniaki, nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. Moja mama serwuje je nie tylko jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, ale również baza pysznej sałatki.

Sałatka z ziemniakami -  Pyszności
Sałatka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 14:16

Młode ziemniaki to smak lata. Sałatka z młodych ziemniaków to idealny pomysł na lekki obiad, dodatek do grilla lub piknikowe spotkanie. Świeża, pyszna i aromatyczna, idealnie wpisuje się w wakacyjny klimat. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zacierają ręce. Przepis mojej mamy to po prostu mistrzostwo smaku, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Ta sałatka ma wszystko to, co trzeba. Pieczone, młode ziemniaki sprawiają, że jest naprawdę sycąca, a pokrojone ogórki dodają lekkości. Całość możesz wzbogacić również ziołami, takimi jak świeży koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy...mięta. Ta ostatnia doda ciekawą porcję dodatkowej lekkości całej sałatce.

Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności
Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności© Adobe Stock | brent Hofacker

Za przygotowanie tej sałatki dobrze jest się zabrać nieco wcześniej, bo najlepiej smakuje odpowiednio schłodzona. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na grilla lub zastąpi obiad w upalny dzień. Ta sałatka to idealny pomysł na wykorzystanie młodych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych
  • 2-3 łyżki siekanego, drobnego szczypiorku
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sos do sałatki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • 2-3 listki mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki szczoteczką lub ostrą stroną gąbki. Mniejsze ziemniaki przekrój na pół, większe podziel na ćwiartki.
  2. Włóż ziemniaki do dużej miski, posyp solą, pieprzem i zalej oliwą lub olejem. Wymieszaj, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tłuszczem.
  3. Rozłóż ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia tak, aby była ich jedna warstwa.
  4. Piecz przez ok. 35 min w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Pokrój ogórki kiszone, cebulę i rzodkiewki w drobną kostkę, miętę posiekaj. Odłóż część krojonych warzyw i szczypiorku do dekoracji.
  6. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
  7. Do sosu dodaj pozostałe krojone warzywa, miętę i szczypiorek. Wymieszaj.
  8. Do miski włóż ostudzone ziemniaki i ułóż między nimi plastry świeżego ogórka. Zalej sosem.
  9. Delikatnie wymieszaj całość.
  10. Udekoruj sałatkę odłożonymi wcześniej warzywami i szczypiorkiem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła, a smaki przegryzły. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie