WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Moja mama młode ziemniaki wrzuca do sałatki. Od kiedy znam ten przepis, robię ją co tydzień

Kiedy na ryneczkach pojawiają się młode ziemniaki, nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. Moja mama serwuje je nie tylko jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, ale również baza pysznej sałatki.

Sałatka z ziemniakami -  PysznościSałatka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Ewa Malinowska

Młode ziemniaki to smak lata. Sałatka z młodych ziemniaków to idealny pomysł na lekki obiad, dodatek do grilla lub piknikowe spotkanie. Świeża, pyszna i aromatyczna, idealnie wpisuje się w wakacyjny klimat. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zacierają ręce. Przepis mojej mamy to po prostu mistrzostwo smaku, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne koktajle podane w 3 różnych wariantach na stałe zadomowią się w twoim menu

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Ta sałatka ma wszystko to, co trzeba. Pieczone, młode ziemniaki sprawiają, że jest naprawdę sycąca, a pokrojone ogórki dodają lekkości. Całość możesz wzbogacić również ziołami, takimi jak świeży koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy...mięta. Ta ostatnia doda ciekawą porcję dodatkowej lekkości całej sałatce.

Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności
Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności © Adobe Stock | brent Hofacker

Za przygotowanie tej sałatki dobrze jest się zabrać nieco wcześniej, bo najlepiej smakuje odpowiednio schłodzona. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na grilla lub zastąpi obiad w upalny dzień. Ta sałatka to idealny pomysł na wykorzystanie młodych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych
  • 2-3 łyżki siekanego, drobnego szczypiorku
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sos do sałatki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • 2-3 listki mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki szczoteczką lub ostrą stroną gąbki. Mniejsze ziemniaki przekrój na pół, większe podziel na ćwiartki.
  2. Włóż ziemniaki do dużej miski, posyp solą, pieprzem i zalej oliwą lub olejem. Wymieszaj, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tłuszczem.
  3. Rozłóż ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia tak, aby była ich jedna warstwa.
  4. Piecz przez ok. 35 min w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Pokrój ogórki kiszone, cebulę i rzodkiewki w drobną kostkę, miętę posiekaj. Odłóż część krojonych warzyw i szczypiorku do dekoracji.
  6. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
  7. Do sosu dodaj pozostałe krojone warzywa, miętę i szczypiorek. Wymieszaj.
  8. Do miski włóż ostudzone ziemniaki i ułóż między nimi plastry świeżego ogórka. Zalej sosem.
  9. Delikatnie wymieszaj całość.
  10. Udekoruj sałatkę odłożonymi wcześniej warzywami i szczypiorkiem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła, a smaki przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇