Moja mama młode ziemniaki wrzuca do sałatki. Od kiedy znam ten przepis, robię ją co tydzień

Kiedy na ryneczkach pojawiają się młode ziemniaki, nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. Moja mama serwuje je nie tylko jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, ale również baza pysznej sałatki.

Sałatka z ziemniakami -  PysznościSałatka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Ewa Malinowska

Młode ziemniaki to smak lata. Sałatka z młodych ziemniaków to idealny pomysł na lekki obiad, dodatek do grilla lub piknikowe spotkanie. Świeża, pyszna i aromatyczna, idealnie wpisuje się w wakacyjny klimat. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zacierają ręce. Przepis mojej mamy to po prostu mistrzostwo smaku, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne koktajle podane w 3 różnych wariantach na stałe zadomowią się w twoim menu

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Ta sałatka ma wszystko to, co trzeba. Pieczone, młode ziemniaki sprawiają, że jest naprawdę sycąca, a pokrojone ogórki dodają lekkości. Całość możesz wzbogacić również ziołami, takimi jak świeży koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy...mięta. Ta ostatnia doda ciekawą porcję dodatkowej lekkości całej sałatce.

Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności
Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności © Adobe Stock | brent Hofacker

Za przygotowanie tej sałatki dobrze jest się zabrać nieco wcześniej, bo najlepiej smakuje odpowiednio schłodzona. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na grilla lub zastąpi obiad w upalny dzień. Ta sałatka to idealny pomysł na wykorzystanie młodych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych
  • 2-3 łyżki siekanego, drobnego szczypiorku
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sos do sałatki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • 2-3 listki mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki szczoteczką lub ostrą stroną gąbki. Mniejsze ziemniaki przekrój na pół, większe podziel na ćwiartki.
  2. Włóż ziemniaki do dużej miski, posyp solą, pieprzem i zalej oliwą lub olejem. Wymieszaj, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tłuszczem.
  3. Rozłóż ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia tak, aby była ich jedna warstwa.
  4. Piecz przez ok. 35 min w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Pokrój ogórki kiszone, cebulę i rzodkiewki w drobną kostkę, miętę posiekaj. Odłóż część krojonych warzyw i szczypiorku do dekoracji.
  6. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
  7. Do sosu dodaj pozostałe krojone warzywa, miętę i szczypiorek. Wymieszaj.
  8. Do miski włóż ostudzone ziemniaki i ułóż między nimi plastry świeżego ogórka. Zalej sosem.
  9. Delikatnie wymieszaj całość.
  10. Udekoruj sałatkę odłożonymi wcześniej warzywami i szczypiorkiem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła, a smaki przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione