Moja mama młode ziemniaki wrzuca do sałatki. Od kiedy znam ten przepis, robię ją co tydzień

Kiedy na ryneczkach pojawiają się młode ziemniaki, nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. Moja mama serwuje je nie tylko jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, ale również baza pysznej sałatki.

Sałatka z ziemniakami -  PysznościSałatka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Ewa Malinowska

Młode ziemniaki to smak lata. Sałatka z młodych ziemniaków to idealny pomysł na lekki obiad, dodatek do grilla lub piknikowe spotkanie. Świeża, pyszna i aromatyczna, idealnie wpisuje się w wakacyjny klimat. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zacierają ręce. Przepis mojej mamy to po prostu mistrzostwo smaku, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne koktajle podane w 3 różnych wariantach na stałe zadomowią się w twoim menu

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Ta sałatka ma wszystko to, co trzeba. Pieczone, młode ziemniaki sprawiają, że jest naprawdę sycąca, a pokrojone ogórki dodają lekkości. Całość możesz wzbogacić również ziołami, takimi jak świeży koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy...mięta. Ta ostatnia doda ciekawą porcję dodatkowej lekkości całej sałatce.

Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności
Pieczone młode ziemniaczki świetnie sprawdzą się również do sałatki - Pyszności © Adobe Stock | brent Hofacker

Za przygotowanie tej sałatki dobrze jest się zabrać nieco wcześniej, bo najlepiej smakuje odpowiednio schłodzona. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na grilla lub zastąpi obiad w upalny dzień. Ta sałatka to idealny pomysł na wykorzystanie młodych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych
  • 2-3 łyżki siekanego, drobnego szczypiorku
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sos do sałatki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • 2-3 listki mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki szczoteczką lub ostrą stroną gąbki. Mniejsze ziemniaki przekrój na pół, większe podziel na ćwiartki.
  2. Włóż ziemniaki do dużej miski, posyp solą, pieprzem i zalej oliwą lub olejem. Wymieszaj, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tłuszczem.
  3. Rozłóż ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia tak, aby była ich jedna warstwa.
  4. Piecz przez ok. 35 min w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Pokrój ogórki kiszone, cebulę i rzodkiewki w drobną kostkę, miętę posiekaj. Odłóż część krojonych warzyw i szczypiorku do dekoracji.
  6. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
  7. Do sosu dodaj pozostałe krojone warzywa, miętę i szczypiorek. Wymieszaj.
  8. Do miski włóż ostudzone ziemniaki i ułóż między nimi plastry świeżego ogórka. Zalej sosem.
  9. Delikatnie wymieszaj całość.
  10. Udekoruj sałatkę odłożonymi wcześniej warzywami i szczypiorkiem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła, a smaki przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie