PrzepisCiastaTen sernik wychodzi za każdym razem. Kremowy, puszysty i nie opada
Ten sernik wychodzi za każdym razem. Kremowy, puszysty i nie opada
Sernik zdaje się być jednym z najtrudniejszych ciast, które bardzo łatwo zepsuć. Tradycyjny deser dla wielu osób wydaje się być niewykonalny. Na całe szczęście istnieje przepis, dzięki któremu upieczesz kremowy i puszysty sernik, który nigdy nie opada.
Sernik, który zawsze się udaje
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 13:37
Ten sernik zawsze wychodzi, a do tego od razu wyczujesz jego pomarańczowy aromat. Kruchy spód świetnie komponuje się z delikatną i kremową masą serową. Jeśli masz dość klasycznych przepisów i nie chcesz już denerwować się, że na cieście nie widać rosy, skorzystaj z tej receptury. Ciasto, które dzięki niej upieczesz, zasmakuje wszystkim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sernik, który zawsze wychodzi
Składniki:
- kilogram sera półtłustego twarogowego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka z pomarańczy.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
Sposób wykonania:
- Na początku zagnieć suche ciasto. Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtka, obydwa cukry oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na chwilę.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia wraz z masłem.
- Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrami. Następnie dodaj ser, pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz mąkę ziemniaczaną.
- Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na spód ciasta wylej masę serową i ją wyrównaj.
- Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, a następnie ułóż z nich kratkę. Możesz też po prostu je zetrzeć i stworzyć coś na kształt kruszonki.
- Sernik piecz przez godzinę i piętnaście minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto do momentu, w którym ostygnie. Dzięki temu sernik nie opadnie.