PrzepisCiastaTen sernik wychodzi za każdym razem. Kremowy, puszysty i nie opada

Ten sernik wychodzi za każdym razem. Kremowy, puszysty i nie opada

Sernik, który zawsze się udaje
Sernik, który zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.06.2024 12:59, aktual.: 03.06.2024 13:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik zdaje się być jednym z najtrudniejszych ciast, które bardzo łatwo zepsuć. Tradycyjny deser dla wielu osób wydaje się być niewykonalny. Na całe szczęście istnieje przepis, dzięki któremu upieczesz kremowy i puszysty sernik, który nigdy nie opada.

Ten sernik zawsze wychodzi, a do tego od razu wyczujesz jego pomarańczowy aromat. Kruchy spód świetnie komponuje się z delikatną i kremową masą serową. Jeśli masz dość klasycznych przepisów i nie chcesz już denerwować się, że na cieście nie widać rosy, skorzystaj z tej receptury. Ciasto, które dzięki niej upieczesz, zasmakuje wszystkim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sernik, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • kilogram sera półtłustego twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka z pomarańczy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek.
Przepis na idealny sernik
Przepis na idealny sernik© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku zagnieć suche ciasto. Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtka, obydwa cukry oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na chwilę.
  2. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia wraz z masłem.
  3. Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrami. Następnie dodaj ser, pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz mąkę ziemniaczaną.
  4. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Na spód ciasta wylej masę serową i ją wyrównaj.
  6. Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, a następnie ułóż z nich kratkę. Możesz też po prostu je zetrzeć i stworzyć coś na kształt kruszonki.
  7. Sernik piecz przez godzinę i piętnaście minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto do momentu, w którym ostygnie. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także