Ten sernik wychodzi za każdym razem. Kremowy, puszysty i nie opada

Sernik zdaje się być jednym z najtrudniejszych ciast, które bardzo łatwo zepsuć. Tradycyjny deser dla wielu osób wydaje się być niewykonalny. Na całe szczęście istnieje przepis, dzięki któremu upieczesz kremowy i puszysty sernik, który nigdy nie opada.

SernikSernik, który zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ten sernik zawsze wychodzi, a do tego od razu wyczujesz jego pomarańczowy aromat. Kruchy spód świetnie komponuje się z delikatną i kremową masą serową. Jeśli masz dość klasycznych przepisów i nie chcesz już denerwować się, że na cieście nie widać rosy, skorzystaj z tej receptury. Ciasto, które dzięki niej upieczesz, zasmakuje wszystkim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Przepis na sernik, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • kilogram sera półtłustego twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka z pomarańczy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek.
sernik
Przepis na idealny sernik © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku zagnieć suche ciasto. Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtka, obydwa cukry oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na chwilę.
  2. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia wraz z masłem.
  3. Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrami. Następnie dodaj ser, pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz mąkę ziemniaczaną.
  4. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Na spód ciasta wylej masę serową i ją wyrównaj.
  6. Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, a następnie ułóż z nich kratkę. Możesz też po prostu je zetrzeć i stworzyć coś na kształt kruszonki.
  7. Sernik piecz przez godzinę i piętnaście minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto do momentu, w którym ostygnie. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar