W 10 minut i bez pieczenia robię najlepsze ciasto. Cała rodzina je uwielbia

Niespełna kwadrans, zaledwie kilka składników, minimalny budżet i zero potu na czole spowodowanego procesem przygotowania. To jedne z zalet ciasta waniliowego ciasta bez pieczenia, które co jakiś czas przyrządzam żądnej słodkości rodzinie. Jeśli szukasz prostego przepisu na deser, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie!

Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Ciasta bez pieczenia to jeden z moich ulubionych segmentów kulinarnych. Przygotowuje się je szybko, smakują obłędnie i zwykle nie kosztują zbyt dużo. Każdy przepis na takie słodkości bardzo sobie cenię i trzymam w specjalnie przeznaczonym do tego miejscu. Otwieranie go i sięganie do środka, choćby na chybił-trafił- to czysta przyjemność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Dzisiaj chce ci pokazać przepis na jedno z najszybszych ciast bez pieczenia, jakie kiedykolwiek widziałem. Jeśli jednak uważasz, że ta "ekspresowość" odbiera mu smak, to jesteś w błędzie. To ciacho jest po prostu przepyszne, a gdyby nie proces studzenia budyniu, jego przygotowanie byłoby jeszcze szybsze. Nastaw stoper i przekonaj się sam. Nie zapomnij dać mi znać, ile czasu zajął ci ten słodki specjał!

Waniliowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • duże opakowanie herbatników (potrzebujemy około 20-25 sztuk).
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil.
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil. © Canva | Frederique Wacquier

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia (najlepiej o rozmiarach 20 cm x 14 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułóż pierwszą warstwę z herbatników.
  2. 150 ml mleka połącz z budyniem waniliowym. Resztę przelej do rondelka i podgrzej.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj do zgęstnienia, a następnie przykryj folią spożywczą i ostudź.
  4. Gdy mieszanka będzie już letnia, zmiksuj ją z zimnym masłem. Krem wylej na ułożoną wcześniej warstwę herbatników. Rozprowadź dokładnie i wyrównaj wierzch. W następnej kolejności przykryj go drugą warstwą ciasteczek.
  5. Ciasto bez pieczenia już prawie gotowe. Teraz wystarczy włożyć je do lodówki i poczekać aż stężeje. Po godzinie powinno być już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska