PrzepisCiasto bez pieczeniaW 10 minut i bez pieczenia robię najlepsze ciasto. Cała rodzina je uwielbia

W 10 minut i bez pieczenia robię najlepsze ciasto. Cała rodzina je uwielbia

Niespełna kwadrans, zaledwie kilka składników, minimalny budżet i zero potu na czole spowodowanego procesem przygotowania. To jedne z zalet ciasta waniliowego ciasta bez pieczenia, które co jakiś czas przyrządzam żądnej słodkości rodzinie. Jeśli szukasz prostego przepisu na deser, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie!

Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!
Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

06.12.2023 | aktual.: 06.12.2023 21:22

Ciasta bez pieczenia to jeden z moich ulubionych segmentów kulinarnych. Przygotowuje się je szybko, smakują obłędnie i zwykle nie kosztują zbyt dużo. Każdy przepis na takie słodkości bardzo sobie cenię i trzymam w specjalnie przeznaczonym do tego miejscu. Otwieranie go i sięganie do środka, choćby na chybił-trafił- to czysta przyjemność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chce ci pokazać przepis na jedno z najszybszych ciast bez pieczenia, jakie kiedykolwiek widziałem. Jeśli jednak uważasz, że ta "ekspresowość" odbiera mu smak, to jesteś w błędzie. To ciacho jest po prostu przepyszne, a gdyby nie proces studzenia budyniu, jego przygotowanie byłoby jeszcze szybsze. Nastaw stoper i przekonaj się sam. Nie zapomnij dać mi znać, ile czasu zajął ci ten słodki specjał!

Waniliowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • duże opakowanie herbatników (potrzebujemy około 20-25 sztuk).
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil.
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil.© Canva | Frederique Wacquier

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia (najlepiej o rozmiarach 20 cm x 14 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułóż pierwszą warstwę z herbatników.
  2. 150 ml mleka połącz z budyniem waniliowym. Resztę przelej do rondelka i podgrzej.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj do zgęstnienia, a następnie przykryj folią spożywczą i ostudź.
  4. Gdy mieszanka będzie już letnia, zmiksuj ją z zimnym masłem. Krem wylej na ułożoną wcześniej warstwę herbatników. Rozprowadź dokładnie i wyrównaj wierzch. W następnej kolejności przykryj go drugą warstwą ciasteczek.
  5. Ciasto bez pieczenia już prawie gotowe. Teraz wystarczy włożyć je do lodówki i poczekać aż stężeje. Po godzinie powinno być już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie