W 10 minut i bez pieczenia robię najlepsze ciasto. Cała rodzina je uwielbia

Niespełna kwadrans, zaledwie kilka składników, minimalny budżet i zero potu na czole spowodowanego procesem przygotowania. To jedne z zalet ciasta waniliowego ciasta bez pieczenia, które co jakiś czas przyrządzam żądnej słodkości rodzinie. Jeśli szukasz prostego przepisu na deser, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie!

Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!Najszybsze ciasto bez pieczenia. Po prostu pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Ciasta bez pieczenia to jeden z moich ulubionych segmentów kulinarnych. Przygotowuje się je szybko, smakują obłędnie i zwykle nie kosztują zbyt dużo. Każdy przepis na takie słodkości bardzo sobie cenię i trzymam w specjalnie przeznaczonym do tego miejscu. Otwieranie go i sięganie do środka, choćby na chybił-trafił- to czysta przyjemność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Dzisiaj chce ci pokazać przepis na jedno z najszybszych ciast bez pieczenia, jakie kiedykolwiek widziałem. Jeśli jednak uważasz, że ta "ekspresowość" odbiera mu smak, to jesteś w błędzie. To ciacho jest po prostu przepyszne, a gdyby nie proces studzenia budyniu, jego przygotowanie byłoby jeszcze szybsze. Nastaw stoper i przekonaj się sam. Nie zapomnij dać mi znać, ile czasu zajął ci ten słodki specjał!

Waniliowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • duże opakowanie herbatników (potrzebujemy około 20-25 sztuk).
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil.
To ciasto bez pieczenia powstaje w kilka chwil. © Canva | Frederique Wacquier

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia (najlepiej o rozmiarach 20 cm x 14 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułóż pierwszą warstwę z herbatników.
  2. 150 ml mleka połącz z budyniem waniliowym. Resztę przelej do rondelka i podgrzej.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj do zgęstnienia, a następnie przykryj folią spożywczą i ostudź.
  4. Gdy mieszanka będzie już letnia, zmiksuj ją z zimnym masłem. Krem wylej na ułożoną wcześniej warstwę herbatników. Rozprowadź dokładnie i wyrównaj wierzch. W następnej kolejności przykryj go drugą warstwą ciasteczek.
  5. Ciasto bez pieczenia już prawie gotowe. Teraz wystarczy włożyć je do lodówki i poczekać aż stężeje. Po godzinie powinno być już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀