Zanim wyłożysz formę papierem do pieczenia, zrób jedną rzecz. Spore ułatwienie

Czy znasz genialny patent z papierem do pieczenia, który ułatwia pracę w kuchni? Wystarczy tak niewiele, aby poczuć ogromną różnicę.

Papier do pieczenia jest niezastąpiony przy wypiekachPapier do pieczenia jest niezastąpiony przy wypiekach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mrwinn
Marzena Pęcak

W każdej kuchni można znaleźć kuchenne akcesoria, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. Na mojej liście tego typu bez wątpienia znalazłby się papier do pieczenia. Jestem nie tylko ogromną fanką domowych wypieków, ale też często przygotowuję obiad przy pomocy piekarnika. 

I w tego typu działaniach niezastąpiony jest oczywiście papier do pieczenia. Tylko czasami uporanie się z nim może być nie lada wyzwaniem. Na szczęście znam bardzo prostyskuteczny patent, który rozwiąże ten problem raz na zawsze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Papier do pieczenia niezastąpiony w każdej kuchni

Chyba zgodzisz się ze mną, że używanie papieru do pieczenia jest sporym ułatwieniem. Dzięki niemu mamy pewność, że bez problemu wyjmiemy zawartość czy to z formy do pieczenia, czy też kuchennej blachy. Co więcej, bez takiego zabezpieczenia może dojść nie tylko do uszkodzenia pieczonego jedzenia, ale i gadżetu kuchennego, które włożyliśmy do piekarnika. Dzięki papierowi do pieczenia ten problem znika.

Drugi duży plus to bez wątpienia fakt, że ochrania on skutecznie kuchenne formy przed potencjalnymi zabrudzeniami. Tym samym nie musimy potem spędzać długich godzin przy kuchennym zlewie, aby dokładnie wyszorować wszelkie przypalenia i zabrudzenia. Blacha czy też forma po usunięciu papieru będzie wyglądać jak nieużywana. 

Zanim forma trafi do piekarnika, warto wyłożyć ją papierem
Zanim forma trafi do piekarnika, warto wyłożyć ją papierem © Adobe Stock | Robert

Przydatny patent z papierem do pieczenia

Żeby nie było tak kolorowo, należy wspomnieć, że praca z papierem nie zawsze jest prosta i przyjemna. Papier, który jest zwinięty w rulon, lubi się wykrzywiać i przesuwać, tym samym musimy go ciągle poprawiać. Przynajmniej tak się nam wydaje.

W rzeczywistości istnieje prosty patent, który rozwiąże ten problem w mgnieniu oka. Wszystko, co musimy zrobić w tym przypadku, to delikatnie zwilżyć papier do pieczenia zwykłą wodą. I tu możesz wykorzystać kilka opcji. Spryskać go delikatnie wodą z butelki z atomizerem, rozprowadzić wodę na całej powierzchni przy pomocy pędzelka kuchennego, bądź zamoczyć papier bezpośrednio pod bieżącą wodą. Osobiście najczęściej wykorzystuje patent z pędzelkiem, bo jest dla mnie najbardziej wygodny. 

Papier do pieczenia pod wpływem wody będzie bardziej elastyczny, a co za tym idzie, będziesz mógł go układać w dowolny sposób. Koniec więc ze wszystkimi niedogodnościami. Praca w kuchni będzie od dzisiaj samą przyjemnością, bez jakichkolwiek problemów.

Czy znasz inne ciekawe rozwiązania, które sprawdziłyby się w tym przypadku? Z chęcią nauczę się czegoś nowego!

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka