Zanim wyłożysz formę papierem do pieczenia, zrób jedną rzecz. Spore ułatwienie

Czy znasz genialny patent z papierem do pieczenia, który ułatwia pracę w kuchni? Wystarczy tak niewiele, aby poczuć ogromną różnicę.

Papier do pieczenia jest niezastąpiony przy wypiekachPapier do pieczenia jest niezastąpiony przy wypiekach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mrwinn
Marzena Pęcak

W każdej kuchni można znaleźć kuchenne akcesoria, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. Na mojej liście tego typu bez wątpienia znalazłby się papier do pieczenia. Jestem nie tylko ogromną fanką domowych wypieków, ale też często przygotowuję obiad przy pomocy piekarnika. 

I w tego typu działaniach niezastąpiony jest oczywiście papier do pieczenia. Tylko czasami uporanie się z nim może być nie lada wyzwaniem. Na szczęście znam bardzo prostyskuteczny patent, który rozwiąże ten problem raz na zawsze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Papier do pieczenia niezastąpiony w każdej kuchni

Chyba zgodzisz się ze mną, że używanie papieru do pieczenia jest sporym ułatwieniem. Dzięki niemu mamy pewność, że bez problemu wyjmiemy zawartość czy to z formy do pieczenia, czy też kuchennej blachy. Co więcej, bez takiego zabezpieczenia może dojść nie tylko do uszkodzenia pieczonego jedzenia, ale i gadżetu kuchennego, które włożyliśmy do piekarnika. Dzięki papierowi do pieczenia ten problem znika.

Drugi duży plus to bez wątpienia fakt, że ochrania on skutecznie kuchenne formy przed potencjalnymi zabrudzeniami. Tym samym nie musimy potem spędzać długich godzin przy kuchennym zlewie, aby dokładnie wyszorować wszelkie przypalenia i zabrudzenia. Blacha czy też forma po usunięciu papieru będzie wyglądać jak nieużywana. 

Zanim forma trafi do piekarnika, warto wyłożyć ją papierem
Zanim forma trafi do piekarnika, warto wyłożyć ją papierem © Adobe Stock | Robert

Przydatny patent z papierem do pieczenia

Żeby nie było tak kolorowo, należy wspomnieć, że praca z papierem nie zawsze jest prosta i przyjemna. Papier, który jest zwinięty w rulon, lubi się wykrzywiać i przesuwać, tym samym musimy go ciągle poprawiać. Przynajmniej tak się nam wydaje.

W rzeczywistości istnieje prosty patent, który rozwiąże ten problem w mgnieniu oka. Wszystko, co musimy zrobić w tym przypadku, to delikatnie zwilżyć papier do pieczenia zwykłą wodą. I tu możesz wykorzystać kilka opcji. Spryskać go delikatnie wodą z butelki z atomizerem, rozprowadzić wodę na całej powierzchni przy pomocy pędzelka kuchennego, bądź zamoczyć papier bezpośrednio pod bieżącą wodą. Osobiście najczęściej wykorzystuje patent z pędzelkiem, bo jest dla mnie najbardziej wygodny. 

Papier do pieczenia pod wpływem wody będzie bardziej elastyczny, a co za tym idzie, będziesz mógł go układać w dowolny sposób. Koniec więc ze wszystkimi niedogodnościami. Praca w kuchni będzie od dzisiaj samą przyjemnością, bez jakichkolwiek problemów.

Czy znasz inne ciekawe rozwiązania, które sprawdziłyby się w tym przypadku? Z chęcią nauczę się czegoś nowego!

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby