Szuflada pod piekarnikiem nie służy do przechowywania blach. Ma zupełnie inne zastosowanie

Pod twoim piekarnikiem znajduje się szuflada? Czy wiesz, do czego służy? Okazuje się, że sporo osób nie ma o tym zielonego pojęcia i umieszcza tam blachy do pieczenia. To błąd.

Do czego ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem? Do czego ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sonyachny
Marzena Pęcak

Piekarnik to niezastąpiony element w każdej kuchni. Tym bardziej, jeśli twoim największym hobby są domowe wypieki. I choć w teorii mogłoby się wydawać, że każdy z nas potrafi bez przeszkód pracować z tym kuchennym gadżetem, to tylko pozory.

W praktyce bowiem okazuje się, że wiele osób nie ma zielonego pojęcia o bardzo przydatnej funkcji. Koniecznie sprawdź, czy ten problem nie dotyczy też ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Szuflada pod piekarnikiem — jak ją wykorzystujemy?

W wielu domach funkcjonują piekarniki z charakterystyczną szufladą tuż pod urządzeniem. W moim rodzinnym domu mama trzymała w niej zawsze wszystkie blachyformy do pieczenia. I przez wiele lat byłam przekonana, że właśnie tak ma być.

Z czasem przekonałam się, że wiele osób przechowuje tam też inne gadżety do pieczenia, jak chociażby pędzel do smarowania roztrzepanego jajka, papier do pieczenia, czy wałek do ciasta. Mało tego, mój znajomy w opisywanej szufladzie przechowywał kiedyś akcesoria do czyszczenia butów(!). 

Wiele osób w szufladzie przechowuje formy i blachy do pieczenia
Wiele osób w szufladzie przechowuje formy i blachy do pieczenia © Adobe Stock | fahrwasser

Do czego tak naprawdę służy?

Możliwości wykorzystania niepozornej szuflady pod piekarnikiem może być naprawdę wiele. Problem w tym, że wszystkie wymienione wyżej metody nie są zgodne z pierwotnym przeznaczeniem.

Szuflada pod piekarnikiem została tak zaprojektowana, by przechowywaćpodgrzewać przygotowaną żywność. Jeśli coś upiekłeś, a goście nadal się spóźniają, możesz przełożyć danie do szuflady pod piekarnikiem, aby zachowało ciepło i świeżość na dłużej. To jednak nie wszystko. Szuflada ta może służyć też do podgrzania samych naczyń, jeśli chcesz podać gotowy posiłek właśnie w takiej wersji. Proste i genialne zarazem!

A w jaki sposób ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem w swoim domu? Na pewno robisz to w dobry sposób? A może znalazłeś własny patent i przechowujesz tam zupełnie coś innego? Jeśli tak, napisz mi o tym w komentarzach poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟