Szuflada pod piekarnikiem nie służy do przechowywania blach. Ma zupełnie inne zastosowanie

Pod twoim piekarnikiem znajduje się szuflada? Czy wiesz, do czego służy? Okazuje się, że sporo osób nie ma o tym zielonego pojęcia i umieszcza tam blachy do pieczenia. To błąd.

Do czego ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem? Do czego ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sonyachny
Marzena Pęcak

Piekarnik to niezastąpiony element w każdej kuchni. Tym bardziej, jeśli twoim największym hobby są domowe wypieki. I choć w teorii mogłoby się wydawać, że każdy z nas potrafi bez przeszkód pracować z tym kuchennym gadżetem, to tylko pozory.

W praktyce bowiem okazuje się, że wiele osób nie ma zielonego pojęcia o bardzo przydatnej funkcji. Koniecznie sprawdź, czy ten problem nie dotyczy też ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Szuflada pod piekarnikiem — jak ją wykorzystujemy?

W wielu domach funkcjonują piekarniki z charakterystyczną szufladą tuż pod urządzeniem. W moim rodzinnym domu mama trzymała w niej zawsze wszystkie blachyformy do pieczenia. I przez wiele lat byłam przekonana, że właśnie tak ma być.

Z czasem przekonałam się, że wiele osób przechowuje tam też inne gadżety do pieczenia, jak chociażby pędzel do smarowania roztrzepanego jajka, papier do pieczenia, czy wałek do ciasta. Mało tego, mój znajomy w opisywanej szufladzie przechowywał kiedyś akcesoria do czyszczenia butów(!). 

Wiele osób w szufladzie przechowuje formy i blachy do pieczenia
Wiele osób w szufladzie przechowuje formy i blachy do pieczenia © Adobe Stock | fahrwasser

Do czego tak naprawdę służy?

Możliwości wykorzystania niepozornej szuflady pod piekarnikiem może być naprawdę wiele. Problem w tym, że wszystkie wymienione wyżej metody nie są zgodne z pierwotnym przeznaczeniem.

Szuflada pod piekarnikiem została tak zaprojektowana, by przechowywaćpodgrzewać przygotowaną żywność. Jeśli coś upiekłeś, a goście nadal się spóźniają, możesz przełożyć danie do szuflady pod piekarnikiem, aby zachowało ciepło i świeżość na dłużej. To jednak nie wszystko. Szuflada ta może służyć też do podgrzania samych naczyń, jeśli chcesz podać gotowy posiłek właśnie w takiej wersji. Proste i genialne zarazem!

A w jaki sposób ty wykorzystujesz szufladę pod piekarnikiem w swoim domu? Na pewno robisz to w dobry sposób? A może znalazłeś własny patent i przechowujesz tam zupełnie coś innego? Jeśli tak, napisz mi o tym w komentarzach poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione