Moja teściowa robi sernik z dwóch składników. Wychodzi tak pyszny, że aż zapiera dech
Sernik z dwóch składników? Czy to w ogóle możliwe? Cóż, dla teściowej wszystko się da, "ale sposobem". Czasem trzeba oddać jej to, co należne. Taki sernik to prawdziwe niebo w gębie i niewiele pracy. Koniecznie zobacz przepis i sam się przekonaj, że bardzo łatwo go zapamiętać.
24.08.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:38
Twaróg, masło, jajka, mąka ziemniaczana, cukier, rodzynki... No dobrze, ten ostatni składnik zamieściliśmy tu w ramach lekkiej prowokacji. Tak czy inaczej, klasyczne podejście do przygotowania sernika zakłada użycie znacznie większej liczby składników, niż tytułowe dwa. Czy więc się da? A czy musimy wspominać, że w słowniku żadnej teściowej fraza "niemożliwe" nie istnieje?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podstawowe pytanie brzmi: po co właściwie odchodzić od tradycyjnego przepisu i postawić na dwuskładnikową recepturę? Powodów może być całkiem sporo. Oszczędność to w czasach inflacji bezcenna wartość. Zdarza się też, że w domu po prostu brakuje nam wszystkich produktów, a my musimy improwizować. Jest jeszcze jeden potencjalny powód. Udowodnienie sobie samemu i wszystkim domownikom, że... niemożliwe nie istnieje. Skoro teściowa daje radę, to ja nie dam? Potrzymaj mi piwo!
Sernik z dwóch składników
Składniki:
- 0,5 kg gładkiego sera twarogowego (słodzonego),
- 4 jajka.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę do pieczenia. Optymalnym rozmiarem będzie tu średnica o długości ok. 20 centymetrów. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Twaróg przełóż do miski. Rozbij jajka i delikatnie oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj do sera i wymieszaj. Białka natomiast ubij na sztywną pianę.
- Białka w tej formie połącz teraz z masą twarogową. Rób to powoli i stopniowo, żeby piana nie straciła swoich właściwości.
- Gotową masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch wyrównaj.
- Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut, do momentu, w którym wierzch nabierze apetycznego, złotego koloru. Kiedy tak się stanie, wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku jeszcze na kilka minut, żeby przestygł. Smacznego!