Owocowy i lekki sernik bez pieczenia. Od razu przygotuj dwie blachy, bo szybko znika

Masz ochotę na lekki, owocowy sernik, który nie wymaga włączania piekarnika? Koniecznie wypróbuj przepis na gotowany sernik z musem truskawkowym.

Wypróbuj sernik z bezą włoską. Nie pożałujesz.Wypróbuj sernik z bezą włoską. Nie pożałujesz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik nazywany jest królem ciast. Puszysta, kremowa, słodka masa serowa doskonale łączy się z czekoladą, karmelem, orzechami jak i owocami. Jeśli masz ochotę na klasyczny sernik, ale nie chcesz włączać piekarnika, wypróbuj ten prosty przepis. Najlepiej od razu przygotuj go z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Krakowski, nowojorski czy baskijski — który sernik jest najlepszy?

Ser, cukier, jajka — to wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania sernika. Nie od dziś wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach. Konsystencja sernika zależy od proporcji poszczególnych składników, a także od temperatury pieczenia. Jeśli przepadasz za kremowymi, wręcz mazistymi sernikami, wypróbuj przepis na sernik nowojorski. W odróżnieniu od klasycznego sernika nowojorski jest niski, równy i wręcz śnieżnobiały. Co najważniejsze, po upieczeniu wymaga kilkugodzinnego chłodzenia.

Sernik baskijski cieszy się coraz większą popularnością. To bardziej deser niż ciasto, bowiem jego konsystencja przypomina raczej mus niż znany nam wszystkim sernik. Podobnie jak nowojorski, przygotowuje się go na bazie sera śmietankowego (np. Twój Smak), a nie twarogowego. Z kolei sernik krakowski jest kompletnym zaprzeczeniem nowojorskiej i baskijskiej wersji. To ciężkie, puszyste i kruszące się przy krojeniu ciasto, które często gości na świątecznym, polskim stole.

Gotowany sernik z musem malinowym — przepis

Składniki:

  • 600 g sera twarogowego dobrej jakości,
  • 80 g masła o 82% zawartości tłuszczu,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 100 g herbatników,

Mus:

  • 250 g truskawek albo malin,
  • 8 łyżeczek cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka żelatyny,
  • 250 ml śmietany kremówki, m.in. 32% tłuszczu,

Beza włoska:

  • białka z dwóch jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • dwie łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmiel w malakserze na pył. Połowę z nich wysyp na dno tortownicy.
  2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. W dużej misce zmiksuj masło z dodatkiem cukru. Kiedy masa stanie się puszysta, dodaj żółtka oraz twaróg. Miksuj aż do połączenia się składników.
  3. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Na kuchenkę postaw garnek. Rozgrzej do i wlej do środka masę serową. Zagotuj. Pod koniec, dodaj opakowanie budyniu.
  5. Połowę zagotowanej masy serowej wylej na herbatniki. Następnie, na masę wysyp resztki zmielonych herbatników. Wylej na nie resztę masy.
  6. Truskawki lub maliny umyj i wrzuć do wysokiego naczynia. Do owoców dodaj trzy łyżki cukru i sok z cytryny. Całość dokładnie zblenduj.
  7. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wod i przelej do musu owocowego. Ponownie zblenduj.
  8. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru. Po ubiciu połącz ją z musem owocowym i wylej na ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  9. Po 3-4 godzinach, przygotuj bezę. Do garnka wsyp cukier i wodę. Włącz mały ogień i zagotuj syrop cukrowy. W międzyczasie ubij białka na sztywno. Zwiększ obroty miksera i wlej cienkim strumieniem ciepły syrop. Miksuj dopóty, dopóki masa nie stanie się gęsta. Bezę przelej na schłodzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟