Kremowe ciasto bez pieczenia znów podbija polskie stoły. Przed laty było prawdziwym hitem
Na sam widok ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. Kultowe ciasto stefanka wraca na polskie stoły w nowym stylu. Uproszczona wersja, bo pomijająca krok związany z pieczeniem, idealnie trafia w gusta wiecznie zabieganych i szukających nowych, uproszczonych rozwiązań w kuchni.
20.08.2023 | aktual.: 20.08.2023 14:20
Nie było świąt, nie było dyskoteki szkolnej czy rodzinnej uroczystości bez stefanki na stole. Jeśli tęsknisz za smakami sprzed lat, koniecznie przetestuj tę uproszczoną wersję znanego deseru. Stefankę można przygotować, pomijając krok z pieczeniem - wystarczy zamienić kruche ciasto na herbatniki. Zobacz przepis na stefankę bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stefanka bez pieczenia z masą z kaszy manny i powidłami
Stefanka to inna nazwa popularnego miodownika, czyli tradycyjnego deseru składającego się 3-4 warstw kruchego ciasta miodowego przełożonego masą budyniową z kaszą manną, powidłami oraz udekorowanego polewą czekoladową. To proste, oszczędne i genialne rozwiązanie. Stefankę piecze się w polskich domach od lat i nie zanosi się, żeby przepis na to ciasto miał odejść w zapomnienie.
Idąc z duchem czasu i potrzebą upraszczania niektórych czynności, nawet stefanka doczekała się nowoczesnej wersji - bez pieczenia. Przygotowaną masę grysikową wystarczy wyłożyć na herbatnikach, dodać kilka łyżek powideł, a całość pokryć warstwą ciastek i domowej roboty polewą czekoladową. Przepis na stefankę bez pieczenia znajdziecie poniżej.
Stefanka na herbatnikach. Przepis
Składniki:
- ok. 50 herbatników,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 120 g cukru,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 16 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej),
- 9 łyżek powideł śliwkowych,
- polewa kakaowa: 25 ml wody, 70 g mleka w proszku, 100 g masła, 70 g cukru pudru, 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
- Mleko połącz z kaszą manną w garnku i podgrzewaj całość, doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając).
- Masę z kaszy manny odstaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj z wanilią i cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj całość - by składniki się połączyły.
- Przygotuj czekoladową polewę. Masło rozpuść w garnuszku z cukrem, wodą i kakao. Masę gotuj dwie minuty, po tym czasie zdejmij ją z ognia. Wtedy dodaj mleko w proszku i jeszcze raz zamieszaj dokładnie.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią warstwę herbatników, następnie powidła śliwkowe (połowa przygotowanej porcji) i połowę masy z kaszy manny. Na masę z kaszy znów wyłóż herbatniki, powidła i kolejną warstwę masy. Wierzch przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- Ciasto polej przygotowaną polewą, a następnie włóż je do lodówki na minimum godzinę.