Kremowe ciasto bez pieczenia znów podbija polskie stoły. Przed laty było prawdziwym hitem

Na sam widok ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. Kultowe ciasto stefanka wraca na polskie stoły w nowym stylu. Uproszczona wersja, bo pomijająca krok związany z pieczeniem, idealnie trafia w gusta wiecznie zabieganych i szukających nowych, uproszczonych rozwiązań w kuchni.

Stefanka to hit spotkań rodzinnych i imprezStefanka to hit spotkań rodzinnych i imprez
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Nie było świąt, nie było dyskoteki szkolnej czy rodzinnej uroczystości bez stefanki na stole. Jeśli tęsknisz za smakami sprzed lat, koniecznie przetestuj tę uproszczoną wersję znanego deseru. Stefankę można przygotować, pomijając krok z pieczeniem - wystarczy zamienić kruche ciasto na herbatniki. Zobacz przepis na stefankę bez pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Stefanka bez pieczenia z masą z kaszy manny i powidłami

Stefanka to inna nazwa popularnego miodownika, czyli tradycyjnego deseru składającego się 3-4 warstw kruchego ciasta miodowego przełożonego masą budyniową z kaszą manną, powidłami oraz udekorowanego polewą czekoladową. To proste, oszczędne i genialne rozwiązanie. Stefankę piecze się w polskich domach od lat i nie zanosi się, żeby przepis na to ciasto miał odejść w zapomnienie.

Idąc z duchem czasu i potrzebą upraszczania niektórych czynności, nawet stefanka doczekała się nowoczesnej wersji - bez pieczenia. Przygotowaną masę grysikową wystarczy wyłożyć na herbatnikach, dodać kilka łyżek powideł, a całość pokryć warstwą ciastek i domowej roboty polewą czekoladową. Przepis na stefankę bez pieczenia znajdziecie poniżej.

Robiąc stefankę, zamiast piec blaty z ciasta postaw na gotowe herbatniki
Robiąc stefankę, zamiast piec blaty z ciasta postaw na gotowe herbatniki © Pixabay

Stefanka na herbatnikach. Przepis

Składniki:

  • ok. 50 herbatników,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 120 g cukru,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 16 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej),
  • 9 łyżek powideł śliwkowych,
  • polewa kakaowa: 25 ml wody, 70 g mleka w proszku, 100 g masła, 70 g cukru pudru, 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z kaszą manną w garnku i podgrzewaj całość, doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając).
  2. Masę z kaszy manny odstaw do ostudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj z wanilią i cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj całość - by składniki się połączyły.
  4. Przygotuj czekoladową polewę. Masło rozpuść w garnuszku z cukrem, wodą i kakao. Masę gotuj dwie minuty, po tym czasie zdejmij ją z ognia. Wtedy dodaj mleko w proszku i jeszcze raz zamieszaj dokładnie.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią warstwę herbatników, następnie powidła śliwkowe (połowa przygotowanej porcji) i połowę masy z kaszy manny. Na masę z kaszy znów wyłóż herbatniki, powidła i kolejną warstwę masy. Wierzch przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  6. Ciasto polej przygotowaną polewą, a następnie włóż je do lodówki na minimum godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza