Nie zgadniesz, z czym Niemcy jedzą placki ziemniaczane. Na samą myśl Polaków wykrzywia

Placki ziemniaczane zazwyczaj jemy z dodatkiem śmietany, gulaszu lub sosu grzybowego. Chyba najbardziej kontrowersyjnym sposobem podania tego dania jest posypanie ich cukrem, ale nawet to nie dorównuje temu, co dodają do nich nasi zachodni sąsiedzi.

Niemieckie placki ziemniaczaneNiemieckie placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli spróbujesz placków ziemniaczanych w Niemczech, prawdopodobnie dostaniesz je z musem jabłkowym. Na samą myśl wielu Polaków aż wzdryga – nie brzmi to zachęcająco, szczególnie dla tych, którzy nie są fanami łączenia słodkich i wytrawnych smaków. Jednak w tym połączeniu jest metoda: ciężki, słony placek ziemniaczany doskonale komponuje się ze słodkim musem, a smak staje się znacznie ciekawszy i bardziej wyrazisty. Co istotne – musu nie dodajemy do masy, tylko kładziemy obok placków, dokładnie tak samo jak w Polsce podajemy kwaśną śmietanę.

Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek

Niemieckie placki ziemniaczane

Jeśli masz ochotę spróbować tego połączenia w domu, możesz użyć musu jabłkowego ze sklepu lub przygotować własny w domu. Domowy mus pozwala na pełną kontrolę nad smakiem i konsystencją – możesz go zrobić gładki lub pozostawić z drobnymi kawałkami jabłek, które dodadzą plackom ciekawej tekstury.

Mus powinien być słodko-kwaśny, dlatego najlepiej sprawdzą się jabłka takie jak szara reneta, ligol czy jonagold. Warto dodać do musu odrobinę cynamonu, gałki muszkatołowej lub soku z cytryny – te drobne dodatki wzbogacają smak i sprawiają, że całość staje się jeszcze bardziej aromatyczna.

Przepis na niemieckie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3 cebule,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej roślinnego (do smażenia),
  • łyżka musu jabłkowego (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki.
  2. Dokładnie je umyj i osusz, zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. Następnie odciśnij nadmiar wody z ziemniaków.
  4. Obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno.
  5. Włóż do miski razem z ziemniakami, dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż powstanie gęsta, jednolita masa.
  7. Na patelni średniej wielkości rozgrzej olej.
  8. Formuj z masy placki o grubości około 1,5 cm i układaj na rozgrzany tłuszcz, smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Gotowe placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawaj od razu z łyżką musu jabłkowego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥