Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta

Placki ziemniaczane to klasyk, który od lat podbija nasze kubki smakowe. Po piętach depczą im jednak placki z kiszonej kapusty, w niektórych regionach znane jako fuczki. Są proste w przygotowaniu, sycące i tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od dokładki.

Placki z kiszonej kapustyPlacki z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki z kiszonej kapusty to prawdziwy hit kuchni regionalnej, często kojarzony z terenami Podkarpacia i Małopolski, gdzie kapusta była od zawsze podstawą zimowego menu. Jest to danie głęboko zakorzenione w tradycji, a dzięki swojej sytości, było idealne dla pracujących fizycznie mieszkańców regionu. Na szczęście nie trzeba pakować walizek i brać urlopu, bo z łatwością przygotujesz je w domu.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem

Placki z kapusty kiszonej

Placki z kapusty kiszonej oferują idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zjeść pożywny i smaczny obiad, ale zależy im na minimalizacji pracy. Zamiast spędzać czas na uciążliwym i męczącym tarciu ziemniaków, po prostu wykorzystuję kapustę kiszoną. Wystarczy wyciągnąć ją z wiaderka, trochę poszatkować i przełożyć do miski. To oszczędność czasu i gwarancja smaku.

Placki zyskują dzięki kapuście charakterystyczną, orzeźwiającą kwaśną nutę, szczególnie cenną, gdy mamy do czynienia ze smażonymi potrawami. Kwaśny smak kapusty doskonale równoważy tłuszcz, sprawiając, że placki są wyjątkowo lekkie w odbiorze i nie pozostawiają nieprzyjemnego uczucia ciężkości.

To danie może wyglądać niepozornie, ale zdecydowanie potrafi nasycić. Kapusta kiszona, sama w sobie będąca naturalnym źródłem błonnika, w połączeniu z jajkami i mąką, które tworzą zwartą konsystencję, zamienia się w danie, które szybko uciszy wygrywające marsza kiszki. Jest to więc nie tylko proste, ale i ekonomiczne danie główne, które sprawdzi się w każdym domu.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj.
  2. Jajka wymieszaj z mlekiem i solą, powoli dodawaj mąkę.
  3. Dodaj kapustę do ciasta.
  4. Smaż placki na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Placki z kapusty kiszonej, są tak aromatyczne i wyraziste, że bronią się same i świetnie smakują jedzone prosto z patelni. Możesz podać je także z tradycyjną okrasą z boczku – wystarczy wytopić pokrojony w kostkę wędzony boczek i polać skwarkami oraz tłuszczem gorące placki. Świetnie sprawdzi się też kleks kwaśnej śmietany, sos lub po prostu jogurt naturalny wymieszany ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇