Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować

Sezon na jarmarki bożonarodzeniowe w pełni. Poza świąteczną atmosferą, lampkami i bombkami skusić się można na rozmaite smakołyki. Część z nich to stali bywalcy tego typu imprez, ale to nowości wywołują największe zainteresowanie. Na jedną z nich trafiłam podczas spaceru po gdańskim jarmarku.

Nowość na gdańskim jarmarkuNowość na gdańskim jarmarku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Jarmarki bożonarodzeniowe co roku przyciągają tłumy, a największe kolejki zbierają się pod budkami z jedzeniem. Są tutaj oczywiście takie klasyki, jak langosze, grzane wino, frytki, gorąca czekolada czy nieodzowne pajdy ze smalcem. Na dużych wałkach kręcą się również kołacze, czyli węgierskie ciastka drożdżowe, tradycyjnie opiekane nad żarzącym się ogniem. W tym roku w Gdańsku można ich spróbować w nieco innej, niecodziennej odsłonie.

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Kołacze, czyli słodka tradycja z Węgier

Czasem nie trzeba rezerwować biletu do Budapesztu, by spróbować węgierskich przysmaków. Polacy pokochali langosze i po drożdżowe placki z kwaśną śmietaną i startym serem potrafią ustawiać się w kolejkach. Na świątecznych jarmarkach królują także kołacze, a podglądanie tego, jak powstają, hipnotyzuje nie tylko najmłodszych miłośników słodkości.

Tak powstają kołacze
Tak powstają kołacze © Pyszności

Podstawa jest prosta, bo do przygotowania ciasta używa się jedynie mąki, drożdży, cukru, mleka i masła. Ciasto musi być dobrze wyrobione i pokrojone na długie paski. Wtedy dopiero zaczyna się cała zabawa. Kawałki ciasta trafiają na specjalne wałki.

Następnie są opiekane nad otwartym ogniem, dzięki czemu nabierają chrupiącej, brązowej skórki. Podczas pieczenia nieraz sypie się także cukier, aby dodatkowo skarmelizować powierzchnię kołacza. Później doprawia się gotowy wypiek cynamonem, orzechami lub kakao, ale we współczesnej wersji można zamówić też kołacza z popularnym kremem czekoladowym czy orzeszkami.

Kołacze najczęściej obsypuje się mieszanką cynamonu i cukru
Kołacze najczęściej obsypuje się mieszanką cynamonu i cukru © Pyszności

To jeden z najpopularniejszych wypieków z Węgier, chociaż jego odpowiedniki znaleźć można też w innych krajach. Słowacy mają swój trdelnik, który wygląda jak brat bliźniak węgierskiego kołacza, a i pewnych podobieństw w sposobie pieczenia doszukać si można w naszym sękaczu.

Smash kołacz na jarmarku w Gdańsku

Oczywiście nikt żywego ogniska na jarmarku nie rozpala i kołacze pieczone są najczęściej w specjalnym urządzeniu, przypominającym pionowy piec. Co roku przyciągają tłumy, bo nic nie rozgrzewa zmarzniętych dłoni bardziej niż gorący kołacz prosto z pieca.

Z jednej strony tradycyjny smak sam się broni, z drugiej sprzedawcy coraz częściej szukają sposobów na to, by zaskoczyć klientów i przyciągnąć ich uwagę. Mogłoby się wydawać, że w temacie kołaczy powiedziano już wszystko, ale na gdańskim jarmarku czekała na mnie niespodzianka.

Kołacze na jarmarku w Gdańsku
Kołacze na jarmarku w Gdańsku © Pyszności

Smash kołacze to nic innego, jak nadziane dodatkową porcją słodyczy ciastka, które są później zgniatane i krojone na kawałki. "Smash" to sposób serwowania znany raczej z burgerów, w których mięso wołowe nie jest grubym kotletem, a mocno rozgniecionym i soczystym plackiem. W przypadku kołacza aż chce się powiedzieć, że to trochę tak, jakbyś zostawił w samochodzie karton z zamówieniem, na które nieostrożny pasażer przysiadłby w pośpiechu, a potem ratował sytuację bitą śmietaną. W podobny sposób powstał zresztą deser eton mess, czyli dekonstrukcja bezy według legendy związana z wypadkiem z biegnącym labradorem.

Smash kołacze w Gdańsku kupić można w domu numer 104, przy ulicy Bogusławskiej. Dostępne są w dwóch wersjach: szarlotka z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną, cynamonem i białą czekoladą oraz lotus z ciasteczkowym kremem, pokruszonym ciasteczkiem, białą czekoladą i bitą śmietaną.

Mój wybór pada na tę drugą opcję. Czas oczekiwania jest krótki, bo przezornie stoisko odwiedziłam przed godzinami szczytu. Później czekałoby mnie stanie w długich kolejkach, bo filmiki ze smash kołaczem szybko stały się viralem.

Smash kołacz z ciasteczkami lotus
Smash kołacz z ciasteczkami lotus © Pyszności

Jak smakuje smash kołacz? Jest słodko i to bardzo słodko. Porcja standardowej wielkości kołacza kosztuje 34 zł. Ilość dodatków i słodkich akcentów sprawia jednak, że zjedzenie samodzielnie całej porcji jest praktycznie niemożliwe, a i w dwie osoby nie jest łatwym wyzwaniem. To deser idealny dla tych, którym zawsze za mało cukru, chociaż diabetolog pewnie pokiwałby z dezaprobatą głową.

Czy warto? Tak, ale pod warunkiem, że potraktujemy to jako ciekawostkę i zjemy to w większej grupie. Mówi się przecież, że "sharing is caring", a smash kołacz zdecydowanie zachęca do tego, by zjeść deser z jednego talerza.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇