Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Jesteś miłośnikiem langosza? Zamiast smażyć kultową przekąskę w głębokim oleju, włóż ją do airfryera. Efekty naprawdę robią wrażenie. Idealna chrupkość i puszyste wnętrze w zaledwie kilka minut. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Choć klasyczny langosz jest jak najbardziej smaczny, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę pokombinować z przepisem i postawić na lżejszą wersję. Patent z upieczeniem klasycznego placka w airfryerze okazał się strzałem w dziesiątkę. Obeszło się bez smażenia w głębokim oleju, które potrafi być czasochłonne i męczące. Co więcej, uzyskane efekty są naprawdę zadowalające. Chrupkość i puszystość na najwyższym poziomie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 200 g śmietany 18 proc.

Dodatki:

  • mleko z czosnkiem,
  • kleks śmietany,
  • posiekany szczypiorek do dekoracji.

Gotową przekąskę piecz w airfryerze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kilka słów o langoszu:

  • Langosz to bardzo popularna przekąska. Wywodzi się z kuchni węgierskiej.
  • Zgodnie z tradycją bazą langosza jest ciasto drożdżowe, które formuje się w płaskie i okrągłe placki.
  • Następnie każdy placek trafia do głębokiego oleju. Dzięki tej metodzie smażenia przekąska ma jednocześnie chrupiącą powłokę i puszyste wnętrze.
  • Gotowego langosza zazwyczaj serwuje się z dodatkiem śmietany i żółtego sera.
Więcej wideo
Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnieZamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowymPolędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym
Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?
Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiejSzarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej
Jak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmakiJak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmaki
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotowaćPapryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Wybrane dla Ciebie

Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce