Jesteś miłośnikiem langosza? Zamiast smażyć kultową przekąskę w głębokim oleju, włóż ją do airfryera. Efekty naprawdę robią wrażenie. Idealna chrupkość i puszyste wnętrze w zaledwie kilka minut. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Choć klasyczny langosz jest jak najbardziej smaczny, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę pokombinować z przepisem i postawić na lżejszą wersję. Patent z upieczeniem klasycznego placka w airfryerze okazał się strzałem w dziesiątkę. Obeszło się bez smażenia w głębokim oleju, które potrafi być czasochłonne i męczące. Co więcej, uzyskane efekty są naprawdę zadowalające. Chrupkość i puszystość na najwyższym poziomie.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 500 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru,
- 200 g śmietany 18 proc.
Dodatki:
- mleko z czosnkiem,
- kleks śmietany,
- posiekany szczypiorek do dekoracji.
Gotową przekąskę piecz w airfryerze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kilka słów o langoszu:
- Langosz to bardzo popularna przekąska. Wywodzi się z kuchni węgierskiej.
- Zgodnie z tradycją bazą langosza jest ciasto drożdżowe, które formuje się w płaskie i okrągłe placki.
- Następnie każdy placek trafia do głębokiego oleju. Dzięki tej metodzie smażenia przekąska ma jednocześnie chrupiącą powłokę i puszyste wnętrze.
- Gotowego langosza zazwyczaj serwuje się z dodatkiem śmietany i żółtego sera.