To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu
16.08.2024 07:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Eton mess to kultowy deser angielski, który zjednał sobie fanów na całym świecie. W pucharkach znaleźć można wszystko to, co najlepsze w deserach - słodkie bezy, truskawki i bitą śmietanę. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje lub dzień, kiedy tylko słodki deser może poprawić humor.
Skąd wziął się deser Eton mess?
Jego nazwa dosłownie oznacza "bałagan w Eton" i odnosi się do nieco przypadkowej metody przygotowania tego deseru. Najbardziej popularna legenda mówi o meczu krykieta rozgrywanym między szkołami Harrow i Eton College. Podczas sportowego wydarzenia, kosz z bezą Pavlova został przewrócony przez labradora. Ciasto się rozpadło, składniki wymieszały i w efekcie powstał słodki bałagan.
Inna teoria z kolei mówi, że deser ten podano w 1893 roku na uroczystości weselnej księcia Jerzego z księżniczką Marią Teck. Wiele historii związanych z powstaniem deseru to w dużej mierze legendy i anegdoty, które z biegiem czasu nabierają coraz bardziej barwnych form. Moją ulubioną wciąż pozostaje ta z labradorem, a biorąc pod uwagę psią żywiołowość, brzmi nawet prawdopodobnie.
Eton mess - pucharek z truskawkami, bitą śmietaną i bezami
Choć dokładne pochodzenie Eton mess może być zagadką, to nie ujmuje mu smaku - ten deser to po prostu skrada serca. Kochają go dorośli, wcinają dzieci, a pucharki zawsze wracają puste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 350 g truskawek,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 60 g bez.
Dekoracja:
- listek mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Truskawki umyj i przełóż do miski. Zblenduj je na mus.
Krok 2. Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno, dosypując w międzyczasie cukier puder. W osobnym naczyniu pokrusz bezy.
Krok 3. Do pucharka wyłóż bitą śmietanę, warstwę musu truskawkowego i pokruszone bezy. Następnie ponownie śmietanę, truskawki i bezy. Udekoruj listkiem mięty. Smacznego!