Beza Pavlova z mandarynkami. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Z przepisem na genialną bezę Pavlova z mandarynkowym akcentem spektakularny sukces masz jak w banku. I to już na samym starcie. Wszyscy goście z pewnością poproszą o dokładkę i przepis na to cudo.

Domowy wypiek w takim wydaniu to prawdziwe dzieło sztukiDomowy wypiek w takim wydaniu to prawdziwe dzieło sztuki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Mówi się, że beza Pavlova to królowa wszystkich wypieków. I nie sposób się z tym nie zgodzić, biorąc pod uwagę zarówno jej niepowtarzalny smak, jak i piękny wygląd. Dosłownie można jeść ją samymi oczami.

Jeśli więc chciałbyś stworzyć takie cudo w swoim domu, sprawdzona receptura już czeka. Dzięki niej przygotujesz idealny wypiek z dodatkiem pysznego kremu i kultowych mandarynek. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Przygotuj fenomenalną bezę w swoim domu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Piękna i smaczna jednocześnie!

Składniki:

Beza:

  • 6 białek,
  • 250 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 szczypta soli. 

Krem: 

  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Dodatki: 

  • 2 mandarynki do dekoracji,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym deserem rozpoczynam od przygotowania bezy. W tym celu najpierw ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy białka są już gotowe, zaczynam dodawać do nich cukier w małych porcjach. 

Zaczynam od ubicia bialek ze solą oraz cukrem
Zaczynam od ubicia bialek ze solą oraz cukrem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafia sok z cytryny oraz przesiana przez sitko skrobia ziemniaczana

Do miski trafia też m.in. skrobia ziemniaczana
Do miski trafia też m.in. skrobia ziemniaczana © Licencjodawca | Pyszności

Oba składniki pomogą ustabilizować strukturę przyszłej bezy. Co więcej, sok z cytryny zapewni śnieżnobiały kolor domowego wypieku, z kolei skrobia ziemniaczana sprawi, że przyszła beza będzie idealnie chrupiąca. 

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję kształt przyszłej bezy. Pamiętaj, mieszanka powinna być gładka i lśniąca. Kiedy beza ma już odpowiednie kształty, wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 120 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem do bezy. Aby to zrobić, zaczynam ubijać śmietankę serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania, do miski trafia również cukier puder

Kiedy beza jest w piekarniku, przygotowuję krem
Kiedy beza jest w piekarniku, przygotowuję krem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy krem przekładam bezpośrednio na upieczoną i ostudzoną bezę. Na koniec dekoruję ją przy pomocy mandaryneklistków świeżej mięty

Na koniec zostaje już tylko dekoracja wypieku
Na koniec zostaje już tylko dekoracja wypieku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe piękności
Prawdziwe piękności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej