Beza Pavlova z mandarynkami. Nie sposób oderwać od niej wzroku
Z przepisem na genialną bezę Pavlova z mandarynkowym akcentem spektakularny sukces masz jak w banku. I to już na samym starcie. Wszyscy goście z pewnością poproszą o dokładkę i przepis na to cudo.
26.01.2024 | aktual.: 14.03.2024 14:18
Mówi się, że beza Pavlova to królowa wszystkich wypieków. I nie sposób się z tym nie zgodzić, biorąc pod uwagę zarówno jej niepowtarzalny smak, jak i piękny wygląd. Dosłownie można jeść ją samymi oczami.
Jeśli więc chciałbyś stworzyć takie cudo w swoim domu, sprawdzona receptura już czeka. Dzięki niej przygotujesz idealny wypiek z dodatkiem pysznego kremu i kultowych mandarynek. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj fenomenalną bezę w swoim domu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Piękna i smaczna jednocześnie!
Składniki:
Beza:
- 6 białek,
- 250 g cukru,
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 szczypta soli.
Krem:
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru.
Dodatki:
- 2 mandarynki do dekoracji,
- listki świeżej mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad pysznym deserem rozpoczynam od przygotowania bezy. W tym celu najpierw ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy białka są już gotowe, zaczynam dodawać do nich cukier w małych porcjach.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafia sok z cytryny oraz przesiana przez sitko skrobia ziemniaczana.
Oba składniki pomogą ustabilizować strukturę przyszłej bezy. Co więcej, sok z cytryny zapewni śnieżnobiały kolor domowego wypieku, z kolei skrobia ziemniaczana sprawi, że przyszła beza będzie idealnie chrupiąca.
Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję kształt przyszłej bezy. Pamiętaj, mieszanka powinna być gładka i lśniąca. Kiedy beza ma już odpowiednie kształty, wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 120 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem do bezy. Aby to zrobić, zaczynam ubijać śmietankę z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania, do miski trafia również cukier puder.
Krok 5. Gotowy krem przekładam bezpośrednio na upieczoną i ostudzoną bezę. Na koniec dekoruję ją przy pomocy mandarynek i listków świeżej mięty.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!