Ciasto Zemsta Teściowej na kruchym spodzie z bezą i wiśniami

Pyszny deser z zabawną nazwą skradnie Twoje serce. Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta, wiśni, kremu śmietankowego i bezy. Palce lizać!

Obrazek
Ewa

Ciasto z wiśniami

Chociaż "Zemsta Teściowej" na pierwszy rzut oka wywołuje śmiech, to warto spróbować tego ciasta. Nietypowa nazwa pochodzi od "zemsty" jaką teściowa odbyć na synu: nie drylowała owoców do ciasta, przez co jedzenie było uciążliwe i kłopotliwe. W naszym przepisie jednak pestki usuwamy i nikomu jedzenia nie będziemy utrudniać.

Ciasto Zemsta Teściowej

Składniki:

Kruche ciasto:

        
  • 125 g masła
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka

Wiśnie

     
  • 680 g wiśni z kompotu
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 800 ml gorącej wody

Krem

     
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:

      
  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 40 g migdałów
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie i dodaj do środka jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz miękkie masło. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj porcjami cukier, cały czas mieszając. Powstałą pianę przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Bezę piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzątku. Dodaj do niej wydrylowane wiśnie z zalewy lub kompotu i odstaw do wystudzenia.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Ciasto kruche przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone. Na upieczony i wystudzony spód wylej tężejącą galaretkę z wiśniami i wstaw do lodówki. Gdy galaretka w pełni zastygnie- wyłóż ubitą śmietankę z mascarpone.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Przykryj całość upieczoną bezą z migdałami i gotowe. Podziel ciasto na porcje i obserwuj, jak Twoi bliscy zajadają się ze smakiem.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej