Ciasto Zemsta Teściowej na kruchym spodzie z bezą i wiśniami
Pyszny deser z zabawną nazwą skradnie Twoje serce. Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta, wiśni, kremu śmietankowego i bezy. Palce lizać!
25.10.2022 | aktual.: 16.10.2023 14:14
Ciasto z wiśniami
Chociaż "Zemsta Teściowej" na pierwszy rzut oka wywołuje śmiech, to warto spróbować tego ciasta. Nietypowa nazwa pochodzi od "zemsty" jaką teściowa odbyć na synu: nie drylowała owoców do ciasta, przez co jedzenie było uciążliwe i kłopotliwe. W naszym przepisie jednak pestki usuwamy i nikomu jedzenia nie będziemy utrudniać.
Zobacz także
Ciasto Zemsta Teściowej
Składniki:
Kruche ciasto:
- 125 g masła
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
Wiśnie
- 680 g wiśni z kompotu
- 3 galaretki wiśniowe
- 800 ml gorącej wody
Krem
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Beza:
- 4 białka
- 180 g cukru
- 40 g migdałów
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie i dodaj do środka jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz miękkie masło. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj porcjami cukier, cały czas mieszając. Powstałą pianę przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Bezę piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza.
Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzątku. Dodaj do niej wydrylowane wiśnie z zalewy lub kompotu i odstaw do wystudzenia.
Ciasto kruche przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone. Na upieczony i wystudzony spód wylej tężejącą galaretkę z wiśniami i wstaw do lodówki. Gdy galaretka w pełni zastygnie- wyłóż ubitą śmietankę z mascarpone.
Przykryj całość upieczoną bezą z migdałami i gotowe. Podziel ciasto na porcje i obserwuj, jak Twoi bliscy zajadają się ze smakiem.
Smacznego!