Ciasto Snickers bez pieczenia
Ciasto Snickers bez pieczenia na herbatnikach to ulubione ciasto mojej rodziny. Znika w kilka chwil, a na talerza zostają same okruszki. To najlepszy przepis na Snickersa, jaki znam.
21.04.2022 | aktual.: 16.03.2024 14:53
Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy! Ich przygotowanie jest naprawdę proste: nie ryzykujemy, że coś się przypali, nie wyrośnie lub powstanie zakalec. Takie ciasta wyglądają niezwykle efektownie, dzięki pysznym warstwom kremów rozdzielonych herbatnikami lub krakersami.
Przepis na ciasto Snickers bez pieczenia – z orzechami i na herbatnikach
Snickersów nikomu przedstawiać nie trzeba. Te kultowe batoniki mają fanów na całym świecie! Dzisiaj zamieniliśmy je w pyszne ciasto Snickers bez pieczenia. Pyszna, domowa masa mleczna z mleka w proszku nadaje wyjątkowego smaku. W połączeniu z kajmakiem- po prostu niebo w gębie.
To świetna odmiana od znanym wszystkim serników i jabłeczników. Czasami warto trochę poszaleć w kuchni. Pracę ułatwił nam dzisiaj blender ręczny marki Philips.
Jak zrobić dobre ciasto Snickers bez pieczenia?
Co najlepsze w tym przepisie, jego przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne! Jednym minusem jest to, że ciasto Snickers musi spędzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Warto jednak trochę poczekać, żeby smaki się połączyły. Może być ciężko, bo już w czasie przygotowania cieknie ślinka, ale trzeba powstrzymać się na kilka godzin ;)
Składniki na ciasto Snickers bez pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g orzeszków ziemnych
- kostka masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 350 g mleka w proszku
- 350 g herbatników kakaowych lub pół na pół kakaowe i jasne
- 1 puszka masy kajmakowej
Przepis na Snickersa- masa
Sekretem naszego Snickersa jest pyszna masa mleczna. Do garnka wlej mleko i dodaj cukier i kostkę masła. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając masę, żeby się nie przypaliła. Kiedy masło i cukier już się rozpuszczą- odstaw garnek do przestudzenia.
Na patelnię wsyp orzeszki. Świetnie sprawdzą się tutaj orzeszki z puszki. Możesz śmiało użyć tych solonych- w pyszny sposób przełamią słodki smak ciasta. Podpraż je przez chwilę na suchej patelni. Prażenie orzechów wydobywa z nich jeszcze więcej smaki i aromatu.
Jak zrobić masę z mleka w proszku- przepis
Kiedy mleko z cukrem i masłem już przestygnie dodaj do niego partiami mleko w proszku, cały czas miksując masę, żeby nie powstał grudki. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż warstwę herbatników kakaowych i wyłóż część mlecznej masy. Wygładź ją przy pomocy łyżki lub szpatułki i połóż kolejną warstwę herbatników.
Na drugą warstwę herbatników wyłóż połowę masy kajmakowej i rozprowadź ją równomiernie przy pomocy łyżki. Na kajmaku ułóż kolejną porcję herbatników.
Następnie połóż pozostałą masę mleczną, kolejną porcję herbatników i na samej górze pozostałą część masy kajmakowej. Całość posyp na górze orzeszkami ziemnymi i udekoruj rozpuszczoną gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.