Ty też tak robisz? Największy błąd, jaki można popełnić, jedząc mandarynki
W sezonie zimowym mandarynki to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są słodkie, soczyste i pełne witamin. Niestety wiele osób po zjedzeniu mandarynki wyrzuca jej skórkę do kosza. To błąd! Skórka mandarynki jest bowiem cennym źródłem składników odżywczych i może być wykorzystana na wiele różnych sposobów.
21.01.2024 | aktual.: 21.01.2024 17:41
Zima to czas, kiedy na naszych stołach królują soczyste mandarynki. Jednak czy zastanawiałeś się kiedyś, ile cennego tracimy, obierając je i pozbywając się skórek? Te popularne "odpady" można przekształcić w domowe cuda, łącząc je z jednym tajemniczym składnikiem z kuchennego arsenału. Poznaj unikalny sposób na wykorzystanie skórek, który sprawi, że nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skórka mandarynki - źródło zdrowia i urody
Skórka mandarynki jest bogata w witaminy C, A, E, B1, B2 i B6. Zawiera również potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Składniki te mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia.
- Witamina C wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem i grypą.
- Witamina A poprawia wzrok, wspomaga pracę układu odpornościowego i chroni skórę przed wolnymi rodnikami.
- Witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniem.
- Witamina B1 wspomaga pracę układu nerwowego i mięśni.
- Witamina B2 pomaga w procesie przemiany materii.
- Witamina B6 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek.
- Potas pomaga regulować ciśnienie krwi.
- Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
- Wapń wzmacnia kości i zęby.
- Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu w organizmie.
- Fosfor potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
Skórka mandarynki może być również stosowana w kosmetyce. Ma działanie odświeżające, tonizujące i wygładzające. Można ją wykorzystać do przygotowania maseczek, toników i peelingów do twarzy i ciała.
Skórka mandarynki - naturalny środek czyszczący
Zamiast trafiać do kosza, skórki z mandarynek mogą stanowić podstawę dla rewolucyjnego środka do czyszczenia. Wystarczy odpowiednie połączenie z popularnym składnikiem, by uzyskać niezwykle skuteczny i ekonomiczny płyn, który zrewolucjonizuje twoje codzienne sprzątanie.
Jak zrobić płyn do sprzątania ze skórek mandarynki?
Do przygotowania płynu do sprzątania ze skórek mandarynki potrzebne będą:
- 2 szklanki skórek mandarynki,
- 1 szklanka octu.
Skórki mandarynki należy dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Następnie przełożyć je do słoika i zalać octem. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Po tym czasie płyn należy przecedzić i przelać do butelki z atomizerem.
Płyn do sprzątania ze skórek mandarynki można stosować do czyszczenia wszystkich powierzchni w domu, w tym podłóg, kafelków, armatury, luster i okien. Jest skuteczny w usuwaniu kurzu, tłuszczu i zabrudzeń. Dodatkowo pozostawia przyjemny, cytrusowy zapach.
Inne zastosowania skórek mandarynek
Skórki mandarynek można wykorzystać również w inny, zaskakujący sposób. Na przykład można je dodać do kompotu, herbaty lub kawy, aby nadać mu cytrusowy aromat.