NewsyMichał Wrzosek o warzywach, które mają najwięcej chemii. "Zaskoczę Cię"

Michał Wrzosek o warzywach, które mają najwięcej chemii. "Zaskoczę Cię"

Michał Wrzosek o warzywach
Michał Wrzosek o warzywach
Źródło zdjęć: © Facebook | DrMichalWrzosek

13.01.2024 16:06, aktual.: 13.01.2024 23:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warzywa i owoce to podstawowe źródło witamin, minerałów i błonnika dla naszego organizmu. Są zdrowe, smaczne i po prostu potrzebne. Jednak w ostatnich latach coraz częściej mówi się o tym, że warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone pestycydami. Czy faktycznie tak jest? Popularny dietetyk, Michał Wrzosek, uspokaja.

Michał Wrzosek, ceniony dietetyk, rozwiewa wątpliwości dotyczące "chemii" w warzywach i owocach. Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się substancji chemicznych w naszej codziennej diecie? Sprawdź, które warzywa i owoce mają najwięcej "chemii" według nowoczesnych standardów i jak możemy bezpiecznie cieszyć się ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Dirty Dozen" a polska rzeczywistość

Popularne zestawienie "Dirty Dozen" przedstawia dwanaście owoców i warzyw uznawanych za najbardziej zanieczyszczonych. Truskawki i szpinak na czele listy wzbudzają niepokój wielu konsumentów. Jednak Michał Wrzosek zwraca uwagę na różnice między amerykańskimi a polskimi standardami. W 2019 roku badano 1769 próbek warzyw i owoców w Polsce, a 94 proc. z nich nie zawierało lub zawierało pestycydy na bezpiecznym poziomie.

Michał Wrzosek podkreśla, że regulacje dotyczące pestycydów w Unii Europejskiej, do której należy Polska, są znacznie bardziej restrykcyjne niż te w Stanach Zjednoczonych. Polskie warzywa i owoce muszą spełniać wyższe standardy, co przekłada się na bezpieczeństwo spożywanych produktów.

Wybieraj mądrze

Najlepiej wybierać warzywa i owoce pochodzące ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników. Trzeba też pamiętać o tym, aby dokładnie myć je przed jedzeniem. Dotyczy to nie tylko tych, które spożywamy razem ze skórką jak jabłka czy winogrona. Warto przepłukać nawet banany czy mandarynki, chociaż i tak będziemy je obierać. Na skórce znajdują się bowiem różnego rodzaju zanieczyszczenia, które rękami lub nożem przenosimy na owoc, a następnie do jamy ustnej.

Podsumowując, nie ma potrzeby unikania warzyw i owoców, które znalazły się na liście "Dirty Dozen". Wystarczy pamiętać o tym, aby kupować je z zaufanych źródeł i dokładnie myć przed jedzeniem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także