Michał Wrzosek o warzywach, które mają najwięcej chemii. "Zaskoczę Cię"

Warzywa i owoce to podstawowe źródło witamin, minerałów i błonnika dla naszego organizmu. Są zdrowe, smaczne i po prostu potrzebne. Jednak w ostatnich latach coraz częściej mówi się o tym, że warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone pestycydami. Czy faktycznie tak jest? Popularny dietetyk, Michał Wrzosek, uspokaja.

Michał Wrzosek o warzywachMichał Wrzosek o warzywach
Źródło zdjęć: © Facebook | DrMichalWrzosek
Marcin Michałowski

Michał Wrzosek, ceniony dietetyk, rozwiewa wątpliwości dotyczące "chemii" w warzywach i owocach. Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się substancji chemicznych w naszej codziennej diecie? Sprawdź, które warzywa i owoce mają najwięcej "chemii" według nowoczesnych standardów i jak możemy bezpiecznie cieszyć się ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

"Dirty Dozen" a polska rzeczywistość

Popularne zestawienie "Dirty Dozen" przedstawia dwanaście owoców i warzyw uznawanych za najbardziej zanieczyszczonych. Truskawki i szpinak na czele listy wzbudzają niepokój wielu konsumentów. Jednak Michał Wrzosek zwraca uwagę na różnice między amerykańskimi a polskimi standardami. W 2019 roku badano 1769 próbek warzyw i owoców w Polsce, a 94 proc. z nich nie zawierało lub zawierało pestycydy na bezpiecznym poziomie.

Michał Wrzosek podkreśla, że regulacje dotyczące pestycydów w Unii Europejskiej, do której należy Polska, są znacznie bardziej restrykcyjne niż te w Stanach Zjednoczonych. Polskie warzywa i owoce muszą spełniać wyższe standardy, co przekłada się na bezpieczeństwo spożywanych produktów.

Wybieraj mądrze

Najlepiej wybierać warzywa i owoce pochodzące ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników. Trzeba też pamiętać o tym, aby dokładnie myć je przed jedzeniem. Dotyczy to nie tylko tych, które spożywamy razem ze skórką jak jabłka czy winogrona. Warto przepłukać nawet banany czy mandarynki, chociaż i tak będziemy je obierać. Na skórce znajdują się bowiem różnego rodzaju zanieczyszczenia, które rękami lub nożem przenosimy na owoc, a następnie do jamy ustnej.

Podsumowując, nie ma potrzeby unikania warzyw i owoców, które znalazły się na liście "Dirty Dozen". Wystarczy pamiętać o tym, aby kupować je z zaufanych źródeł i dokładnie myć przed jedzeniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem