PoradyGotujesz ziemniaki na obiad? Oto co warto dodać do wody

Gotujesz ziemniaki na obiad? Oto co warto dodać do wody

Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Queen
13.01.2024 14:00, aktualizacja: 13.01.2024 15:53

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? To tak jak wielu Polaków. Ziemniak jest niekwestionowanym królem polskich stołów. Poznaj prosty trik, który sprawi, że ugotowane ziemniaki będą smaczniejsze niż kiedykolwiek.

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Spożywa się je w niemal każdym zakątku świata. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów, ale najczęściej podaje się je ugotowane. Ziemniaki wystarczy umyć, obrać ze skórki, wrzucić do wody i gotować do miękkości.

Istnieje jednak prosty sposób, aby przyśpieszyć ten proces. Wystarczy dodać do wody z gotującymi się ziemniakami jeden niepozorny składnik. Dodatek sprawi też, że ziemniaki będą smaczniejsze niż zwykle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki — źródło cennych witamin

Jeszcze do niedawna ziemniaki były owiane złą sławą. Przypisywano im najgorsze właściwości. Twierdzono, że jedzenie ziemniaków przyczynia się do powstania m.in. otyłości brzusznej. Prawda jest taka, że za kaloryczne można uznać jedynie dodatki, z jakimi są często serwowane, tj. sosy, tłuszcze czy skwarki. W samych ziemniakach znajduje się zaledwie 70 kcal.

W tych niepozornych, sycących warzywach znajdziesz witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D i K, a nawet witaminę E. To jeszcze nie koniec. W bulwach znajdują się także cenne pierwiastki — selen, sód, siarka, wapń, potas, mangan czy jod. Można jeść je codziennie, nawet jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Wówczas trzeba się tylko wstrzymać ze spożywaniem kalorycznych dodatków.

Dodaj do ziemniaków, a całkowicie zmienią swój smak

Ziemniaki wystarczy umyć, obrać i ugotować, żeby po kilkudziesięciu minutach rozkoszować się ich smakiem. Bulwy zwykle wrzuca się do lekko osolonej wody. Sól wydobywa z ziemniaków to, co najlepsze. Mało kto wie, ale istnieje lepszy dodatek, który całkowicie zmienia ostateczny smak dania. Tym dodatkiem jest... sok z cytryny. Wystarczy dodać pół łyżeczki do gotującej się wody. Sok z cytryny sprawi, że bulwy nie ściemnieją i dłużej zachowają świeżość. Jeśli chcesz podkręcić ich walory smakowe, możesz dodać też ziela angielskiego, liścia laurowego czy ząbek czosnku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także