Gotujesz ziemniaki na obiad? Oto co warto dodać do wody
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? To tak jak wielu Polaków. Ziemniak jest niekwestionowanym królem polskich stołów. Poznaj prosty trik, który sprawi, że ugotowane ziemniaki będą smaczniejsze niż kiedykolwiek.
13.01.2024 | aktual.: 13.01.2024 15:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Spożywa się je w niemal każdym zakątku świata. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów, ale najczęściej podaje się je ugotowane. Ziemniaki wystarczy umyć, obrać ze skórki, wrzucić do wody i gotować do miękkości.
Istnieje jednak prosty sposób, aby przyśpieszyć ten proces. Wystarczy dodać do wody z gotującymi się ziemniakami jeden niepozorny składnik. Dodatek sprawi też, żetarget="_blank"> ziemniaki będą smaczniejsze niż zwykle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki — źródło cennych witamin
Jeszcze do niedawna ziemniaki były owiane złą sławą. Przypisywano im najgorsze właściwości. Twierdzono, że jedzenie ziemniaków przyczynia się do powstania m.in. otyłości brzusznej. Prawda jest taka, że za kaloryczne można uznać jedynie dodatki, z jakimi są często serwowane, tj. sosy, tłuszcze czy skwarki. W samych ziemniakach znajduje się zaledwie 70 kcal.
W tych niepozornych, sycących warzywach znajdziesz witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D i K, a nawet witaminę E. To jeszcze nie koniec. W bulwach znajdują się także cenne pierwiastki — selen, sód, siarka, wapń, potas, mangan czy jod. Można jeść je codziennie, nawet jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Wówczas trzeba się tylko wstrzymać ze spożywaniem kalorycznych dodatków.
Dodaj do ziemniaków, a całkowicie zmienią swój smak
Ziemniaki wystarczy umyć, obrać i ugotować, żeby po kilkudziesięciu minutach rozkoszować się ich smakiem. Bulwy zwykle wrzuca się do lekko osolonej wody. Sól wydobywa z ziemniaków to, co najlepsze. Mało kto wie, ale istnieje lepszy dodatek, który całkowicie zmienia ostateczny smak dania. Tym dodatkiem jest... sok z cytryny. Wystarczy dodać pół łyżeczki do gotującej się wody. Sok z cytryny sprawi, że bulwy nie ściemnieją i dłużej zachowają świeżość. Jeśli chcesz podkręcić ich walory smakowe, możesz dodać też ziela angielskiego, liścia laurowego czy ząbek czosnku.