Weź ziemniaki i upiecz w ten sposób w piekarniku. Będą smakować jak z ogniska
Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań. Prosty trik sprawi, że będą smakowały jak wyjęte prosto z ogniska. Po pierwszym kęsie wrócą wspomnienia z wakacyjnych wieczorów przy gorących płomieniach.
08.01.2024 08:19
Nic nie może się równać ziemniakom zawiniętym w folię i wrzuconym do ogniska. Na wspomnienie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza od razu cieknie ślinka. Pieczone ziemniaki to dla wielu osób magia dzieciństwa, kiedy to obowiązkowo pojawiały się w czasie długich, letnich wieczorów. Do tego smaku można wrócić jednak szybciej niż mogłoby się wydawać. Nie biegnij po drewno i ogień, całość przygotujesz w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki jak z ogniska
Aby wrócić wspomnieniami do smaku z dzieciństwa, potrzebne są zaledwie trzy składniki. I nie mam na myśli tutaj mieszanek przypraw, a zwykłą sól, obowiązkowo ziemniaki i mąkę pszenną. To właśnie ona sprawi, że skórka stanie się chrupiąca i przypomni od razu smak znany z wakacji na wsi.
Tak przygotowane ziemniaki będą wspaniałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ale można zaserwować je również wraz z sadzonym jajkiem. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie dokłada się dużo pracy, a smak jest po prostu bajeczny.
Składniki:
- 700-900 g ziemniaków lub tyle, ile potrzebujesz dla swojej rodziny,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, szorując skórkę. Nie obieraj ich, nawet jeśli nie są to młode ziemniaki. Postaw na małe lub średnie okazy.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną wraz z solą i dorzuć jeszcze mokre ziemniaki.
- Dokładnie potrząśnij, zamykając miskę talerzykiem, aby mąka dokładnie oblepiła ziemniaki.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na blaszce.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 1 godzinę. Widelcem sprawdzam miękkość. W zależności od wielkości ziemniaków ten czas może się nieco wydłużyć.
Po tym czasie wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż na talerz. Nie dodawaj więcej soli, jest jej wystarczająco w panierce. Po przekrojeniu ziemniaka możesz dodać odrobinę masła - z tym dodatkiem smakują po prostu przepysznie. Smacznego!