PrzepisWegetariańskaWeź ziemniaki i upiecz w ten sposób w piekarniku. Będą smakować jak z ogniska

Weź ziemniaki i upiecz w ten sposób w piekarniku. Będą smakować jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności
Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne

08.01.2024 08:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań. Prosty trik sprawi, że będą smakowały jak wyjęte prosto z ogniska. Po pierwszym kęsie wrócą wspomnienia z wakacyjnych wieczorów przy gorących płomieniach.

Nic nie może się równać ziemniakom zawiniętym w folię i wrzuconym do ogniska. Na wspomnienie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza od razu cieknie ślinka. Pieczone ziemniaki to dla wielu osób magia dzieciństwa, kiedy to obowiązkowo pojawiały się w czasie długich, letnich wieczorów. Do tego smaku można wrócić jednak szybciej niż mogłoby się wydawać. Nie biegnij po drewno i ogień, całość przygotujesz w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki jak z ogniska

Aby wrócić wspomnieniami do smaku z dzieciństwa, potrzebne są zaledwie trzy składniki. I nie mam na myśli tutaj mieszanek przypraw, a zwykłą sól, obowiązkowo ziemniaki i mąkę pszenną. To właśnie ona sprawi, że skórka stanie się chrupiąca i przypomni od razu smak znany z wakacji na wsi.

Ziemniaki smakują jak wyjęte z ogniska
Ziemniaki smakują jak wyjęte z ogniska© materiały prywatne

Tak przygotowane ziemniaki będą wspaniałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ale można zaserwować je również wraz z sadzonym jajkiem. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie dokłada się dużo pracy, a smak jest po prostu bajeczny.

Składniki:

  • 700-900 g ziemniaków lub tyle, ile potrzebujesz dla swojej rodziny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, szorując skórkę. Nie obieraj ich, nawet jeśli nie są to młode ziemniaki. Postaw na małe lub średnie okazy.
  2. W misce wymieszaj mąkę pszenną wraz z solą i dorzuć jeszcze mokre ziemniaki.
  3. Dokładnie potrząśnij, zamykając miskę talerzykiem, aby mąka dokładnie oblepiła ziemniaki.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na blaszce.
  5. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 1 godzinę. Widelcem sprawdzam miękkość. W zależności od wielkości ziemniaków ten czas może się nieco wydłużyć.

Po tym czasie wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż na talerz. Nie dodawaj więcej soli, jest jej wystarczająco w panierce. Po przekrojeniu ziemniaka możesz dodać odrobinę masła - z tym dodatkiem smakują po prostu przepysznie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także