Weź ziemniaki i upiecz w ten sposób w piekarniku. Będą smakować jak z ogniska

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań. Prosty trik sprawi, że będą smakowały jak wyjęte prosto z ogniska. Po pierwszym kęsie wrócą wspomnienia z wakacyjnych wieczorów przy gorących płomieniach.

Ziemniaki jak z ogniska - PysznościZiemniaki jak z ogniska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Nic nie może się równać ziemniakom zawiniętym w folię i wrzuconym do ogniska. Na wspomnienie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza od razu cieknie ślinka. Pieczone ziemniaki to dla wielu osób magia dzieciństwa, kiedy to obowiązkowo pojawiały się w czasie długich, letnich wieczorów. Do tego smaku można wrócić jednak szybciej niż mogłoby się wydawać. Nie biegnij po drewno i ogień, całość przygotujesz w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Ziemniaki jak z ogniska

Aby wrócić wspomnieniami do smaku z dzieciństwa, potrzebne są zaledwie trzy składniki. I nie mam na myśli tutaj mieszanek przypraw, a zwykłą sól, obowiązkowo ziemniaki i mąkę pszenną. To właśnie ona sprawi, że skórka stanie się chrupiąca i przypomni od razu smak znany z wakacji na wsi.

Ziemniaki smakują jak wyjęte z ogniska
Ziemniaki smakują jak wyjęte z ogniska © materiały prywatne

Tak przygotowane ziemniaki będą wspaniałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ale można zaserwować je również wraz z sadzonym jajkiem. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie dokłada się dużo pracy, a smak jest po prostu bajeczny.

Składniki:

  • 700-900 g ziemniaków lub tyle, ile potrzebujesz dla swojej rodziny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, szorując skórkę. Nie obieraj ich, nawet jeśli nie są to młode ziemniaki. Postaw na małe lub średnie okazy.
  2. W misce wymieszaj mąkę pszenną wraz z solą i dorzuć jeszcze mokre ziemniaki.
  3. Dokładnie potrząśnij, zamykając miskę talerzykiem, aby mąka dokładnie oblepiła ziemniaki.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na blaszce.
  5. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 1 godzinę. Widelcem sprawdzam miękkość. W zależności od wielkości ziemniaków ten czas może się nieco wydłużyć.

Po tym czasie wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż na talerz. Nie dodawaj więcej soli, jest jej wystarczająco w panierce. Po przekrojeniu ziemniaka możesz dodać odrobinę masła - z tym dodatkiem smakują po prostu przepysznie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna