WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Szwagierka wlewa jajka do foremek. Odkąd poznałam powód, robię to samo

Dzięki temu patentowi jajka można przechowywać aż do 12 miesięcy. Ponadto nie musisz obawiać się, że zmarnujesz żółtka po ubiciu bezy czy białka po upieczeniu biszkoptu. Podpatrzyłam ten trik od mojej szwagierki i od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez niego.

jajkaJajka w foremkach do lodu
Źródło zdjęć: © Getty Images | PRISCILA ZAMBOTTO

Moja szwagierka jajka wbija do foremki, a później wrzuca całość do zamrażarki. Czy to bezpieczne przechowywanie żywności? Teoretycznie, tak - mrożenie jajek jest jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości. Jednak w praktyce, jeśli proces ten nie zostanie przeprowadzony prawidłowo, po rozmrożeniu jajka mogą okazać się niejadalne i nadawać się jedynie do wyrzucenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Czy surowe jajka można mrozić? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Wywód najlepiej jest zacząć od tego, jakich jajek nie mrozimy. A więc do zamrażalnika nie wkładamy jajek po obróbce termicznej, czyli ugotowanych czy usmażonych. Surowe natomiast doskonale znoszą mrożenie, jednak muszą zostać pozbawione skorupki, gdyż ta może nie wytrzymać gwałtowanej zmiany temperatury.

Więc jak prawidłowo mrozić jajka? Ponieważ nie można ich mrozić w skorupkach, powinno się je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć sytuacji, w której po rozmrożeniu otrzymamy mrożoną jajecznicę, przydatne mogą okazać się większe foremki do lodu, które pomieszczą całe jajko. Wystarczy, że wbijesz jajka do foremki i tak przygotowane włożysz do zamrażarki. Kiedy jajka będą już zamrożone, możesz wyjąć je z foremki i wrzucić do strunowego woreczka, po czym ponownie włożyć do zamrażarki. Jajka w takich warunkach przetrwają nawet 12 miesięcy. Pamiętaj, by rozmrażać je w lodowce.

Jak mrozić jajka?
Jak mrozić jajka? © Pixabay

Mrożenie jajek - czy można zamrozić żółta i białka oddzielnie?

Jeśli potrzebujesz użyć tylko żółtek do ciasta, białka możesz z powodzeniem zamrozić. W tym celu również można użyć foremek do kostek lodu, a po zamrożeniu przenieść białka do woreczków strunowych. Jeśli nie ma potrzeby mrożenia każdego białka oddzielnie, można je przeleć do małego woreczka i włożyć do zamrażarki. Zamrożone białka można następnie wykorzystać do przygotowania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek jest równie proste jak mrożenie białek. Aby jednak żółtka dobrze się zachowały, warto użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw żółtka należy utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Następnie tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po zamrożeniu żółtka można przenieść do plastikowego, szczelnie zamykanego pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste