Szwagierka wlewa jajka do foremek. Odkąd poznałam powód, robię to samo
Dzięki temu patentowi jajka można przechowywać aż do 12 miesięcy. Ponadto nie musisz obawiać się, że zmarnujesz żółtka po ubiciu bezy czy białka po upieczeniu biszkoptu. Podpatrzyłam ten trik od mojej szwagierki i od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez niego.
07.01.2024 | aktual.: 07.01.2024 17:08
Moja szwagierka jajka wbija do foremki, a później wrzuca całość do zamrażarki. Czy to bezpieczne przechowywanie żywności? Teoretycznie, tak - mrożenie jajek jest jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości. Jednak w praktyce, jeśli proces ten nie zostanie przeprowadzony prawidłowo, po rozmrożeniu jajka mogą okazać się niejadalne i nadawać się jedynie do wyrzucenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy surowe jajka można mrozić? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Wywód najlepiej jest zacząć od tego, jakich jajek nie mrozimy. A więc do zamrażalnika nie wkładamy jajek po obróbce termicznej, czyli ugotowanych czy usmażonych. Surowe natomiast doskonale znoszą mrożenie, jednak muszą zostać pozbawione skorupki, gdyż ta może nie wytrzymać gwałtowanej zmiany temperatury.
Więc jak prawidłowo mrozić jajka? Ponieważ nie można ich mrozić w skorupkach, powinno się je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć sytuacji, w której po rozmrożeniu otrzymamy mrożoną jajecznicę, przydatne mogą okazać się większe foremki do lodu, które pomieszczą całe jajko. Wystarczy, że wbijesz jajka do foremki i tak przygotowane włożysz do zamrażarki. Kiedy jajka będą już zamrożone, możesz wyjąć je z foremki i wrzucić do strunowego woreczka, po czym ponownie włożyć do zamrażarki. Jajka w takich warunkach przetrwają nawet 12 miesięcy. Pamiętaj, by rozmrażać je w lodowce.
Mrożenie jajek - czy można zamrozić żółta i białka oddzielnie?
Jeśli potrzebujesz użyć tylko żółtek do ciasta, białka możesz z powodzeniem zamrozić. W tym celu również można użyć foremek do kostek lodu, a po zamrożeniu przenieść białka do woreczków strunowych. Jeśli nie ma potrzeby mrożenia każdego białka oddzielnie, można je przeleć do małego woreczka i włożyć do zamrażarki. Zamrożone białka można następnie wykorzystać do przygotowania bezy lub tradycyjnych kokosanek.
Mrożenie żółtek jest równie proste jak mrożenie białek. Aby jednak żółtka dobrze się zachowały, warto użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw żółtka należy utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Następnie tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po zamrożeniu żółtka można przenieść do plastikowego, szczelnie zamykanego pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.