W PRL-u były obowiązkowe na każde święta. Z paterki znikały najszybciej

Kiedyś te idealnie smaczne ciastka kokosowe były znacznie popularniejsze, niż dzisiaj. Dlaczego tradycja ich przygotowania zanika? Tego nie wiemy, ale jesteśmy za tym, żeby jeszcze o nią zawalczyć. Oto kudłacze w pełnej krasie. Zobacz przepis, skosztuj, a nie pożałujesz!

Kudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastkaKudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastka
Źródło zdjęć: © Canva

Kudłacze, kokosanki, lamingtony... te smaczne ciastka kokosowe niejedną mają nazwę, ale ponoć tylko jeden kraj, który stoi za ich stworzeniem. I nie, nie jest to wcale Polska. Kudłacze pochodzą ponoć z Australii, chociaż przyjęły się nad Wisłą z takim rozmachem, że niektórzy uznają je mylnie za wytwór naszej narodowej kuchni. Cóż, nie tym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Kokosowo-czekoladowy smak kudłaczy rewelacyjnie sprawdza się na imprezach, gdzie — gwarantujemy — ciastka te znikają w mgnieniu oka. To dlatego zawsze polecamy przygotować ich zapas. Według niektórych relacji są to również jedyne kokosowe ciastka, które przypasowują nawet tym, którzy za białymi wiórkami na ogół nie przepadają. Niemożliwe? Z dobrym przepisem nic takie nie jest, a tak się składa, że taką właśnie recepturę znajdziesz poniżej. Przygotuj domowe kokosanki i naciesz oczy zajadającą się bez opamiętania rodziną!

Przepis na domowe kudłacze

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 łyżek mleka,
  • 15 łyżek oleju.


Polewa:


  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao.


Dodatkowo:


  • 200 g wiórków kokosowych.
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do naczynia, dodaj cukier i utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Zmniejsz obroty i stopniowo wlej olej, mleko i dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Formę (24 na 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto. Nie przejmuj się tym, jest mocno płynne — takie powinno być. Piecz do suchego patyczka w rozgrzanym do 190 stopni bez termoobiegu piekarniku. Powinno to zająć około 30 minut.
  3. Po tym czasie ostudź ciasto i pokrój je w kostkę.
  4. Czas na polewę. Rozpuść w rondelku masło i śmietanę, dodaj do nich kakao i cukier. Zagotuj, a zgęstniały płyn zdejmij z ognia. Wiórki kokosowe wysyp na talerz lub blat.
  5. Teraz nadziewaj kostki ciasta na widelec, zanurzaj je w polewie i obtaczaj we wiórkach. Przełóż na tackę i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy