W PRL-u były obowiązkowe na każde święta. Z paterki znikały najszybciej

Kiedyś te idealnie smaczne ciastka kokosowe były znacznie popularniejsze, niż dzisiaj. Dlaczego tradycja ich przygotowania zanika? Tego nie wiemy, ale jesteśmy za tym, żeby jeszcze o nią zawalczyć. Oto kudłacze w pełnej krasie. Zobacz przepis, skosztuj, a nie pożałujesz!

Kudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastkaKudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastka
Źródło zdjęć: © Canva

Kudłacze, kokosanki, lamingtony... te smaczne ciastka kokosowe niejedną mają nazwę, ale ponoć tylko jeden kraj, który stoi za ich stworzeniem. I nie, nie jest to wcale Polska. Kudłacze pochodzą ponoć z Australii, chociaż przyjęły się nad Wisłą z takim rozmachem, że niektórzy uznają je mylnie za wytwór naszej narodowej kuchni. Cóż, nie tym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Kokosowo-czekoladowy smak kudłaczy rewelacyjnie sprawdza się na imprezach, gdzie — gwarantujemy — ciastka te znikają w mgnieniu oka. To dlatego zawsze polecamy przygotować ich zapas. Według niektórych relacji są to również jedyne kokosowe ciastka, które przypasowują nawet tym, którzy za białymi wiórkami na ogół nie przepadają. Niemożliwe? Z dobrym przepisem nic takie nie jest, a tak się składa, że taką właśnie recepturę znajdziesz poniżej. Przygotuj domowe kokosanki i naciesz oczy zajadającą się bez opamiętania rodziną!

Przepis na domowe kudłacze

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 łyżek mleka,
  • 15 łyżek oleju.


Polewa:


  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao.


Dodatkowo:


  • 200 g wiórków kokosowych.
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do naczynia, dodaj cukier i utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Zmniejsz obroty i stopniowo wlej olej, mleko i dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Formę (24 na 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto. Nie przejmuj się tym, jest mocno płynne — takie powinno być. Piecz do suchego patyczka w rozgrzanym do 190 stopni bez termoobiegu piekarniku. Powinno to zająć około 30 minut.
  3. Po tym czasie ostudź ciasto i pokrój je w kostkę.
  4. Czas na polewę. Rozpuść w rondelku masło i śmietanę, dodaj do nich kakao i cukier. Zagotuj, a zgęstniały płyn zdejmij z ognia. Wiórki kokosowe wysyp na talerz lub blat.
  5. Teraz nadziewaj kostki ciasta na widelec, zanurzaj je w polewie i obtaczaj we wiórkach. Przełóż na tackę i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy