W PRL-u były obowiązkowe na każde święta. Z paterki znikały najszybciej

Kiedyś te idealnie smaczne ciastka kokosowe były znacznie popularniejsze, niż dzisiaj. Dlaczego tradycja ich przygotowania zanika? Tego nie wiemy, ale jesteśmy za tym, żeby jeszcze o nią zawalczyć. Oto kudłacze w pełnej krasie. Zobacz przepis, skosztuj, a nie pożałujesz!

Kudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastkaKudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastka
Źródło zdjęć: © Canva

Kudłacze, kokosanki, lamingtony... te smaczne ciastka kokosowe niejedną mają nazwę, ale ponoć tylko jeden kraj, który stoi za ich stworzeniem. I nie, nie jest to wcale Polska. Kudłacze pochodzą ponoć z Australii, chociaż przyjęły się nad Wisłą z takim rozmachem, że niektórzy uznają je mylnie za wytwór naszej narodowej kuchni. Cóż, nie tym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Kokosowo-czekoladowy smak kudłaczy rewelacyjnie sprawdza się na imprezach, gdzie — gwarantujemy — ciastka te znikają w mgnieniu oka. To dlatego zawsze polecamy przygotować ich zapas. Według niektórych relacji są to również jedyne kokosowe ciastka, które przypasowują nawet tym, którzy za białymi wiórkami na ogół nie przepadają. Niemożliwe? Z dobrym przepisem nic takie nie jest, a tak się składa, że taką właśnie recepturę znajdziesz poniżej. Przygotuj domowe kokosanki i naciesz oczy zajadającą się bez opamiętania rodziną!

Przepis na domowe kudłacze

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 łyżek mleka,
  • 15 łyżek oleju.


Polewa:


  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao.


Dodatkowo:


  • 200 g wiórków kokosowych.
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do naczynia, dodaj cukier i utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Zmniejsz obroty i stopniowo wlej olej, mleko i dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Formę (24 na 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto. Nie przejmuj się tym, jest mocno płynne — takie powinno być. Piecz do suchego patyczka w rozgrzanym do 190 stopni bez termoobiegu piekarniku. Powinno to zająć około 30 minut.
  3. Po tym czasie ostudź ciasto i pokrój je w kostkę.
  4. Czas na polewę. Rozpuść w rondelku masło i śmietanę, dodaj do nich kakao i cukier. Zagotuj, a zgęstniały płyn zdejmij z ognia. Wiórki kokosowe wysyp na talerz lub blat.
  5. Teraz nadziewaj kostki ciasta na widelec, zanurzaj je w polewie i obtaczaj we wiórkach. Przełóż na tackę i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥