PrzepisCiastkaW PRL-u były obowiązkowe na każde święta. Z paterki znikały najszybciej

W PRL‑u były obowiązkowe na każde święta. Z paterki znikały najszybciej

Kudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastka
Kudłacze - najpyszniejsze kokosowe ciastka
Źródło zdjęć: © Canva
06.11.2023 09:10

Kiedyś te idealnie smaczne ciastka kokosowe były znacznie popularniejsze, niż dzisiaj. Dlaczego tradycja ich przygotowania zanika? Tego nie wiemy, ale jesteśmy za tym, żeby jeszcze o nią zawalczyć. Oto kudłacze w pełnej krasie. Zobacz przepis, skosztuj, a nie pożałujesz!

Kudłacze, kokosanki, lamingtony... te smaczne ciastka kokosowe niejedną mają nazwę, ale ponoć tylko jeden kraj, który stoi za ich stworzeniem. I nie, nie jest to wcale Polska. Kudłacze pochodzą ponoć z Australii, chociaż przyjęły się nad Wisłą z takim rozmachem, że niektórzy uznają je mylnie za wytwór naszej narodowej kuchni. Cóż, nie tym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowy smak kudłaczy rewelacyjnie sprawdza się na imprezach, gdzie — gwarantujemy — ciastka te znikają w mgnieniu oka. To dlatego zawsze polecamy przygotować ich zapas. Według niektórych relacji są to również jedyne kokosowe ciastka, które przypasowują nawet tym, którzy za białymi wiórkami na ogół nie przepadają. Niemożliwe? Z dobrym przepisem nic takie nie jest, a tak się składa, że taką właśnie recepturę znajdziesz poniżej. Przygotuj domowe kokosanki i naciesz oczy zajadającą się bez opamiętania rodziną!

Przepis na domowe kudłacze

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 łyżek mleka,
  • 15 łyżek oleju.


Polewa:


  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao.


Dodatkowo:


  • 200 g wiórków kokosowych.
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce
Kudłacze to ciastka rodem z Australii, które były kiedyś bardzo popularne w Polsce© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do naczynia, dodaj cukier i utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Zmniejsz obroty i stopniowo wlej olej, mleko i dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Formę (24 na 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto. Nie przejmuj się tym, jest mocno płynne — takie powinno być. Piecz do suchego patyczka w rozgrzanym do 190 stopni bez termoobiegu piekarniku. Powinno to zająć około 30 minut.
  3. Po tym czasie ostudź ciasto i pokrój je w kostkę.
  4. Czas na polewę. Rozpuść w rondelku masło i śmietanę, dodaj do nich kakao i cukier. Zagotuj, a zgęstniały płyn zdejmij z ognia. Wiórki kokosowe wysyp na talerz lub blat.
  5. Teraz nadziewaj kostki ciasta na widelec, zanurzaj je w polewie i obtaczaj we wiórkach. Przełóż na tackę i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także