Przepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący

Cebularz najbardziej kojarzy nam się z Lublinem. Znajdziemy go w każdej piekarni. Teraz  zatem możemy przygotować go sami w domu. Jego zapach będzie roznosił się po całej kuchni. Sprawi, że od razu się w nim zakochamy.

Cebularz (Wikimedia Commons)Cebularz (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Kochasz domowe wypieki? To bardzo dobrze się składa. Mamy więc dla ciebie wyjątkowy przepis, dzięki któremu przetestujesz jeden z hitów lubelskiej kuchni lokalnej. Ponoć smakuje tak samo jak pierwowzór, czyli placki przygotowywane przez żydowską społeczność zamieszkującą Lubelszczyznę w czasach przedwojennych.

Jak zrobić cebularz lubelski? Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu ciasta

Placek zrobisz z:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczki cukru,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczek soli,
  • jajka.

Do farszu potrzebujesz:

1. 3 dużych cebul,

2. łyżeczki soli,

3. 3 łyżek maku,

4. 2 łyżek oleju.

Obrazek
Cebularz (Wikimedia Commons)

Tak powstanie najlepszy na świecie wypiek:

  1. Zacznij więc od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Sparz ją gorącą wodą, a następnie wymieszaj z makiem, solą oraz olejem. Dodaj także trochę mąki. Całość przełóż do słoiczka lub miseczki, zakryj szczelnie i odstaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki.
  2. Zrób zaczyn z drożdży, części mleka, cukru i dwóch łyżek mąki. Po 10 minutach zacznie już działać.
  3. Do dużej miski lub na stolnicę przez sitko przesyp mąkę z solą. Dodaj też roztopione masło, roztrzepane jajko oraz wcześniej przygotowany zaczyn.
  4. Przez 30 minut wyrabiaj ciasto. Nie powinno ono przyklejać się do ręki. Jeśli jednak dzieje się inaczej, musisz dosypać jeszcze trochę mąki.
  5. Przykryj miskę bawełnianą szmatką i odstaw wyrób na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Podziel ciasto na cebularz na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj. Posmaruj je także farszem. Placki poukładaj na blaszce i odstaw na kolejną godzinę.
  7. Ustaw moc piekarnika na 180 stopni i wstaw wypiek na 25 minut.

 

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok