Przepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący

Cebularz najbardziej kojarzy nam się z Lublinem. Znajdziemy go w każdej piekarni. Teraz  zatem możemy przygotować go sami w domu. Jego zapach będzie roznosił się po całej kuchni. Sprawi, że od razu się w nim zakochamy.

Cebularz (Wikimedia Commons)Cebularz (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Kochasz domowe wypieki? To bardzo dobrze się składa. Mamy więc dla ciebie wyjątkowy przepis, dzięki któremu przetestujesz jeden z hitów lubelskiej kuchni lokalnej. Ponoć smakuje tak samo jak pierwowzór, czyli placki przygotowywane przez żydowską społeczność zamieszkującą Lubelszczyznę w czasach przedwojennych.

Jak zrobić cebularz lubelski? Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu ciasta

Placek zrobisz z:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczki cukru,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczek soli,
  • jajka.

Do farszu potrzebujesz:

1. 3 dużych cebul,

2. łyżeczki soli,

3. 3 łyżek maku,

4. 2 łyżek oleju.

Obrazek
Cebularz (Wikimedia Commons)

Tak powstanie najlepszy na świecie wypiek:

  1. Zacznij więc od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Sparz ją gorącą wodą, a następnie wymieszaj z makiem, solą oraz olejem. Dodaj także trochę mąki. Całość przełóż do słoiczka lub miseczki, zakryj szczelnie i odstaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki.
  2. Zrób zaczyn z drożdży, części mleka, cukru i dwóch łyżek mąki. Po 10 minutach zacznie już działać.
  3. Do dużej miski lub na stolnicę przez sitko przesyp mąkę z solą. Dodaj też roztopione masło, roztrzepane jajko oraz wcześniej przygotowany zaczyn.
  4. Przez 30 minut wyrabiaj ciasto. Nie powinno ono przyklejać się do ręki. Jeśli jednak dzieje się inaczej, musisz dosypać jeszcze trochę mąki.
  5. Przykryj miskę bawełnianą szmatką i odstaw wyrób na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Podziel ciasto na cebularz na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj. Posmaruj je także farszem. Placki poukładaj na blaszce i odstaw na kolejną godzinę.
  7. Ustaw moc piekarnika na 180 stopni i wstaw wypiek na 25 minut.

 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej