PrzepisPrzepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący
Przepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący
Cebularz najbardziej kojarzy nam się z Lublinem. Znajdziemy go w każdej piekarni. Teraz zatem możemy przygotować go sami w domu. Jego zapach będzie roznosił się po całej kuchni. Sprawi, że od razu się w nim zakochamy.
Cebularz (Wikimedia Commons)
17.05.2023 09:30
Kochasz domowe wypieki? To bardzo dobrze się składa. Mamy więc dla ciebie wyjątkowy przepis, dzięki któremu przetestujesz jeden z hitów lubelskiej kuchni lokalnej. Ponoć smakuje tak samo jak pierwowzór, czyli placki przygotowywane przez żydowską społeczność zamieszkującą Lubelszczyznę w czasach przedwojennych.
Jak zrobić cebularz lubelski? Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu ciasta
Placek zrobisz z:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych,
- 500 ml mleka,
- łyżeczki cukru,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczek soli,
- jajka.
Do farszu potrzebujesz:
1. 3 dużych cebul,
2. łyżeczki soli,
3. 3 łyżek maku,
4. 2 łyżek oleju.
Tak powstanie najlepszy na świecie wypiek:
- Zacznij więc od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Sparz ją gorącą wodą, a następnie wymieszaj z makiem, solą oraz olejem. Dodaj także trochę mąki. Całość przełóż do słoiczka lub miseczki, zakryj szczelnie i odstaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki.
- Zrób zaczyn z drożdży, części mleka, cukru i dwóch łyżek mąki. Po 10 minutach zacznie już działać.
- Do dużej miski lub na stolnicę przez sitko przesyp mąkę z solą. Dodaj też roztopione masło, roztrzepane jajko oraz wcześniej przygotowany zaczyn.
- Przez 30 minut wyrabiaj ciasto. Nie powinno ono przyklejać się do ręki. Jeśli jednak dzieje się inaczej, musisz dosypać jeszcze trochę mąki.
- Przykryj miskę bawełnianą szmatką i odstaw wyrób na godzinę w ciepłe miejsce.
- Podziel ciasto na cebularz na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj. Posmaruj je także farszem. Placki poukładaj na blaszce i odstaw na kolejną godzinę.
- Ustaw moc piekarnika na 180 stopni i wstaw wypiek na 25 minut.