Góralskie fuczki biją o głowę zwykle placki. Wyróżnia je jeden składnik
Fuczki to tradycyjne placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z kuchni bieszczadzkiej. Tani i pyszny przepis na prosty obiad.
15.05.2023 09:21
Chociaż góralska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z kwaśnicą i oscypkami, to skrywa w sobie o wiele więcej pysznych dań. Jednym z naszych ulubieńców są placki z dodatkiem kapusty kiszonej, nazywane fuczkami. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych połączeń. Z wyglądu przypominają nieco placki ziemniaczane, ale składniki zbliżone są bardziej do naleśników lub pankejków.
Kuchnia łemkowska
Jednymi z mniejszości etnicznych, które osadziły się w Bieszczadach, byli Łemkowie. Żyli oni skromnie, a widać to było również w ich kuchni. Bazowała ona przede wszystkim na daniach postnych, wykorzystujących to, co dała natura i to, co było relatywnie tanie i dostępne. Jedną z takich potraw są właśnie fuczki. Możesz je przygotować zarówno z obgotowanej kapusty kiszonej, jak i świeżej, prosto z wiaderka lub beczki. Masę na placki warto doprawić kminkiem i cząbrem, które pozytywnie wpłynie nie tylko na smak, ale również na regulację procesów trawiennych w naszym organizmie. Gotowe placki podajemy najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany.
Fuczki z kiszoną kapustą
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej z soku)
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml wody lub mleka
- 1 jajo
- sól i pieprz
- cząber, kminek (szczypta)
- kwaśna śmietana
- olej lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną dobrze odciskam z nadmiaru wody i siekam.
- W misce łączę jajko z mąką pszenną, mlekiem i przyprawami. Powinno powstać ciasto przypominające te na naleśniki.
- Do ciasta naleśnikowego dodaję posiekaną kapustę kiszoną i mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią.
- Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i podaję z kleksem śmietany.
Śmietaną możesz zastąpić również sosem czosnkowym lub pieczarkowymi. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięs i ryb, świetnie zastępując klasyczne ziemniaki. Ja najbardziej lubię je jednak w tym prostym wydaniu z odrobiną śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym