PrzepisGóralskie fuczki biją o głowę zwykle placki. Wyróżnia je jeden składnik

Góralskie fuczki biją o głowę zwykle placki. Wyróżnia je jeden składnik

Fuczki- Pyszności; źródło Canva
Fuczki- Pyszności; źródło Canva
Ewa
15.05.2023 09:21

Fuczki to tradycyjne placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z kuchni bieszczadzkiej. Tani i pyszny przepis na prosty obiad.

Chociaż góralska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z kwaśnicą i oscypkami, to skrywa w sobie o wiele więcej pysznych dań. Jednym z naszych ulubieńców są placki z dodatkiem kapusty kiszonej, nazywane fuczkami. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych połączeń. Z wyglądu przypominają nieco placki ziemniaczane, ale składniki zbliżone są bardziej do naleśników lub pankejków.

Kuchnia łemkowska

Jednymi z mniejszości etnicznych, które osadziły się w Bieszczadach, byli Łemkowie. Żyli oni skromnie, a widać to było również w ich kuchni. Bazowała ona przede wszystkim na daniach postnych, wykorzystujących to, co dała natura i to, co było relatywnie tanie i dostępne. Jedną z takich potraw są właśnie fuczki. Możesz je przygotować zarówno z obgotowanej kapusty kiszonej, jak i świeżej, prosto z wiaderka lub beczki. Masę na placki warto doprawić kminkiem i cząbrem, które pozytywnie wpłynie nie tylko na smak, ale również na regulację procesów trawiennych w naszym organizmie. Gotowe placki podajemy najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany.

Fuczki- Pyszności; źródło Canva(1)
Fuczki- Pyszności; źródło Canva(1)

Fuczki z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej z soku)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml wody lub mleka
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • cząber, kminek (szczypta)
  • kwaśna śmietana
  • olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną dobrze odciskam z nadmiaru wody i siekam.
  2. W misce łączę jajko z mąką pszenną, mlekiem i przyprawami. Powinno powstać ciasto przypominające te na naleśniki.
  3. Do ciasta naleśnikowego dodaję posiekaną kapustę kiszoną i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią.
  5. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i podaję z kleksem śmietany.

Śmietaną możesz zastąpić również sosem czosnkowym lub pieczarkowymi. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięs i ryb, świetnie zastępując klasyczne ziemniaki. Ja najbardziej lubię je jednak w tym prostym wydaniu z odrobiną śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także