Góralskie fuczki biją o głowę zwykle placki. Wyróżnia je jeden składnik

Fuczki to tradycyjne placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z kuchni bieszczadzkiej. Tani i pyszny przepis na prosty obiad.

Smażone placki z kiszoną kapustąFuczki- Pyszności; źródło Canva
Ewa

Chociaż góralska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z kwaśnicą i oscypkami, to skrywa w sobie o wiele więcej pysznych dań. Jednym z naszych ulubieńców są placki z dodatkiem kapusty kiszonej, nazywane fuczkami. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych połączeń. Z wyglądu przypominają nieco placki ziemniaczane, ale składniki zbliżone są bardziej do naleśników lub pankejków.

Kuchnia łemkowska

Jednymi z mniejszości etnicznych, które osadziły się w Bieszczadach, byli Łemkowie. Żyli oni skromnie, a widać to było również w ich kuchni. Bazowała ona przede wszystkim na daniach postnych, wykorzystujących to, co dała natura i to, co było relatywnie tanie i dostępne. Jedną z takich potraw są właśnie fuczki. Możesz je przygotować zarówno z obgotowanej kapusty kiszonej, jak i świeżej, prosto z wiaderka lub beczki. Masę na placki warto doprawić kminkiem i cząbrem, które pozytywnie wpłynie nie tylko na smak, ale również na regulację procesów trawiennych w naszym organizmie. Gotowe placki podajemy najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany.

Usmażone fuczki z kleksem śmietany
Fuczki- Pyszności; źródło Canva(1)

Fuczki z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej z soku)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml wody lub mleka
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • cząber, kminek (szczypta)
  • kwaśna śmietana
  • olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną dobrze odciskam z nadmiaru wody i siekam.
  2. W misce łączę jajko z mąką pszenną, mlekiem i przyprawami. Powinno powstać ciasto przypominające te na naleśniki.
  3. Do ciasta naleśnikowego dodaję posiekaną kapustę kiszoną i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią.
  5. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i podaję z kleksem śmietany.

Śmietaną możesz zastąpić również sosem czosnkowym lub pieczarkowymi. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięs i ryb, świetnie zastępując klasyczne ziemniaki. Ja najbardziej lubię je jednak w tym prostym wydaniu z odrobiną śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯