Pulchne bułeczki z cebulowym farszem. Knysze prosto z bieszczadzkiej kuchni

Knysze to rodzaj drożdżowych bułeczek lub pierożków wypełnionych pysznym farszem. Wywodzą się one z z kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Nie do końca wiadomo, kiedy knysze zadomowiły się w polskiej kuchni. Pewne jest jednak, że były one podawane głównie podczas uroczystości żałobnych i obchodów upamiętnienia zmarłych. W XVII w. Wacław Potocki, wybitny twórca barokowy, pisał – Ruś piecze knysze umarłym.

ObrazekPyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Knysze nazywano również kołaczami na stypie. Obdarowywano nimi biedaków, którzy stali przy bramach cmentarzy w dzień zaduszny. Współcześnie te pyszne drożdżowe pierożki znane są na przede wszystkim na Podlasiu i w Bieszczadach. Przygotowuje się je jako danie wigilijne do czerwonego barszczu.

Tradycyjny farsz składa się z ziemniaków, twarogu i cebuli. W Bieszczadach serwuje się knysze z nadzieniem z pieczarek i czosnku niedźwiedziego. Możemy również spotkać się z farszem z kapusty czy z samej cebuli – wówczas są to knysze żydowskie lub z serem na słodko.

„Po raz pierwszy spróbowałam knyszy w Knyszynie i były to knysze pani Ireny Purty z farszem z pieczarek, suszonych grzybów i cebuli. Odtąd knysze pojawiają się u mnie regularnie, jako propozycja obiadu bez mięsa i są dodatkiem do domowego barszczu na zakwasie z buraków lub do zupy rybnej”

– wspomina Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.

Na blogu znajdziesz także przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej z jabłkami.

Knysze - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania knyszy przed ich upieczeniem
  • masło do posmarowania w czasie pieczenia

Farsz cebulowy:

  • 3-4 żółte cebule
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę. Dodaj szczyptę soli i podgrzewaj na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, wlej olej lub oliwę i podsmażaj do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przypraw solą i pieprzem.

Roztrzep jajka i cały czas miksując mikserem, powoli wlewaj ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem i drożdżami. Porcjami dosypuj mąkę. Poczekaj, aż ciasto wyrośnie – podwoi objętość. Rozwałkowuj je cienko, pokrój na kwadraty, nadziej farszem i sklej w kwadraty do środka.

Knysze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec pieczenia posmaruj masłem. Knysze smakują na ciepło i na zimno. Podawaj je z barszczem czerwonym lub zupą rybną.

A co powiesz na mini bułeczki z ciasta francuskiego? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯