Nigdy nie wyrzucam skorupek po jajkach, zawsze miele je w blenderze. Patent działa cuda

Skorupki po jajkach - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: Ogrodnicza Obsesja - Permakulturowy Eksperyment Ogrodniczy

Gdybyśmy chcieli naprawdę bardzo poważnie podejść do inicjatywy no waste, moglibyśmy rozszerzyć ją z tworzyw sztucznych na… prawie wszystko. Skorupki po jajkach są oczywiście biodegradowalne i można z czystym sumieniem wyrzucić je do kompostownika. Ale czy trzeba to robić tak od razu, skoro istnieje dla nich tyle praktycznych zastosowań? Nadadzą się na przykład do ostrzenia blendera. 

Okazuje się, że skorupki po jajkach mają bardzo ciekawy skład. Czy przypuszczaliście, że w tym z pozoru bezużytecznym materiale znajduje się bogactwo składników odżywczych? Magnez, potas, wapń, cynk: to wszystko sprawia, że skorupki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nie tylko korzystając z minerałów, ale również z innych właściwości skorupek.

Skorupki po jajkach – Pyszności; Foto: Canva

Oto kilka przykładów użycia skorupek po jajkach w łazience, kuchni, a nawet w ogrodzie. Patent z blenderem to prawdziwy hit!

Zastosowanie w łazience

Skorupki po jajkach mają naturalne właściwości wybielające. Chemiczne środki są drażniące? Wsyp skorupki do lnianego worka, a ten do pralki. Biel ubrań będzie jak nowa.

Kamień w kabinie prysznicowej? Skorupki po jajkach wysusz w piekarniku, zmiel, dodaj trzy szklanki sody oczyszczonej i trochę octu. Twój naturalny odkamieniacz jest gotowy, a łazienka będzie lśnić!

Uroda również kojarzy nam się z łazienką, dlatego nie omieszkamy zamieścić tu przepisu na mocne paznokcie. Skorupki po jajkach zmiel w blenderze i dodaj do odżywki. Pomogą na łamiące się paznokcie lepiej niż cokolwiek innego!

Zastosowanie w kuchni

Rozdrobnione skorupki dodaj do płynu do mycia naczyń. Nadadzą mu właściwości ścierających i pomogą w pozbyciu się uporczywego brudu na przykład z garnków.

Skorupki, ze względu na swój zasadowy odczyn, mogą posłużyć również jako pomoc na zbyt kwaśną kawę. Umieść je w zaparzaczu do herbaty, a potem na kilka minut w kawie. Pamiętaj, by wcześniej dokładnie umyć skorupki i poddać je działaniu wysokiej temperatury!

Naostrzysz też nimi blender, a nie jest to przecież proste zadanie. Skorupki schłodź w zamrażalniku, po czym wrzuć do blendera, zalej wodą i uruchom. Ostrza znów staną się ostre niczym brzytwa!

Zastosowanie w ogrodzie

Zmiel skorupki i zalej je gorącą wodą. Po kilku dniach powstanie z tego płynny nawóz, dzięki któremu dostarczysz swoim roślinom substancje odżywcze.

Skorupki po jajkach – Pyszności; Foto: Canva

Skorupki po jajkach to prawdziwy wróg ślimaków. Jeśli atakują twoje grządki, wysyp pokruszone skorupki wokół nich. Te żarłoczne paskudy będą się trzymały z daleka!

Skoro jesteśmy w temacie jajek, zobacz ten film z naszego kanału na YouTube!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×