Sałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużona

Szukasz pomysłu na pyszną, prostą i sycącą sałatkę, która sprawdzi się o każdej porze dnia? Sałatka obiboka to idealny wybór! Połączenie makaronu, świeżych warzyw i kremowego sosu majonezowo-jogurtowego z dodatkiem szynki gotowanej zachwyci każdego. A co najważniejsze, jej przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans!

Sałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużonaSałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużona
Źródło zdjęć: © Getty Images | travellinglight
Marcin Michałowski

W ostatnim czasie w mojej rodzinie pojawił się nowy hit kulinarny - sałatka obiboka. Choć nazwa może wydawać się nietypowa, to po bliższym przyjrzeniu się jej składnikom, nie sposób nie docenić tego dania. Moja rodzina żartuje, że nazwa jest w pełni dla niej zasłużona. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tej sałatce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Szybka i prosta - idealna na każdą okazję sałatka obiboka

Przygotowanie Sałatki Obiboki jest banalnie proste. Wystarczy ugotować makaron al dente, pokroić szynkę i warzywa, a następnie połączyć je z sosem majonezowo-jogurtowym. Całość mieszamy, schładzamy w lodówce i gotowe! Sałatka idealnie sprawdzi się jako szybki lunch, sycąca kolacja lub dodatek do grilla.

Możliwości modyfikacji bez końca

Sałatka obiboka to danie, które daje duże pole do popisu. Możesz dowolnie modyfikować jej składniki, dodając swoje ulubione warzywa, sery, oliwki czy inne dodatki. Świetnie sprawdzi się również w wersji wegetariańskiej, z tofu, serem feta lub ciecierzycą.

Przepis na sałatkę obiboka

Składniki:

  • 150 g makaronu kolanek,
  • 200 g szynki gotowanej w kawałku,
  • ½ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ ogórka szklarniowego,
  • 1 garść siekanej natki pietruszki.

Dressing:

  • 50 g majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente, odcedź i ostudź.
  2. Pokrój szynkę oraz papryki w kostkę, dodaj do miski razem z pokrojonym ogórkiem i natką pietruszki.
  3. W miseczce wymieszaj składniki dressingu, a następnie polej nimi składniki sałatki.
  4. Wymieszaj dokładnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  5. Podawaj na zimno, przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Wypróbuj sałatkę obiboka i przekonaj się, że to prawdziwy hit! Jej prostota, szybkość wykonania i pyszny smak z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis