Sałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużona

Szukasz pomysłu na pyszną, prostą i sycącą sałatkę, która sprawdzi się o każdej porze dnia? Sałatka obiboka to idealny wybór! Połączenie makaronu, świeżych warzyw i kremowego sosu majonezowo-jogurtowego z dodatkiem szynki gotowanej zachwyci każdego. A co najważniejsze, jej przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans!

Sałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużonaSałatka obiboka jest nowym hitem w mojej rodzinie. Wszyscy żartują, że nazwa w pełni zasłużona
Źródło zdjęć: © Getty Images | travellinglight
Marcin Michałowski

W ostatnim czasie w mojej rodzinie pojawił się nowy hit kulinarny - sałatka obiboka. Choć nazwa może wydawać się nietypowa, to po bliższym przyjrzeniu się jej składnikom, nie sposób nie docenić tego dania. Moja rodzina żartuje, że nazwa jest w pełni dla niej zasłużona. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tej sałatce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Szybka i prosta - idealna na każdą okazję sałatka obiboka

Przygotowanie Sałatki Obiboki jest banalnie proste. Wystarczy ugotować makaron al dente, pokroić szynkę i warzywa, a następnie połączyć je z sosem majonezowo-jogurtowym. Całość mieszamy, schładzamy w lodówce i gotowe! Sałatka idealnie sprawdzi się jako szybki lunch, sycąca kolacja lub dodatek do grilla.

Możliwości modyfikacji bez końca

Sałatka obiboka to danie, które daje duże pole do popisu. Możesz dowolnie modyfikować jej składniki, dodając swoje ulubione warzywa, sery, oliwki czy inne dodatki. Świetnie sprawdzi się również w wersji wegetariańskiej, z tofu, serem feta lub ciecierzycą.

Przepis na sałatkę obiboka

Składniki:

  • 150 g makaronu kolanek,
  • 200 g szynki gotowanej w kawałku,
  • ½ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ ogórka szklarniowego,
  • 1 garść siekanej natki pietruszki.

Dressing:

  • 50 g majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente, odcedź i ostudź.
  2. Pokrój szynkę oraz papryki w kostkę, dodaj do miski razem z pokrojonym ogórkiem i natką pietruszki.
  3. W miseczce wymieszaj składniki dressingu, a następnie polej nimi składniki sałatki.
  4. Wymieszaj dokładnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  5. Podawaj na zimno, przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Wypróbuj sałatkę obiboka i przekonaj się, że to prawdziwy hit! Jej prostota, szybkość wykonania i pyszny smak z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇