Podsmażam cebulę i wbijam jajka. Jajecznica i omlet nie mają szans

Szukasz prostego, szybkiego i pysznego pomysłu na śniadanie? Mamy dla Ciebie idealną propozycję - duszoną cebulę z jajkami! To danie jest nie tylko banalnie łatwe w przygotowaniu, ale również tanie i zdrowe. Doskonale sprawdzi się na co dzień, jak i na weekendowy brunch.

Podsmażam cebulę i wbijam jajka. Jajecznica i omlet nie mają szansPodsmażam cebulę i wbijam jajka. Jajecznica i omlet nie mają szans
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Jajka z cebulą to idealna propozycja na śniadanie! Ta prosta potrawa nie tylko świetnie smakuje, ale także jest łatwa w przygotowaniu i nie obciąża portfela. Podążając za naszym sprawdzonym przepisem, stworzysz jajecznicę, która zachwyci twoje kubki smakowe. Gotowy, by odkryć tajemnice tej wyjątkowej potrawy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Jak zrobić jajka z cebulą?

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek (opcjonalnie) do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie cebuli: Zaczynamy od obierania cebuli i krojenia jej na półplasterki. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy szczyptę soli i dusimy na średnim lub małym ogniu, aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni.
  2. Przygotowanie jajek: W międzyczasie rozbijamy jajka do miseczki i delikatnie mieszamy je ze szczyptą soli. Ten krok pomoże nam lepiej rozkłócić żółtka i białka, co sprawi, że jajka będą bardziej puszyste i jednolite.
  3. Połączenie składników: Gdy cebula będzie gotowa, zalewamy ją masą jajeczną. Mieszamy całość na patelni, aż jajka się zetną i równomiernie pokryją podsmażoną cebulę.
  4. Finalne kroki: Przed podaniem cebulany posypujemy ją zmielonym pieprzem i opcjonalnie dodajemy posiekany szczypiorek, który nadaje danu dodatkowego aromatu i świeżości. Podajemy cebulanę z ulubionym pieczywem i gotowe!

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do jajek z cebulą inne składniki, np. pokrojoną paprykę, pomidory, pieczarki czy szynkę.
  • Jajka z cebulą możesz również doprawić innymi przyprawami, np. oregano, bazylią, papryką ostrą lub curry.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz do jajek dodać szczyptę chili.
  • Jajka z cebulą możesz podawać z sosem pomidorowym, majonezem lub jogurtem naturalnym.

Jajka z cebulą to proste, szybkie i pyszne danie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj go już dziś, a przekonasz się, że zwykła jajecznica i omlet nie mają szans!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy