PrzepisPrzekąskiPtysie na słono będą gwiazdą przyjęcia komunijnego. Nie zostanie po nich ani okruszek

Ptysie na słono będą gwiazdą przyjęcia komunijnego. Nie zostanie po nich ani okruszek

Ptysie na słono polecają się na przyjęcia
Ptysie na słono polecają się na przyjęcia
Źródło zdjęć: © canva
16.04.2024 08:03

Ten komunijny smakołyk sprawi, że twoi goście będą walczyć o każdy jego kawałeczek. Tak naprawdę to nieistotne, z jakiej okazji przygotowujesz przyjęcie — ptysie na słono pasują zarówno do tych uroczystych, jak i mniej dystyngowanych okazji. Poznaj przepis i zachwyć się nim tak samo, jak my!

Przyjęcie komunijne, urodziny teściowej, imieniny babci? Jeśli skończyły ci się pomysły na smaczne, oryginalne, a przy tym wszystkim jeszcze estetyczne przekąski na imprezę, to dzisiejszy artykuł jest skierowany właśnie dla ciebie. Pokażemy w nim, jak w prosty sposób przygotować ptysie na słono. Domowy wypiek połączony z nadzieniem twarogowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę na każde przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Całość nie tylko dobrze smakuje, ale także naprawdę nieźle wygląda. Diabeł tkwi w szczegółach: w recepturze warto uwzględnić kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Miszmasz barw i delikatne ciasto ptysiowe sprawią, że goście najpierw zjedzą tę przekąskę oczami, a następnie — ze smakiem — ustami. I dobrze!

Ptysie na słono na przyjęcie

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

Ptysie na słono połącz z papryką i cebulą. Będą pięknie wyglądały
Ptysie na słono połącz z papryką i cebulą. Będą pięknie wyglądały© Canva | beats3

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta ptysiowego. Szklankę wody wlej do garnka. Dodaj masło i sól. Zagotuj. W tym momencie dosyp do mieszanki przesianą mąkę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj.
  2. Kiedy z ciasta będziesz mógł już uformować kulę, zdejmij garnek z ognia. Mieszaj jeszcze minutę, a następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Gdy masa przestygnie, stopniowo dodawaj do niej jajka. Używaj miksera do ich połączenia z resztą składników.
  4. Przygotowane ciasto przełóż do szprycy cukierniczej (ewentualnie możesz spróbować zrobić ją samemu z pergaminu). Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskaj podłużne ptysie. Piecz 20 minut w 200 stopniach.
  5. Paprykę, cebulę i szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez, ser, sól oraz pieprz.
  6. Gotowe ptysie wyjmij z piekarnika. Przekrój je wzdłuż (poczekaj, aż trochę ostygną) i wyłóż do środka trochę nadzienia. Przykryj drugą połową ptysia. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także