Ptysie na słono będą gwiazdą przyjęcia komunijnego. Nie zostanie po nich ani okruszek
Ten komunijny smakołyk sprawi, że twoi goście będą walczyć o każdy jego kawałeczek. Tak naprawdę to nieistotne, z jakiej okazji przygotowujesz przyjęcie — ptysie na słono pasują zarówno do tych uroczystych, jak i mniej dystyngowanych okazji. Poznaj przepis i zachwyć się nim tak samo, jak my!
16.04.2024 | aktual.: 09.09.2024 14:20
Przyjęcie komunijne, urodziny teściowej, imieniny babci? Jeśli skończyły ci się pomysły na smaczne, oryginalne, a przy tym wszystkim jeszcze estetyczne przekąski na imprezę, to dzisiejszy artykuł jest skierowany właśnie dla ciebie. Pokażemy w nim, jak w prosty sposób przygotować ptysie na słono. Domowy wypiek połączony z nadzieniem twarogowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę na każde przyjęcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Całość nie tylko dobrze smakuje, ale także naprawdę nieźle wygląda. Diabeł tkwi w szczegółach: w recepturze warto uwzględnić kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Miszmasz barw i delikatne ciasto ptysiowe sprawią, że goście najpierw zjedzą tę przekąskę oczami, a następnie — ze smakiem — ustami. I dobrze!
Ptysie na słono na przyjęcie
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 1 szklanka wody,
- 5 jajek,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 250 g sera białego,
- 1 łyżka majonezu,
- rożnokolorowe papryki,
- 50 g szynki,
- 1/2 czerwonej cebuli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta ptysiowego. Szklankę wody wlej do garnka. Dodaj masło i sól. Zagotuj. W tym momencie dosyp do mieszanki przesianą mąkę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj.
- Kiedy z ciasta będziesz mógł już uformować kulę, zdejmij garnek z ognia. Mieszaj jeszcze minutę, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Gdy masa przestygnie, stopniowo dodawaj do niej jajka. Używaj miksera do ich połączenia z resztą składników.
- Przygotowane ciasto przełóż do szprycy cukierniczej (ewentualnie możesz spróbować zrobić ją samemu z pergaminu). Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskaj podłużne ptysie. Piecz 20 minut w 200 stopniach.
- Paprykę, cebulę i szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez, ser, sól oraz pieprz.
- Gotowe ptysie wyjmij z piekarnika. Przekrój je wzdłuż (poczekaj, aż trochę ostygną) i wyłóż do środka trochę nadzienia. Przykryj drugą połową ptysia. Smacznego!
Zobacz także