Ptysie na słono będą gwiazdą przyjęcia komunijnego. Nie zostanie po nich ani okruszek

Ten komunijny smakołyk sprawi, że twoi goście będą walczyć o każdy jego kawałeczek. Tak naprawdę to nieistotne, z jakiej okazji przygotowujesz przyjęcie — ptysie na słono pasują zarówno do tych uroczystych, jak i mniej dystyngowanych okazji. Poznaj przepis i zachwyć się nim tak samo, jak my!

Ptysie na słono polecają się na przyjęciaPtysie na słono polecają się na przyjęcia
Źródło zdjęć: © canva

Przyjęcie komunijne, urodziny teściowej, imieniny babci? Jeśli skończyły ci się pomysły na smaczne, oryginalne, a przy tym wszystkim jeszcze estetyczne przekąski na imprezę, to dzisiejszy artykuł jest skierowany właśnie dla ciebie. Pokażemy w nim, jak w prosty sposób przygotować ptysie na słono. Domowy wypiek połączony z nadzieniem twarogowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę na każde przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny

Całość nie tylko dobrze smakuje, ale także naprawdę nieźle wygląda. Diabeł tkwi w szczegółach: w recepturze warto uwzględnić kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Miszmasz barw i delikatne ciasto ptysiowe sprawią, że goście najpierw zjedzą tę przekąskę oczami, a następnie — ze smakiem — ustami. I dobrze!

Ptysie na słono na przyjęcie

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

Ptysie na słono połącz z papryką i cebulą. Będą pięknie wyglądały
Ptysie na słono połącz z papryką i cebulą. Będą pięknie wyglądały © Canva | beats3

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta ptysiowego. Szklankę wody wlej do garnka. Dodaj masło i sól. Zagotuj. W tym momencie dosyp do mieszanki przesianą mąkę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj.
  2. Kiedy z ciasta będziesz mógł już uformować kulę, zdejmij garnek z ognia. Mieszaj jeszcze minutę, a następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Gdy masa przestygnie, stopniowo dodawaj do niej jajka. Używaj miksera do ich połączenia z resztą składników.
  4. Przygotowane ciasto przełóż do szprycy cukierniczej (ewentualnie możesz spróbować zrobić ją samemu z pergaminu). Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskaj podłużne ptysie. Piecz 20 minut w 200 stopniach.
  5. Paprykę, cebulę i szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez, ser, sól oraz pieprz.
  6. Gotowe ptysie wyjmij z piekarnika. Przekrój je wzdłuż (poczekaj, aż trochę ostygną) i wyłóż do środka trochę nadzienia. Przykryj drugą połową ptysia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis