Ten biały skarb powinni jeść nie tylko seniorzy. Poprawia pamięć i wzmacnia kości

Biały ser to prawdziwy skarb, który na stałe powinien zagościć w naszej diecie. Z jego cennych właściwości skorzystają wszyscy.

Biały ser- Pyszności, źródło: CanvaBiały ser- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Jest polskim skarbem narodowym i nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze. Z łatwością kupisz go w każdym sklepie, możesz również przygotować w swoim domu. Jest pełnowartościowy, lekkostrawny i naszpikowany cennymi składnikami odżywczymi. Nie wydasz na niego fortunę, a możesz podać go zarówno na słodko, jak i na słono. Mowa oczywiście o twarogu, który w polskiej kuchni gości od wielu lat. Chociaż zachłysnęliśmy się nieco włoską ricottą, greckim halloumi czy indyjskim paneerem, to warto przypomnieć sobie o tym, co w naszej tradycji najcenniejsze.

Biały ser na zdrowie

Jedna porcja twarogu dostarcza znaczną ilość istotnych składników energetycznych i budulcowych dla naszego ciała. Twaróg jest naturalnym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych i silnych kości. Kazeina, białko obecne w mleku krowim, z którego tradycyjnie produkowany jest twaróg, zawiera cenne aminokwasy, których nasz organizm nie może samodzielnie wyprodukować. Te aminokwasy aktywnie uczestniczą w procesie tworzenia nowych komórek oraz naprawie tych, które uległy uszkodzeniu.

Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe
Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe

Przy tradycyjnym wyrabianiu twarogu nie usuwa się z niego również serwatki, dzięki której biały ser ma kremową konsystencję i jeszcze więcej wartości odżywczych. Znaleźć w nim można znaczne ilości fosforu, magnezu, selenu i cynku, a także witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, PP, A, D i E.

- Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37 proc., a na witaminę B12 – w ok. 33 proc. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E – wymienia Monika Konieczna, dietetyk w rozmowie z portalem abcZdrowie.

Z czym podać twaróg?

Twaróg świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, rzodkiewkami czy plasterkami papryki. Sprawdzi się również na słodko, z dodatkiem miodu, konfitury czy też świeżych owoców. Jego smak możesz wzbogacić, dodając świeże zioła takie jak szczypiorek, koper, bazylia czy natka pietruszki. Podaj go samodzielnie, na chlebku, z plackami lub naleśnikami.

Obrazek
Twaróg z jajkiem- Pyszności

Kawałki białego sera można dorzucić też do lekkich zup warzywnych, dodając im dodatkową gładkość i kremowy smak. Są też bazą pysznych klusek i pierogów leniwych. Opcji jest cała masa, więc zdecydowanie warto sięgać po niego częściej raz na jakiś czas.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej