Ten biały skarb powinni jeść nie tylko seniorzy. Poprawia pamięć i wzmacnia kości
Biały ser to prawdziwy skarb, który na stałe powinien zagościć w naszej diecie. Z jego cennych właściwości skorzystają wszyscy.
14.07.2023 14:19
Jest polskim skarbem narodowym i nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze. Z łatwością kupisz go w każdym sklepie, możesz również przygotować w swoim domu. Jest pełnowartościowy, lekkostrawny i naszpikowany cennymi składnikami odżywczymi. Nie wydasz na niego fortunę, a możesz podać go zarówno na słodko, jak i na słono. Mowa oczywiście o twarogu, który w polskiej kuchni gości od wielu lat. Chociaż zachłysnęliśmy się nieco włoską ricottą, greckim halloumi czy indyjskim paneerem, to warto przypomnieć sobie o tym, co w naszej tradycji najcenniejsze.
Biały ser na zdrowie
Jedna porcja twarogu dostarcza znaczną ilość istotnych składników energetycznych i budulcowych dla naszego ciała. Twaróg jest naturalnym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych i silnych kości. Kazeina, białko obecne w mleku krowim, z którego tradycyjnie produkowany jest twaróg, zawiera cenne aminokwasy, których nasz organizm nie może samodzielnie wyprodukować. Te aminokwasy aktywnie uczestniczą w procesie tworzenia nowych komórek oraz naprawie tych, które uległy uszkodzeniu.
Przy tradycyjnym wyrabianiu twarogu nie usuwa się z niego również serwatki, dzięki której biały ser ma kremową konsystencję i jeszcze więcej wartości odżywczych. Znaleźć w nim można znaczne ilości fosforu, magnezu, selenu i cynku, a także witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, PP, A, D i E.
Z czym podać twaróg?
Twaróg świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, rzodkiewkami czy plasterkami papryki. Sprawdzi się również na słodko, z dodatkiem miodu, konfitury czy też świeżych owoców. Jego smak możesz wzbogacić, dodając świeże zioła takie jak szczypiorek, koper, bazylia czy natka pietruszki. Podaj go samodzielnie, na chlebku, z plackami lub naleśnikami.
Kawałki białego sera można dorzucić też do lekkich zup warzywnych, dodając im dodatkową gładkość i kremowy smak. Są też bazą pysznych klusek i pierogów leniwych. Opcji jest cała masa, więc zdecydowanie warto sięgać po niego częściej raz na jakiś czas.