Ten biały skarb powinni jeść nie tylko seniorzy. Poprawia pamięć i wzmacnia kości

Biały ser to prawdziwy skarb, który na stałe powinien zagościć w naszej diecie. Z jego cennych właściwości skorzystają wszyscy.

Biały ser- Pyszności, źródło: CanvaBiały ser- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Jest polskim skarbem narodowym i nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze. Z łatwością kupisz go w każdym sklepie, możesz również przygotować w swoim domu. Jest pełnowartościowy, lekkostrawny i naszpikowany cennymi składnikami odżywczymi. Nie wydasz na niego fortunę, a możesz podać go zarówno na słodko, jak i na słono. Mowa oczywiście o twarogu, który w polskiej kuchni gości od wielu lat. Chociaż zachłysnęliśmy się nieco włoską ricottą, greckim halloumi czy indyjskim paneerem, to warto przypomnieć sobie o tym, co w naszej tradycji najcenniejsze.

Biały ser na zdrowie

Jedna porcja twarogu dostarcza znaczną ilość istotnych składników energetycznych i budulcowych dla naszego ciała. Twaróg jest naturalnym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych i silnych kości. Kazeina, białko obecne w mleku krowim, z którego tradycyjnie produkowany jest twaróg, zawiera cenne aminokwasy, których nasz organizm nie może samodzielnie wyprodukować. Te aminokwasy aktywnie uczestniczą w procesie tworzenia nowych komórek oraz naprawie tych, które uległy uszkodzeniu.

Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe
Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe

Przy tradycyjnym wyrabianiu twarogu nie usuwa się z niego również serwatki, dzięki której biały ser ma kremową konsystencję i jeszcze więcej wartości odżywczych. Znaleźć w nim można znaczne ilości fosforu, magnezu, selenu i cynku, a także witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, PP, A, D i E.

- Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37 proc., a na witaminę B12 – w ok. 33 proc. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E – wymienia Monika Konieczna, dietetyk w rozmowie z portalem abcZdrowie.

Z czym podać twaróg?

Twaróg świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, rzodkiewkami czy plasterkami papryki. Sprawdzi się również na słodko, z dodatkiem miodu, konfitury czy też świeżych owoców. Jego smak możesz wzbogacić, dodając świeże zioła takie jak szczypiorek, koper, bazylia czy natka pietruszki. Podaj go samodzielnie, na chlebku, z plackami lub naleśnikami.

Obrazek
Twaróg z jajkiem- Pyszności

Kawałki białego sera można dorzucić też do lekkich zup warzywnych, dodając im dodatkową gładkość i kremowy smak. Są też bazą pysznych klusek i pierogów leniwych. Opcji jest cała masa, więc zdecydowanie warto sięgać po niego częściej raz na jakiś czas.

Wybrane dla Ciebie
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci