Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej

Odpowiednia marynata to klucz do sukcesu. Warto dodać do niej nie tylko aromatyczne przyprawy. Ten dodatek, kojarzony częściej z sałatkami czy kuchnią włoską, doda kruchości i wyjątkowego smaku.

Najlepsza marynata do mięsNajlepsza marynata do mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
Ewa Malinowska

Ocet balsamiczny to nie tylko składnik sałatkowych sosów, ale jeden z najlepszych sprzymierzeńców w walce o idealnie kruche, ale przy tym odpowiednio soczyste i miękkie mięso. Wystarczy niewielka ilość, by wyczarować schab czy kurczaka jak z najlepszej restauracji.

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Marynata z octem balsamicznym

Ocet balsamiczny, jak w zasadzie każdy inny ocet, zawiera kwas octowy. Działa on jako naturalny zmiękczacz. Delikatnie rozbija i rozluźnia strukturę kolagenu, dzięki czemu nawet twarde kawałki stają się kruche i łatwe do pogryzienia. Pomaga także zachować wilgoć wewnątrz mięso, co z kolei przekłada się na mniejsze wysychanie w trakcie pieczenia i grillowania.

Dzięki naturalnej zawartości cukrów sprawdza się też lepiej niż ocet winny czy sok z cytryny. Podczas obróbki cieplnej cukry karmelizują się, tworząc błyszczącą, brązową glazurę. Dodaje to smaku, cieszy oko i chroni wnętrze przed utratą soków.

Ocet balsamiczny ma ciekawe właściwości
Ocet balsamiczny ma ciekawe właściwości © Adobe Stock

Warto jednak pamiętać, że co za dużo, to niezdrowo. Za duża ilość octu balsamicznego w marynacie może zdominować smaku. W przypadku delikatnych mięs, takich jak kurczak, może też spowodować, że białka za szybko się zetną, przez co mięso będzie gumowate. Kluczem jest odpowiednia równowaga.

Przepis na marynatę do mięsa

Ta marynata jest idealna do wołowiny, wieprzowiny i twardszych kawałków drobiu. Możesz zwiększać lub zmniejszać proporcje w zależności od tego, jak dużo mięsa chcesz przygotować.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce dokładnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód oraz musztardę, aż uzyskasz jednolitą emulsję.
  2. Dodaj przeciśnięty czosnek, zioła, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj.
  3. Dokładnie natrzyj marynatą mięso i umieść w szczelnym pojemniku lub woreczku strunowym i włóż do lodówki.

Filet z kurczaka najlepiej marynować przez 1-4 godziny. Więcej czasu potrzebuje wieprzowina - schab i karkówka powinny spędzić w mieszance przypraw minimum 6 godzin. Wołowinę dobrze jest odstawić na 12-24 godziny. Ta cierpliwość odpłaci się później smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci