Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Olej z pestek dyni już sam w sobie jest gęsty, aromatyczny i pełen wartości odżywczych. Trudno w to uwierzyć, ale możesz jeszcze bardziej podkręcić jego smak i pakiet właściwości prozdrowotnych. Dodaj kilka prostych składników i przygotuj dressing do jesiennej sałatki – będzie nie tylko zdrowsza, ale też o wiele smaczniejsza.
Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z przeziębieniem i wirusami. Olej z pestek dyni, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, jest idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale także do zup kremów i past śniadaniowych. Jego orzechowy smak doskonale komponuje się z pieczoną dynią, cukinią, burakiem i jarmużem.
Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja
Idealny dressing na jesienne infekcje
Głównym składnikiem sosu jest olej z pestek dyni, który jest bogaty w witaminy A, E i K oraz minerały, takie jak cynk i magnez – dzięki nim wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniem. Regularne spożywanie takiego oleju może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Włączenie do diety oleju lub pestek dyni jest również korzystne dla zdrowia mężczyzn – kwasy omega-3 i cynk zapobiegają przerostowi prostaty i dbają o odpowiedni poziom testosteronu.
W sosie do sałatki olej z pestek dyni jest wymieszany z czosnkiem i miodem, co potęguje działanie prozdrowotne. Czosnek zawiera związki siarki, przede wszystkim allicynę, która wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu w okresie zwiększonej zachorowalności.
Miód natomiast działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia gardła i wspomaga regenerację błon śluzowych. Jest pełen antyoksydantów i mikroelementów, które wzmacniają odporność i dodają energii. Specjaliści z Polskiej Izby Miodu apelują, aby w zapasach na czarną godzinę znalazł się chociaż jeden słoiczek miodu.
Sos do sałatek z oleju z pestek dyni
Dressing świetnie pasuje do sałatki z pieczoną dynią lub pieczonym burakiem i serem fetą. Sprawdzi się również do polania hummusu.
Składniki:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oleju z pestek dyni,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do niewielkiego słoika włóż łyżeczkę ostrej musztardy.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, wlej ocet balsamiczny i miód.
- Na końcu wlej olej z pestek dyni.
- Zakręć mocno słoik i wielokrotnie wstrząśnij, aby wymieszać sos. Powinna powstać gęsta emulsja.
- Spróbuj i opcjonalnie dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.