Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji

Olej z pestek dyni już sam w sobie jest gęsty, aromatyczny i pełen wartości odżywczych. Trudno w to uwierzyć, ale możesz jeszcze bardziej podkręcić jego smak i pakiet właściwości prozdrowotnych. Dodaj kilka prostych składników i przygotuj dressing do jesiennej sałatki – będzie nie tylko zdrowsza, ale też o wiele smaczniejsza.

Dressing na bazie oleju z pestek dyni to płynne złotoDressing na bazie oleju z pestek dyni to płynne złoto
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z przeziębieniem i wirusami. Olej z pestek dyni, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, jest idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale także do zup kremów i past śniadaniowych. Jego orzechowy smak doskonale komponuje się z pieczoną dynią, cukinią, burakiem i jarmużem.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Idealny dressing na jesienne infekcje

Głównym składnikiem sosu jest olej z pestek dyni, który jest bogaty w witaminy A, E i K oraz minerały, takie jak cynk i magnez – dzięki nim wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniem. Regularne spożywanie takiego oleju może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Włączenie do diety oleju lub pestek dyni jest również korzystne dla zdrowia mężczyzn – kwasy omega-3 i cynk zapobiegają przerostowi prostaty i dbają o odpowiedni poziom testosteronu.

W sosie do sałatki olej z pestek dyni jest wymieszany z czosnkiem i miodem, co potęguje działanie prozdrowotne. Czosnek zawiera związki siarki, przede wszystkim allicynę, która wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu w okresie zwiększonej zachorowalności.

Miód natomiast działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia gardła i wspomaga regenerację błon śluzowych. Jest pełen antyoksydantów i mikroelementów, które wzmacniają odporność i dodają energii. Specjaliści z Polskiej Izby Miodu apelują, aby w zapasach na czarną godzinę znalazł się chociaż jeden słoiczek miodu.

Sos do sałatek z oleju z pestek dyni

Dressing świetnie pasuje do sałatki z pieczoną dynią lub pieczonym burakiem i serem fetą. Sprawdzi się również do polania hummusu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego słoika włóż łyżeczkę ostrej musztardy.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek, wlej ocet balsamiczny i miód.
  3. Na końcu wlej olej z pestek dyni.
  4. Zakręć mocno słoik i wielokrotnie wstrząśnij, aby wymieszać sos. Powinna powstać gęsta emulsja.
  5. Spróbuj i opcjonalnie dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu