Oto dlaczego pestki z dyni są tak cenione przez ekspertów żywienia, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych

Tak się skupiliśmy na licznych przepisach z dynią w roli głównej, że niemal zapomnieliśmy o innym - i tym samym zarazem - produkcie, któremu warto poświęcić uwagę. Niesamowite właściwości pestek dyni to temat, na który można pisać całe elaboraty, ale postaramy się to skrócić i opowiemy, dlaczego warto te pestki jeść.

ObrazekWłaściwości pestek dyni - Pyszności; foto: Canva

Pestki dyni można kupić surowe i uprażone, w łupinkach i bez. W okresie jesiennym, zwłaszcza w okolicach października, nie powinno nam ich zabraknąć również z samego źródła - czyli oczywiście z dyń. W tym miejscu warto zaznaczyć, że najlepsze właściwości pestek dyni kryją się w formie niełuskanej, i to je najlepiej jest uprażyć.

Obrazek
Właściwości pestek dyni - Pyszności; foto: Canva

Pestki dyni najbardziej znane są ze swojej dużej zawartości cynku. Ten pierwiastek to podstawa dla mocnych włosów i paznokci, jest pomocny w leczeniu cukrzycy i wzmacnia naszą odporność. Pestki dyni mają jednak jeszcze wiele innych zdrowotnych właściwości.

Właściwości pestek dyni

Poprawiają nastrój.

Zawarte w nich magnez i potas pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny. Jeśli zdarzają nam się stany lękowe, bóle migrenowe czy depresja, nie można zapominać o uzupełnianiu diety w te minerały. Ponadto pestki dyni są doskonałym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek, a nawet papierosów. Ich skubanie to zdecydowanie zdrowszy nawyk!

Obrazek
Właściwości pestek dyni - Pyszności; foto: Pexels

Mają działanie przeciwpasożytnicze.

Wynika to z obecności kukurbitacyny, organicznego związku chemicznego, który jest doskonałym środkiem do odrobaczania. Kukurbitacyna przenika do pasożytów, poraża ich układ nerwowy i wspomaga usunięcie ich z przewodu pokarmowego.

Wspomagają sprawność seksualną mężczyzn.

Kwasy omega-3 i cynk zawarte w pestkach dyni, nie tylko zapobiegają przerostowi prostaty, ale są również środkiem wspomagającym męski układ rozrodczy. Niedobór cynku prowadzi do zaburzeń płodności, obniżenia stężenia testosteronu i zmniejszenia ilości i żywotności plemników. Właściwości pestek dyni mają też pozytywny wpływ na pęcherz moczowy.

Regulują pracę jelit.

Odpowiednia perystaltyka jelit jest zależna między innymi od błonnika, który występuje w pestkach dyni w ilości 6g na 100g. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie błonnika w zbyt dużej ilości może prowadzić do wzdęć i gazów. Odrobina umiaru jest potrzebna jednak we wszystkim.

A może trochę deserowej inspiracji? Jedna z nich na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania