Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Gdy chcę ugotować pyszny obiad z wyprzedzeniem, najchętniej wybieram gołąbki. To danie, które uwielbiają niemal wszyscy i od razu przygotowuję duży garnek, którym zajada się cała rodzina.
Gołąbki są jednym z moich ulubionych posiłków na świąteczne dni. Dzień wcześniej mogę przygotować spory garnek, który spokojnie wystarczy na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu podczas święta nie trzeba myśleć o gotowaniu, a zamiast tego można spokojnie spędzić czas z najbliższymi. Jesienią najchętniej sięgam po farsz z kaszy i grzybów, który świetnie komponuje się z gołąbkami i smakuje całej rodzinie.
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Gołąbki z kaszą i grzybami
O zaletach gołąbków można mówić długo. Nie dość, że są potrawą tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować je na zapas, to jeszcze powstają z prostych i łatwo dostępnych produktów. Farsz do gołąbków prawie zawsze zawiera ryż lub kaszę, które najczęściej są wymieszane z mięsem mielonym lub (w wersji wegetariańskiej) z grzybami, a dzisiaj skupimy się właśnie na tej drugiej opcji. Kasza i grzyby to popularne połączenie i nie bez powodu, ponieważ świetnie się ze sobą komponują, a cały posiłek jest nie tylko sycący, ale równocześnie bardzo smaczny.
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki:
- 1 sztuka kapusty włoskiej,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 2 cebule,
- 120 g suszonych grzybów,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kolendry,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty zdejmij zewnętrzne, twardsze liście i ostrożnie wytnij głąb.
- Następnie włóż główkę do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż liście zmiękną.
- Liście wyjmuj pojedynczo i odkładaj na bok.
- Ścinaj grubsze części, uważając, by ich nie uszkodzić, bo będą potrzebne do zawijania farszu.
- Kaszę przepłucz na sitku i wrzuć do garnka.
- Zalej 600 ml zimnej wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż wchłonie cały płyn.
- Odstaw jeszcze na 15 minut.
- Suszone grzyby zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj do miękkości, ale nie wylewaj wywaru, będzie potrzebny do pieczenia.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
- Zeszklij cebule na oleju na małym ogniu, dodaj liście laurowe, zmielone ziele angielskie, kolendrę, pieprz i sól.
- Następnie wrzuć do niej ugotowane i posiekane grzyby.
- Całość podsmaż razem kilka minut, aż składniki się połączą.
- Dodaj zawartość patelni do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilkoma liśćmi kapusty.
- Na każdy z pozostałych liści nakładaj porcję farszu, złóż boki do środka i zawiń w rulon, układaj gołąbki łączeniem do dołu.
- Gdy wszystkie są już gotowe, dolej do naczynia wywar z grzybów oraz bulion warzywny (w razie potrzeby uzupełnij wodą).
- Przykryj wierzch gołąbków liśćmi kapusty, a naczynie zakryj pokrywką lub folią i piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.