Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem

Gdy chcę ugotować pyszny obiad z wyprzedzeniem, najchętniej wybieram gołąbki. To danie, które uwielbiają niemal wszyscy i od razu przygotowuję duży garnek, którym zajada się cała rodzina.

Gołąbki z kaszą i grzybamiGołąbki z kaszą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki są jednym z moich ulubionych posiłków na świąteczne dni. Dzień wcześniej mogę przygotować spory garnek, który spokojnie wystarczy na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu podczas święta nie trzeba myśleć o gotowaniu, a zamiast tego można spokojnie spędzić czas z najbliższymi. Jesienią najchętniej sięgam po farsz z kaszy i grzybów, który świetnie komponuje się z gołąbkami i smakuje całej rodzinie.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Gołąbki z kaszą i grzybami

O zaletach gołąbków można mówić długo. Nie dość, że są potrawą tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować je na zapas, to jeszcze powstają z prostych i łatwo dostępnych produktów. Farsz do gołąbków prawie zawsze zawiera ryż lub kaszę, które najczęściej są wymieszane z mięsem mielonym lub (w wersji wegetariańskiej) z grzybami, a dzisiaj skupimy się właśnie na tej drugiej opcji. Kasza i grzyby to popularne połączenie i nie bez powodu, ponieważ świetnie się ze sobą komponują, a cały posiłek jest nie tylko sycący, ale równocześnie bardzo smaczny.

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 sztuka kapusty włoskiej,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 120 g suszonych grzybów,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty zdejmij zewnętrzne, twardsze liście i ostrożnie wytnij głąb.
  2. Następnie włóż główkę do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż liście zmiękną.
  3. Liście wyjmuj pojedynczo i odkładaj na bok.
  4. Ścinaj grubsze części, uważając, by ich nie uszkodzić, bo będą potrzebne do zawijania farszu.
  5. Kaszę przepłucz na sitku i wrzuć do garnka.
  6. Zalej 600 ml zimnej wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż wchłonie cały płyn.
  7. Odstaw jeszcze na 15 minut.
  8. Suszone grzyby zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj do miękkości, ale nie wylewaj wywaru, będzie potrzebny do pieczenia.
  9. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  10. Zeszklij cebule na oleju na małym ogniu, dodaj liście laurowe, zmielone ziele angielskie, kolendrę, pieprz i sól.
  11. Następnie wrzuć do niej ugotowane i posiekane grzyby.
  12. Całość podsmaż razem kilka minut, aż składniki się połączą.
  13. Dodaj zawartość patelni do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
  14. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilkoma liśćmi kapusty.
  15. Na każdy z pozostałych liści nakładaj porcję farszu, złóż boki do środka i zawiń w rulon, układaj gołąbki łączeniem do dołu.
  16. Gdy wszystkie są już gotowe, dolej do naczynia wywar z grzybów oraz bulion warzywny (w razie potrzeby uzupełnij wodą).
  17. Przykryj wierzch gołąbków liśćmi kapusty, a naczynie zakryj pokrywką lub folią i piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟