Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem

Gdy chcę ugotować pyszny obiad z wyprzedzeniem, najchętniej wybieram gołąbki. To danie, które uwielbiają niemal wszyscy i od razu przygotowuję duży garnek, którym zajada się cała rodzina.

Gołąbki z kaszą i grzybamiGołąbki z kaszą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki są jednym z moich ulubionych posiłków na świąteczne dni. Dzień wcześniej mogę przygotować spory garnek, który spokojnie wystarczy na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu podczas święta nie trzeba myśleć o gotowaniu, a zamiast tego można spokojnie spędzić czas z najbliższymi. Jesienią najchętniej sięgam po farsz z kaszy i grzybów, który świetnie komponuje się z gołąbkami i smakuje całej rodzinie.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Gołąbki z kaszą i grzybami

O zaletach gołąbków można mówić długo. Nie dość, że są potrawą tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować je na zapas, to jeszcze powstają z prostych i łatwo dostępnych produktów. Farsz do gołąbków prawie zawsze zawiera ryż lub kaszę, które najczęściej są wymieszane z mięsem mielonym lub (w wersji wegetariańskiej) z grzybami, a dzisiaj skupimy się właśnie na tej drugiej opcji. Kasza i grzyby to popularne połączenie i nie bez powodu, ponieważ świetnie się ze sobą komponują, a cały posiłek jest nie tylko sycący, ale równocześnie bardzo smaczny.

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 sztuka kapusty włoskiej,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 120 g suszonych grzybów,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty zdejmij zewnętrzne, twardsze liście i ostrożnie wytnij głąb.
  2. Następnie włóż główkę do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż liście zmiękną.
  3. Liście wyjmuj pojedynczo i odkładaj na bok.
  4. Ścinaj grubsze części, uważając, by ich nie uszkodzić, bo będą potrzebne do zawijania farszu.
  5. Kaszę przepłucz na sitku i wrzuć do garnka.
  6. Zalej 600 ml zimnej wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż wchłonie cały płyn.
  7. Odstaw jeszcze na 15 minut.
  8. Suszone grzyby zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj do miękkości, ale nie wylewaj wywaru, będzie potrzebny do pieczenia.
  9. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  10. Zeszklij cebule na oleju na małym ogniu, dodaj liście laurowe, zmielone ziele angielskie, kolendrę, pieprz i sól.
  11. Następnie wrzuć do niej ugotowane i posiekane grzyby.
  12. Całość podsmaż razem kilka minut, aż składniki się połączą.
  13. Dodaj zawartość patelni do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
  14. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilkoma liśćmi kapusty.
  15. Na każdy z pozostałych liści nakładaj porcję farszu, złóż boki do środka i zawiń w rulon, układaj gołąbki łączeniem do dołu.
  16. Gdy wszystkie są już gotowe, dolej do naczynia wywar z grzybów oraz bulion warzywny (w razie potrzeby uzupełnij wodą).
  17. Przykryj wierzch gołąbków liśćmi kapusty, a naczynie zakryj pokrywką lub folią i piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki