Gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Smakują genialnie

Lubisz gołąbki i często serwujesz je w swojej kuchni? Z tym przepisem odkryjesz dobrze znane danie zupełnie na nowo. W dodatku przygotujesz je znacznie szybciej niż tradycyjne.

Gołąbki w takim wydaniu to czyste złotoGołąbki w takim wydaniu to czyste złoto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że gołąbki to klasyk polskiej kuchni. Nic więc dziwnego, że często goszczą na naszych stołach i to w przeróżnej wersji. Najbardziej popularna forma to chyba gołąbki z mięsno-ryżowym farszem. Oczywiście swoje wierne grono miłośników mają również gołąbki z ziemniakami, jak i gołąbki z dodatkiem kaszy. A ty jaką wersję gołąbków lubisz najbardziej?

Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi, jestem pewna, że dzisiejszy pomysł na obiad na pewno przypadnie ci do gustu. Nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze nie będziesz musiał zapiekać gotowych gołąbków w piekarniku. Wystarczy, że użyjesz patelni, a genialny obiad w ciekawym wydaniu jeszcze dziś pojawi się na twoim stole. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki smażone w cieście. Poznaj smaczny i ekspresowy przepis

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad jednocześnie? Gołąbki z patelni w delikatnym cieście spiszą się w tej roli idealnie!

Składniki:

  • 400 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 1 cebula podsmażona na maśle,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 4 ugotowane liście kapusty,
  • 2 jajka,
  • 90 g śmietany 18 proc.,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania główki kapusty bez głąba we wrzącej i osolonej wodzie. 

Najpierw przygotowuję kapustę
Najpierw gotuję kapustę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych gołąbków. W tym celu obieram i dzielę na mniejsze kawałki cebulę, po czym podsmażam ją na złocisty kolor. Warzywo na koniec łączę z mieloną szynką wieprzową oraz przyprawami: słodką papryką, suszonym czosnkiem, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. 

Czas na farsz!
Czas na farsz! © Licencjodawca | Pyszności

Mieszankę wyrabiam przy pomocy dłoni, aby składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 3. Z ugotowanych liści kapusty usuwam nerwy (zgrubienie na liściu kapusty), po czym na każdej połówce takiego elementu rozprowadzam część wcześniej przygotowanej mieszanki. Na koniec przykrywam farsz drugą połówką liścia.

I gołąbek jest już prawie gotowy
I gołąbek jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo gołąbki w takim wydaniu obtaczam jeszcze w szybkim cieście, które robię na bazie roztrzepanych jajek, mąki pszennej i śmietany. 

Dzisiejsze gołąbki podasz z ciekawym dodatkiem
Dzisiejsze gołąbki podasz z ciekawym dodatkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec gołąbki trafiają na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażę je w ten sposób na każdej stronie do uzyskania efektu złocistego koloru.

Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni
Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe gołąbki serwuję z dodatkiem drobno posiekanej pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej