WideoWigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Lepszych nie jadłam!

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Lepszych nie jadłam!

Gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia
Gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
22.12.2023 12:57, aktualizacja: 22.12.2023 18:29

Na wigilijnym stole można znaleźć całą masę smacznych rarytasów. Oczywiście wśród nich nie może zabraknąć genialnych gołąbków z kaszą i grzybami. Po prostu palce lizać!

Nie wiem, jak ty, ale ja już nie mogę doczekać się wigilijnej uczty. Na świątecznym stole można znaleźć tak wiele wspaniałych potraw i jeszcze ta wyjątkowa atmosfera. To coś po prostu niesamowitego, co nawet ciężko opisać słowami. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ja co roku oczywiście kosztuję każdego dania po trochu. Ale jedna z wigilijnych potraw ma wyjątkowe miejsce w moim sercu. Są to gołąbki z kaszą i grzybami, które zawsze jem z dokładką. Są tak dobre, że po prostu nie umiem się im oprzeć. I z tobą będzie tak samo. Wystarczy, że wykorzystasz dzisiejszy przepis, a zakochasz się w tym pysznym daniu na całe życie!

Przepyszne gołąbki na bazie kaszy i grzybów w połączeniu z grzybowym sosem to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 70 g suszonych borowików,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 300 ml bulionu warzywnego. 

Sos grzybowy: 

  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 40 g suszonych podgrzybków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietanki 18%,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad wigilijnymi gołąbkami rozpoczynam od przygotowania suszonych grzybów. W tym celu zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 15 minut

Najpierw przygotowuję suszone grzyby do gołąbków
Najpierw przygotowuję suszone grzyby do gołąbków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmażam obraną i posiekaną drobno cebulę. Na patelnię dodaję również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dorzucam również pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz namoczone borowiki

W farszu do gołąbków znajdą się pieczarki oraz borowiki
W farszu do gołąbków znajdą się pieczarki oraz borowiki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo do mieszanki dodaję także natkę świeżej pietruszki, pieprz, sól, majeranek oraz suszony czosnek. Zawartość patelni mieszam dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodaję ugotowaną i odsączoną kaszę gryczaną.

I pyszny farsz do gołąbków już jest!
I pyszny farsz do gołąbków już jest!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję kapustę. Najpierw gotuję ją do miękkości, po czym dzielę na pojedyncze liście. Największe liście układam na spodzie formy, w której będę piec gołąbki. 

Czas na kapustę
Czas na kapustę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W mniejsze liście zawijam farsz i składam w gołąbki. Tak przygotowane elementy układam blisko siebie w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewam je bulionem warzywnym i przykrywam kolejną porcją liści kapusty

Gołąbki zalewam bulionem i przykrywam liśćmi kapusty
Gołąbki zalewam bulionem i przykrywam liśćmi kapusty© Licencjodawca | Pyszności

Wypełnioną w ten sposób formę przykrywam jeszcze pokrywką, po czym wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez godzinętemp. 180 stopni Celsjusza.

Krok 6. Kiedy gołąbki pieką się w piekarniku, przygotowuję domowy sos grzybowy. W tym celu na patelni łączę masło i cebulę, po czym smażę tak długo, aż warzywo nabierze złocistych rumieńców

Cebula z patelni ma nabrać złocistych rumieńców
Cebula z patelni ma nabrać złocistych rumieńców© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. W drugiej patelni łączę suszone grzybybulion. Po kilku minutach gotowania dodaję również do nich wcześniej przygotowaną cebulę. Na koniec łączę w szklance śmietankę z mąką pszenną, po czym dodaję do środka trochę mieszanki z patelni. Dopiero po dokładnym wymieszaniu dodaję zawartość szklanki na patelnię. 

Przyszły sos stanie się kermowy dzięki śmietance
Przyszły sos stanie się kermowy dzięki śmietance© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiam go przy pomocy solipieprzu. Nie zapominam również o natce świeżej pietruszki

Sos z dodatkiem natki pietruszki będzie jeszcze lepszy
Sos z dodatkiem natki pietruszki będzie jeszcze lepszy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Upieczone gołąbki serwuję z domowym sosem grzybowym. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także