To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi

Co prawda uważam, że kotlety mielone to bez dwóch zdań klasyk polskiej kuchni, ale nie oznacza to, że nie warto podpatrzeć czegoś u Włoszek. W ich przepisach pojawia się jeden prosty dodatek, dzięki któremu wychodzą wspaniale miękkie i jeszcze smaczniejsze niż te w tradycyjnej wersji.

Dzięki małemu dodatkowi, kotlety są jeszcze bardziej soczysteDzięki małemu dodatkowi, kotlety są jeszcze bardziej soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Tajemniczym składnikiem, po który chętnie sięgają Włoszki, jest ser, a dokładniej ricotta. Dodana do masy na kotlety mielone sprawia, że stają się one wyjątkowo delikatne i miękkie. Takie kotlety możesz podać we włoskiej wersji z sosem pomidorowym i makaronem, ale równie dobrze będą smakować w bardziej swojskim wydaniu z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład burakami lub mizerią.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Włoski dodatek w kotletach

Ricotta nie pełni tu roli farszu ani wypełnienia kotletów mielonych. Zamiast tego dodajesz ją bezpośrednio do masy, więc nie musisz obawiać się, że przygotowanie stanie się bardziej skomplikowane lub zajmie więcej czasu. W tej wersji to krok, który nie zmienia znacząco sposobu wykonania, ale zdecydowanie wpływa na smak twojego obiadu. Ricotta wnosi do twoich kotletów zauważalną delikatność i miękkość, jakiej trudno szukać w tradycyjnych dodatkach. To dzięki niej mięso po usmażeniu pozostaje soczyste i sprężyste, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na kotlety mielone z ricottą

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 130 g sera ricotty,
  • 90 ml mleka,
  • 60 g białego chleba bez skórki,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół pęczku posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej lub oliwa (do smażenia),
  • 70 g mąki pszennej (do obtaczania kotletów).

Sposób przygotowania:

  1. Porwij chleb na mniejsze kawałki.
  2. Podgrzej mleko i dodaj go do niego.
  3. Odstaw na kilka minut, aż chleb całkowicie wchłonie płyn, a następnie rozgnieć całość widelcem lub zblenduj na gładką pastę.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj ją.
  5. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj do niego chlebową pastę, ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  7. Z gotowej masy formuj w dłoniach kotlety.
  8. Każdy kotlet obtocz w mące, strzepując nadmiar.
  9. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety partiami na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
  10. Po usmażeniu odsącz je krótko na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem