To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi

Co prawda uważam, że kotlety mielone to bez dwóch zdań klasyk polskiej kuchni, ale nie oznacza to, że nie warto podpatrzeć czegoś u Włoszek. W ich przepisach pojawia się jeden prosty dodatek, dzięki któremu wychodzą wspaniale miękkie i jeszcze smaczniejsze niż te w tradycyjnej wersji.

Dzięki małemu dodatkowi, kotlety są jeszcze bardziej soczysteDzięki małemu dodatkowi, kotlety są jeszcze bardziej soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Tajemniczym składnikiem, po który chętnie sięgają Włoszki, jest ser, a dokładniej ricotta. Dodana do masy na kotlety mielone sprawia, że stają się one wyjątkowo delikatne i miękkie. Takie kotlety możesz podać we włoskiej wersji z sosem pomidorowym i makaronem, ale równie dobrze będą smakować w bardziej swojskim wydaniu z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład burakami lub mizerią.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Włoski dodatek w kotletach

Ricotta nie pełni tu roli farszu ani wypełnienia kotletów mielonych. Zamiast tego dodajesz ją bezpośrednio do masy, więc nie musisz obawiać się, że przygotowanie stanie się bardziej skomplikowane lub zajmie więcej czasu. W tej wersji to krok, który nie zmienia znacząco sposobu wykonania, ale zdecydowanie wpływa na smak twojego obiadu. Ricotta wnosi do twoich kotletów zauważalną delikatność i miękkość, jakiej trudno szukać w tradycyjnych dodatkach. To dzięki niej mięso po usmażeniu pozostaje soczyste i sprężyste, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na kotlety mielone z ricottą

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 130 g sera ricotty,
  • 90 ml mleka,
  • 60 g białego chleba bez skórki,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół pęczku posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej lub oliwa (do smażenia),
  • 70 g mąki pszennej (do obtaczania kotletów).

Sposób przygotowania:

  1. Porwij chleb na mniejsze kawałki.
  2. Podgrzej mleko i dodaj go do niego.
  3. Odstaw na kilka minut, aż chleb całkowicie wchłonie płyn, a następnie rozgnieć całość widelcem lub zblenduj na gładką pastę.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj ją.
  5. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj do niego chlebową pastę, ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  7. Z gotowej masy formuj w dłoniach kotlety.
  8. Każdy kotlet obtocz w mące, strzepując nadmiar.
  9. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety partiami na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
  10. Po usmażeniu odsącz je krótko na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥