Błyskawiczne mini pierożki z ricottą i szpinakiem. Urocze, proste w przygotowaniu i pyszne
Mini pierożki z nadzieniem z serka ricotta, szpinaku i parmezanu przygotujesz w szybki sposób. Nasz patent z kapslami pokochasz od razu.
25.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:20
Obiad w stylu włoskim
Jeśli zapytasz obce osoby o ulubioną kuchnię, to założymy się, że większość z nich wskaże włoską. I nic w tym dziwnego, bo wszyscy kochamy dobrą pizzę i pyszne makarony. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie mini pierożki z farszem na bazie kremowej ricotty, szpinaku i parmezanu. Chociaż mogłoby się wydawać, że ręczne sklejanie takich uroczych maleństw jest czasochłonne, to z naszym patentem poradzisz sobie z tym w mgnieniu oka. Potrzebujesz jedynie czystych kapsli.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Błyskawiczne pierożki z ricottą
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki typ 00
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
- 120 g serka RICOTTA
- 100 świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 30 g tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatki
- roztopione masło
- tarty parmezan
Z podanych proporcji wyjdzie ok. 80 mini pierogów.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. W robocie kuchennym umieść jajka, mąkę, szczyptę soli oraz oliwę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania farszu do naszych mini pierożków. W tym celu połącz ze sobą tarty parmezan, ricottę oraz liście świeżego szpinaku. Dorzuć dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt i podziel na dwie, w miarę równe części. Jedną z nich posyp mąką i owiń wokół wałka- dzięki mące warstwy się nie skleją, a Ty później rozwiniesz z łatwością płat ciasta.
Na czystej kuchennej ścierce ułóż kapsle (oczywiście umyte i wyparzone). Rozwiń na nich porcję ciasta z wałka. We wgłębieniach umieść nadzienie z ricotty i przykryj całość drugim płatem ciasta.
Palcami dociśnij ciasto tak, aby otuliło porcję farszu. Następnie obróć ciasto i rozwałkuj. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Z kapsli uwolnij powstałe pierożki przy pomocy noża o cienkim czubku i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 3-5 minut. Podawaj z roztopionym masłem oraz tartym parmezanem.
Smacznego!