Błyskawiczne mini pierożki z ricottą i szpinakiem. Urocze, proste w przygotowaniu i pyszne

Mini pierożki z nadzieniem z serka ricotta, szpinaku i parmezanu przygotujesz w szybki sposób. Nasz patent z kapslami pokochasz od razu.

Obrazek
Ewa

Obiad w stylu włoskim

Jeśli zapytasz obce osoby o ulubioną kuchnię, to założymy się, że większość z nich wskaże włoską. I nic w tym dziwnego, bo wszyscy kochamy dobrą pizzę i pyszne makarony. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie mini pierożki z farszem na bazie kremowej ricotty, szpinaku i parmezanu. Chociaż mogłoby się wydawać, że ręczne sklejanie takich uroczych maleństw jest czasochłonne, to z naszym patentem poradzisz sobie z tym w mgnieniu oka. Potrzebujesz jedynie czystych kapsli.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Błyskawiczne pierożki z ricottą

Składniki:

Ciasto:

     
  • 200 g mąki typ 00
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:

        
  • 120 g serka RICOTTA
  • 100 świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatki

  • roztopione masło
  • tarty parmezan

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 80 mini pierogów.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta. W robocie kuchennym umieść jajka, mąkę, szczyptę soli oraz oliwę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Przejdź do przygotowania farszu do naszych mini pierożków. W tym celu połącz ze sobą tarty parmezan, ricottę oraz liście świeżego szpinaku. Dorzuć dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz.

Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt i podziel na dwie, w miarę równe części. Jedną z nich posyp mąką i owiń wokół wałka- dzięki mące warstwy się nie skleją, a Ty później rozwiniesz z łatwością płat ciasta.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Na czystej kuchennej ścierce ułóż kapsle (oczywiście umyte i wyparzone). Rozwiń na nich porcję ciasta z wałka. We wgłębieniach umieść nadzienie z ricotty i przykryj całość drugim płatem ciasta.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Palcami dociśnij ciasto tak, aby otuliło porcję farszu. Następnie obróć ciasto i rozwałkuj. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Z kapsli uwolnij powstałe pierożki przy pomocy noża o cienkim czubku i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 3-5 minut. Podawaj z roztopionym masłem oraz tartym parmezanem.

Smacznego!

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀