Błyskawiczne mini pierożki z ricottą i szpinakiem. Urocze, proste w przygotowaniu i pyszne

Mini pierożki z nadzieniem z serka ricotta, szpinaku i parmezanu przygotujesz w szybki sposób. Nasz patent z kapslami pokochasz od razu.

Obrazek
Ewa

Obiad w stylu włoskim

Jeśli zapytasz obce osoby o ulubioną kuchnię, to założymy się, że większość z nich wskaże włoską. I nic w tym dziwnego, bo wszyscy kochamy dobrą pizzę i pyszne makarony. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie mini pierożki z farszem na bazie kremowej ricotty, szpinaku i parmezanu. Chociaż mogłoby się wydawać, że ręczne sklejanie takich uroczych maleństw jest czasochłonne, to z naszym patentem poradzisz sobie z tym w mgnieniu oka. Potrzebujesz jedynie czystych kapsli.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Błyskawiczne pierożki z ricottą

Składniki:

Ciasto:

     
  • 200 g mąki typ 00
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:

        
  • 120 g serka RICOTTA
  • 100 świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatki

  • roztopione masło
  • tarty parmezan

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 80 mini pierogów.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta. W robocie kuchennym umieść jajka, mąkę, szczyptę soli oraz oliwę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Przejdź do przygotowania farszu do naszych mini pierożków. W tym celu połącz ze sobą tarty parmezan, ricottę oraz liście świeżego szpinaku. Dorzuć dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz.

Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt i podziel na dwie, w miarę równe części. Jedną z nich posyp mąką i owiń wokół wałka- dzięki mące warstwy się nie skleją, a Ty później rozwiniesz z łatwością płat ciasta.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Na czystej kuchennej ścierce ułóż kapsle (oczywiście umyte i wyparzone). Rozwiń na nich porcję ciasta z wałka. We wgłębieniach umieść nadzienie z ricotty i przykryj całość drugim płatem ciasta.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Palcami dociśnij ciasto tak, aby otuliło porcję farszu. Następnie obróć ciasto i rozwałkuj. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Z kapsli uwolnij powstałe pierożki przy pomocy noża o cienkim czubku i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 3-5 minut. Podawaj z roztopionym masłem oraz tartym parmezanem.

Smacznego!

Obrazek
Błyskawiczne pierożki z ricottą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło