Kotlety mielone w niecodziennym wydaniu. Soczyste mięso z warzywami rozpłynie się w ustach

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. W tym przypadku tradycyjny przepis został odświeżony i wzbogacony o składniki, które wzniosą to danie na jeszcze wyższy poziom smaku.

Pieczone kotlety z warzywamiPieczone kotlety z warzywami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To przepis prosty, ale niepozbawiony fantazji. Mięso mielone zostało wzbogacone nie tylko o tradycyjną bułkę tartą czy zieloną natkę pietruszki, ale również soczysty boczek i aromatyczną, podsmażoną na rumiano cebulkę. Towarzyszą im pieczone warzywa. Kolorowa mieszanka czerwonej papryki oraz korzenia pietruszki i marchewki świetnie komponuje się z mięsem - sprawdzi się tutaj zarówno mielone z indyka, jak i z kurczaka czy nawet mieszanka wieprzowiny i wołowiny.

W przygotowaniu idealnych kotletów mielonych z boczkiem i pieczonymi warzywami niezbędna jest frytkownica beztłuszczowa Tefal. Automatyczne programy gwarantują pyszne rezultaty, nawet wtedy, gdy jesteś początkującym kucharzem. Pozwala także gotować z mniejszą ilością oleju, dzięki czemu są zdrowsze i mają mniej kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Kotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami

W jednym urządzeniu przygotujesz cały obiad — bez zbędnego bałaganu i długiego oczekiwania na rezultat. Soczyste mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku podane z bukietem pieczonych warzyw to idealny przepis na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Kotlety:

  • 80 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Warzywa:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1 zielona papryka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego oleju — tłuszcz wytopi się z kawałków boczku. Na tej samej patelni podsmaż później pokrojoną cebulkę.

Cebulka smażona na tłuszczu z boczku
Cebulka smażona na tłuszczu z boczku © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, podsmażony boczek oraz cebulkę. Wbij jajko i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj całość i uformuj kotlety. Przy pomocy noża delikatnie natnij na nich wzór kratki.

Kotlety mielone z boczkiem i cebulą
Kotlety mielone z boczkiem i cebulą © Pyszności

Krok 3. Przygotuj warzywa. Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), marchew oraz pietruszkę obierz i zamień w słupki, a paprykę pokrój w paski. Warzywa przełóż do miski, dodaj olej, tymianek, czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Warzywa w przyprawach
Warzywa w przyprawach © Pyszności

Krok 4. Do szuflady frytkownicy beztłuszczowej Tefal włóż kratkę i ułóż na niej przygotowane wcześniej kotlety. Wybierz program "mięso" i włącz urządzenie.

Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej Tefal © Pyszności

Krok 5. Następnie wyjmij kotlety i wrzuć do środka warzywa. Ustaw program "warzywa" i uruchom frytkownicę. Na ostatnie 3-4 minuty pieczenia włóż podpieczone wcześniej kotlety. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe.

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa © Pyszności

Krok 6. Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło. Smacznego!

Pieczone kotlety z warzywami
Pieczone kotlety z warzywami © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal

Wybrane dla Ciebie

O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy