Kotlety mielone w niecodziennym wydaniu. Soczyste mięso z warzywami rozpłynie się w ustach
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. W tym przypadku tradycyjny przepis został odświeżony i wzbogacony o składniki, które wzniosą to danie na jeszcze wyższy poziom smaku.
To przepis prosty, ale niepozbawiony fantazji. Mięso mielone zostało wzbogacone nie tylko o tradycyjną bułkę tartą czy zieloną natkę pietruszki, ale również soczysty boczek i aromatyczną, podsmażoną na rumiano cebulkę. Towarzyszą im pieczone warzywa. Kolorowa mieszanka czerwonej papryki oraz korzenia pietruszki i marchewki świetnie komponuje się z mięsem - sprawdzi się tutaj zarówno mielone z indyka, jak i z kurczaka czy nawet mieszanka wieprzowiny i wołowiny.
W przygotowaniu idealnych kotletów mielonych z boczkiem i pieczonymi warzywami niezbędna jest frytkownica beztłuszczowa Tefal. Automatyczne programy gwarantują pyszne rezultaty, nawet wtedy, gdy jesteś początkującym kucharzem. Pozwala także gotować z mniejszą ilością oleju, dzięki czemu są zdrowsze i mają mniej kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami
W jednym urządzeniu przygotujesz cały obiad — bez zbędnego bałaganu i długiego oczekiwania na rezultat. Soczyste mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku podane z bukietem pieczonych warzyw to idealny przepis na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Kotlety:
- 80 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Warzywa:
- 600 g ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- 1 zielona papryka,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego oleju — tłuszcz wytopi się z kawałków boczku. Na tej samej patelni podsmaż później pokrojoną cebulkę.
Krok 2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, podsmażony boczek oraz cebulkę. Wbij jajko i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj całość i uformuj kotlety. Przy pomocy noża delikatnie natnij na nich wzór kratki.
Krok 3. Przygotuj warzywa. Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), marchew oraz pietruszkę obierz i zamień w słupki, a paprykę pokrój w paski. Warzywa przełóż do miski, dodaj olej, tymianek, czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Do szuflady frytkownicy beztłuszczowej Tefal włóż kratkę i ułóż na niej przygotowane wcześniej kotlety. Wybierz program "mięso" i włącz urządzenie.
Krok 5. Następnie wyjmij kotlety i wrzuć do środka warzywa. Ustaw program "warzywa" i uruchom frytkownicę. Na ostatnie 3-4 minuty pieczenia włóż podpieczone wcześniej kotlety. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe.
Krok 6. Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło. Smacznego!