Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Jeśli myślisz, że o kurczaku wiesz już wszystko, to pora na małe zaskoczenie. Do prostej solanki wystarczy dodać porcję uwielbianego przez Polaków napoju, by wyczarować bajecznie pyszne mięso.
Solanka znana jest w Polsce od wieków, to jeden ze starszych sposobów na przygotowanie mięsa. Jej głównym zadaniem jest dodanie soczystości i delikatności kurczakowi, znanemu z tendencji do wysuszania się. Jak podpowiada nazwa, solanka to po prostu odpowiednio stężony roztwór wody z solą. Jeśli jednak zaparzysz kawę i wlejesz ją do mieszanki, twój kurczak wejdzie na zupełnie nowy poziom smaku. Takiego patentu nie powstydziłaby się nawet restauracja z gwiazdką Michelin.
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Kurczak w solance z dodatkiem kawy
Mogłoby się wydawać, że połączenie kurczaka i kawy jest co najmniej ryzykowane, ale to właśnie ono odpowiada za kulinarny sukces tego dania. Naturalna goryczka równoważy delikatny, nieco słodki smak mięsa, wprowadzając dodatkowo ciekawą, lekko orzechową nutę. Solanka zmiękcza włókna i sprawia, że nawet piersi z kurczaka nie będą nudnym akcentem na talerzu.
Najlepiej sprawdzi się średnio palona kawa o delikatnych nutach orzechowych lub czekoladowych. Jeśli kawa będzie za mocno palona, może spowodować, że danie będzie zbyt gorzkie. Musi być też dobrze wystudzona. Do tego wystarczy woda, sól i brązowy cukier, który świetnie podkręci karmelowe akcenty.
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 szklanka przestudzonej kawy,
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 2 gałązki tymianku,
- 1 kilogram kurczaka.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej wodę, dodaj kawę, cukier oraz sól i dobrze wymieszaj.
- Dodaj rozgnieciony czosnek, liście laurowe, pieprz oraz tymianek.
- Do miski z płynem włóż kurczaka tak, aby całkowicie się zanurzył. Możesz użyć całego lub pojedynczych części, na przykład piersi lub udek.
- Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij mięso i osusz ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowany kurczak nadaje się zarówno do pieczenia, grillowania jak i duszenia. Kawa nie dominuje, lecz delikatnie dopełnia smak mięsa, tworząc na powierzchni lekko karmelową, aromatyczną skórkę. Świetnie smakuje z ziemniakami, pieczonymi warzywami lub lekką sałatką. Smacznego!