Kroję razem z kapustą i upycham w słoju. Gruzini za ten przepis powinni dostać medal

Jesienią spiżarnie wypełniają się różnorodnymi słoikami – z grzybami, ogórkami, papryką oraz oczywiście kapustą. A najlepszą kapustę robią Gruzini. Wszystko dzięki kilku dodatkom oraz nieco innym sposobie przygotowania, niż ten, do którego się przyzwyczailiśmy.

Kapusta po gruzińsku to świetny dodatek do obiadówKapusta po gruzińsku to świetny dodatek do obiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy, kto choć raz kisił kapustę, zna ten schemat: szatkowanie do znudzenia, sól, ugniatanie i dociskanie, aż wszystko puści sok. Jednak w kuchni gruzińskiej ten proces wygląda zupełnie inaczej.

Zamiast drobnych wiórków, mamy ćwiartki kapusty, a zamiast ugniatania — buraki, papryczki, czosnek i liście selera, ułożone warstwowo i zalane ciepłą solanką. Tak przygotowana kapusta wychodzi pikantna, aromatyczna, o intensywniejszym kolorze i smaku.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Dodatki do kapusty po gruzińsku

Kapusta kiszona po gruzińsku zdecydowanie różni się od tradycyjnego, znanego w Polsce przepisu. Ma inną formę – zamiast miękkiej, kwaśnej masy otrzymujemy jędrne, lekko chrupiące kawałki. Bardzo ważny jest wybór dodatków.

Buraki nadają całości głęboki kolor i delikatną słodycz, papryczki podkreślają ostrość, a liście selera zachowują strukturę. W przeciwieństwie do znanych nam receptur nie ma tu jabłek ani marchewki, a także nie trzeba doprawiać kminkiem czy zielem angielskim. Kapusta po gruzińsku uzupełniona jest innymi składnikami, które odpowiadają za jej unikalny wygląd i smak.

Przepis na kapustę kiszoną po gruzińsku

Składniki:

  • 1 kg kapusty,
  • 1 l wody,
  • 400 g buraków,
  • 20 g soli niejodowanej,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 30 g liści selera,
  • 4-5 ostrych papryczek,
  • 4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Zdejmij z kapusty zewnętrzne liście i pokrój główki na ósemki lub mniejsze części, zostawiając fragment twardego środka kapusty, by liście się nie rozpadały.
  2. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry.
  3. Czosnek zostaw w ząbkach, papryczki lekko natnij, a liście selera opłucz pod wodą.
  4. Przygotuj duże słoiki i wyparz je. Następnie układaj w nich warstwami kapustę, buraki, czosnek, papryczki, liście selera i laurowe, rozkładając składniki równomiernie.
  5. Zagotuj wodę, wsyp sól, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia; solanka powinna mieć temperaturę około 30-40 stopni Celsjusza.
  6. Zalej warzywa solanką tak, by były całkowicie przykryte.
  7. Przyciśnij je talerzykiem dopasowanym do średnicy naczynia i obciąż, aby nic nie wypływało na powierzchnię.
  8. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 7-10 dni.
  9. Codziennie kontroluj poziom płynu i usuwaj ewentualną pianę.
  10. Gdy kapusta się ukisi, przenieś ją do chłodnego miejsca, na przykład piwnicy lub spiżarni.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯