Przestań zawijać gołąbki w taką kapustę. Jest znacznie smaczniejsze rozwiązanie

Gołąbki to już polska tradycja. Mięso zawijane w kapustę i zalane pysznym sosem pomidorowym. Niestety, jak wszystko może szybko się znudzić. Mam dla ciebie ciekawą propozycję, która nieco odmieni smak i wygląd tego mięsnego dania.

Gołąbki w czerwonej kapuście to zupełnie inne rozwiązanieGołąbki w czerwonej kapuście to zupełnie inne rozwiązanie
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Najlepsze jest to, że nie musisz zmieniać składu i dodawać miliona niepotrzebnych rzeczy. Chcesz wiedzieć, jaki jest sekret tych gołąbków? Po prostu nie używaj białej kapusty i zastąp ją czerwoną. Bo czerwona kapusta nadaje ciekawego smaku, a do tego jest źródłem wielu ważnych związków odżywczych. Znajdziemy w niej flawonidy, antocyjany oraz antyoksydanty. To jednak nie są wszystkie zalety.

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dlaczego warto zrobić gołąbki w czerwonej kapuście?

Oprócz właściwości zdrowotnych czerwona kapusta ma też inne zalety. Jej liście są twardsze i bardziej wytrzymałe, więc nie rozpadają się podczas zwijania gołąbków. Nie tracą swojej formy po krótkim blanszowaniu, więc podczas gotowania będą cały czas na miejscu, a gołąbki pozostaną apetyczne i estetyczne. Czerwona kapusta jest też naturalnie ostra, więc to świetnie podkreśli smak farszu. Dzięki niej nie będziesz musiał dodawać zbyt dużych ilości soli i innych przypraw.

Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki na gołąbki:

  • duża główka czerwonej kapusty,
  • 150 g ryżu,
  • 600 g mięsa mielonego,
  • 250 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka oleju.

Składniki na sos:

  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 300 ml bulionu lub wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż al dente, odcedź i wystudź.
  2. Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Włóż całą główkę, blanszuj 3-4 min, przełóż do zimnej wody. Zdejmij liście.
  3. Odcięte liście oczyść z grubszych nerwów: połóż liść na desce i grubsze części delikatnie spłaszcz tłuczkiem lub zetnij nożem "na skos", żeby nie przeciąć liścia.
  4. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, pod koniec dodaj posiekany czosnek (30 sek.). Wystudź.
  5. W misce połącz mięso, ryż, cebulę z czosnkiem, jajko, sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wyrób krótko, tylko do połączenia.
  6. Formuj porcje farszu (po ok. 2 łyżki). Na każdy liść kładź farsz bliżej nasady, zawiń boki do środka i ściśle zwiń w rulon.
  7. Gołąbki wyłóż w dużym garnku na pozostałych liściach.
  8. Teraz zrób sos, czyli do garnka wlej passatę i bulion, dodaj cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  9. Zalej gołąbki tak, by sos sięgał min. 3/4 wysokości. Przykryj. Duś na małym ogniu 20-30 min, aż kapusta zmięknie.
  10. Podaj z ziemniakami purée, kaszą lub pieczywem. Sos z garnka możesz lekko zredukować.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis