W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle

Kiedy nudzą mnie obiady z ziemniakami i makaronem, robię coś z piekarnika. Tym razem postanowiłam odkurzyć przepis na papryki faszerowane. Do środka dodałam jesienny akcent.

W farsz do papryczek powbijałam kilka kurekW farsz do papryczek powbijałam kilka kurek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Faszerowane warzywa są nie tylko przyjemną odmianą w tygodniowym menu obiadowym, ale również stwarzają okazję do tego, aby przemycić dziecku porcję warzyw. Nie każde z przyjemnością sięga po surową marchewkę czy paprykę, ale w wersji zapiekanej to już zupełnie inna bajka.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Faszerowane warzywa z kurkami

Jeśli lubisz zapiekane papryki, cukinię lub cebulę, śmiało możesz do farszu dodać nawet surowe kurki. Wystarczy tylko oczyścić je z piasku – na przykład wykorzystując sposób Ani Starmach lub delikatnie przepłukując je pod bieżącą wodą.

Tym razem postawiłam na klasykę i zrobiłam papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym, ale możesz przygotować też farsz bez mięsa – z ryżem i grzybami leśnymi w środku lub risotto dyniowym, do którego kurki pasują doskonale. Podsmaż je wcześniej na maśle, a będą jeszcze bardziej aromatyczne i kremowe w smaku.

Przepis na papryki faszerowane z kurkami

Papryki możesz też zapiec pod beszamelem wymieszanym ze startym parmezanem. Wtedy ułóż je ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym i przykryj kremową pierzynką.

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • 1 cebula,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1 marchewka,
  • 50 g ryżu,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, gałka muszkatołowa,
  • 50 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekrój na połówki, wytnij nasiona, opłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij posiekaną cebulkę.
  3. Dodaj mięso mielone i startą marchewkę, posyp solą, pieprzem i mieloną papryką i smaż do momentu, aż odparuje woda.
  4. Następnie wsyp ryż i wymieszaj z mięsem.
  5. Stopniowo wlewaj bulion rozmieszany z passatą pomidorową. Czekaj, aż ryż wchłonie bulion i dolewaj kolejną porcję. Cały czas mieszaj risotto, aby nie przywarło.
  6. Gdy ryż będzie już miękki, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Farsz nałóż do środka papryczek, powbijaj kurki i przykryj startym parmezanem.
  8. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20–25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie