W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Kiedy nudzą mnie obiady z ziemniakami i makaronem, robię coś z piekarnika. Tym razem postanowiłam odkurzyć przepis na papryki faszerowane. Do środka dodałam jesienny akcent.
Faszerowane warzywa są nie tylko przyjemną odmianą w tygodniowym menu obiadowym, ale również stwarzają okazję do tego, aby przemycić dziecku porcję warzyw. Nie każde z przyjemnością sięga po surową marchewkę czy paprykę, ale w wersji zapiekanej to już zupełnie inna bajka.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Faszerowane warzywa z kurkami
Jeśli lubisz zapiekane papryki, cukinię lub cebulę, śmiało możesz do farszu dodać nawet surowe kurki. Wystarczy tylko oczyścić je z piasku – na przykład wykorzystując sposób Ani Starmach lub delikatnie przepłukując je pod bieżącą wodą.
Tym razem postawiłam na klasykę i zrobiłam papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym, ale możesz przygotować też farsz bez mięsa – z ryżem i grzybami leśnymi w środku lub risotto dyniowym, do którego kurki pasują doskonale. Podsmaż je wcześniej na maśle, a będą jeszcze bardziej aromatyczne i kremowe w smaku.
Przepis na papryki faszerowane z kurkami
Papryki możesz też zapiec pod beszamelem wymieszanym ze startym parmezanem. Wtedy ułóż je ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym i przykryj kremową pierzynką.
Składniki:
- 3 duże papryki,
- 1 cebula,
- 200 g mięsa mielonego,
- 1 marchewka,
- 50 g ryżu,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, gałka muszkatołowa,
- 50 g parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Papryki przekrój na połówki, wytnij nasiona, opłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij posiekaną cebulkę.
- Dodaj mięso mielone i startą marchewkę, posyp solą, pieprzem i mieloną papryką i smaż do momentu, aż odparuje woda.
- Następnie wsyp ryż i wymieszaj z mięsem.
- Stopniowo wlewaj bulion rozmieszany z passatą pomidorową. Czekaj, aż ryż wchłonie bulion i dolewaj kolejną porcję. Cały czas mieszaj risotto, aby nie przywarło.
- Gdy ryż będzie już miękki, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Farsz nałóż do środka papryczek, powbijaj kurki i przykryj startym parmezanem.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20–25 minut.