Węgierski szef kuchni zdradził mi, że nigdy nie dodaje tego do leczo. Polacy wciąż to robią i psują smak dania

Kto raz posmakował prawdziwego węgierskiego leczo, już nigdy nie wróci do popularnej polskiej wariacji. Zwłaszcza w sezonie na paprykę, danie z duszonymi warzywami smakuje wyjątkowo dobrze. Węgrzy uwielbiają z mięsnymi dodatkami i cebulą podsmażoną na smalcu.

Węgierskie leczo z papryką i pomidoramiWęgierskie leczo z papryką i pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Początkowo przygotowywane przez pasterzy, szybko zdobyło popularność. Podstawowe składniki to papryka, pomidory i cebula. W tradycyjnym przepisie nie ma miejsca na cukinię czy pieczarki, które często pojawiają się w polskiej wersji. Dla Węgrów leczo to prosta, ale jednocześnie pełna smaku potrawa, często serwowana z kromkami świeżego chleba, które podkreślają jej domowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jakie dodatki do węgierskiego leczo?

Kluczem do sukcesu jest słodka, dojrzała papryka i mięsiste pomidory. Jednak najpierw trzeba pokroić cebulę w pióra i podsmażyć na smalcu. Śmiało możesz dać dwie, a nawet trzy sztuki. Cebula dodaje słodyczy i zagęszcza sos, który powstaje w wyniku duszenia warzyw.

Węgrzy dodają do leczo nie tylko ostrą kiełbasę, ale także boczek czy kawałki smażonej wieprzowiny. Obowiązkowy jest dodatek ostrej papryki, a także mielonej słodkiej papryki i świeżo zmielonego pieprzu. Dla wzbogacenia smaku możesz doprawić leczo także przyprawami korzennymi i suszonymi ziołami.

Przepis na węgierskie leczo

Składniki:

  • 3 papryki (różne kolory),
  • 4 soczyste pomidory,
  • 2 duże cebule,
  • 200 g kiełbasy lub boczku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczka mielonej papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  2. Na rozgrzanej patelni lub w dużym garnku podsmaż cebulę na smalcu, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojoną kiełbasę lub boczek i smaż do zarumienienia.
  3. Do cebuli i kiełbasy dodaj pokrojoną paprykę. Smaż przez kilka minut, a następnie wrzuć pomidory.
  4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku.
  5. Leczo podawaj z kromkami świeżego chleba.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟