To nie podrabiane leczo. Turecki przysmak najlepiej smakuje z pitą
W Polsce lubimy mieszać ze sobą różne warzywa. W garnku lądują cukinia, bakłażan, pieczarki i papryka, co nieraz oburza krytyków kulinarnych. A może jednak warto bardziej dozować poszczególne smaki? Jednego dnia rozkoszować się papryką w węgierskim leczo, a kilka dni później cukinią po turecku – w aromatycznym sosie z oliwą i czosnkiem.
Cukinia to warzywo, które idealnie chłonie aromat dodatków. Miękki i soczysty miąższ można przygotować na słodko lub na ostro i w każdej wersji wypada doskonale. Turecki przepis na Kabak Çintmesi bazuje na kilku prostych składnikach, na które właśnie w Polsce jest sezon. Do cukinii dodaj mięsiste pomidory z ogródka i wyrazisty czosnek. Podczas duszenia warzyw powstanie pyszny sosik, którym doskonale nasiąka bałkańska pita.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów
Inne pomysły na dania z cukinią
Cukinię można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Możesz pokroić ją na kawałki i zamarynować w zalewie z dodatkiem aromatycznych przypraw, możesz zrobić z niej makaron i podać z ziołowym pesto. Świetnie smakuje również w postaci faszerowanych łódeczek. Do środka wrzuć kawałki podsmażonego kurczaka i duszony szpinak albo grzyby leśne w śmietanie. Dodaj ser, oliwki, kapary i świeże zioła – według własnego gustu i smaku – i za każdym razem serwuj ją w nowej odsłonie.
Cukinia może zastąpić również jabłka w tradycyjnej szarlotce. Podsmaż ją na maśle z cukrem i cynamonem i połóż na kruchym cieście. Po upieczeniu trudno będzie rozpoznać, że w środku znajdują się warzywa, a nie owoce. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub domową bitą śmietaną.
Przepis na Kabak Çintmesi, czyli duszoną cukinię po turecku
Młodej cukinii nie musisz obierać. Starszą obierz ze skórki i usuń ze środka gniazda nasienne.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 0,5 kg pomidorów,
- 4 łyżki oliwy,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- świeże zioła do posypania.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra, a czosnek w cieniutkie plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię i pomidory. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
- Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.