To nie podrabiane leczo. Turecki przysmak najlepiej smakuje z pitą

W Polsce lubimy mieszać ze sobą różne warzywa. W garnku lądują cukinia, bakłażan, pieczarki i papryka, co nieraz oburza krytyków kulinarnych. A może jednak warto bardziej dozować poszczególne smaki? Jednego dnia rozkoszować się papryką w węgierskim leczo, a kilka dni później cukinią po turecku – w aromatycznym sosie z oliwą i czosnkiem.

Cukinia po turecku z oliwą, pomidorami i czosnkiemCukinia po turecku z oliwą, pomidorami i czosnkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukinia to warzywo, które idealnie chłonie aromat dodatków. Miękki i soczysty miąższ można przygotować na słodko lub na ostro i w każdej wersji wypada doskonale. Turecki przepis na Kabak Çintmesi bazuje na kilku prostych składnikach, na które właśnie w Polsce jest sezon. Do cukinii dodaj mięsiste pomidory z ogródka i wyrazisty czosnek. Podczas duszenia warzyw powstanie pyszny sosik, którym doskonale nasiąka bałkańska pita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Inne pomysły na dania z cukinią

Cukinię można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Możesz pokroić ją na kawałki i zamarynować w zalewie z dodatkiem aromatycznych przypraw, możesz zrobić z niej makaron i podać z ziołowym pesto. Świetnie smakuje również w postaci faszerowanych łódeczek. Do środka wrzuć kawałki podsmażonego kurczaka i duszony szpinak albo grzyby leśne w śmietanie. Dodaj ser, oliwki, kapary i świeże zioła – według własnego gustu i smaku – i za każdym razem serwuj ją w nowej odsłonie.

Cukinia może zastąpić również jabłka w tradycyjnej szarlotce. Podsmaż ją na maśle z cukrem i cynamonem i połóż na kruchym cieście. Po upieczeniu trudno będzie rozpoznać, że w środku znajdują się warzywa, a nie owoce. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub domową bitą śmietaną.

Przepis na Kabak Çintmesi, czyli duszoną cukinię po turecku

Młodej cukinii nie musisz obierać. Starszą obierz ze skórki i usuń ze środka gniazda nasienne.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg pomidorów,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • świeże zioła do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra, a czosnek w cieniutkie plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  2. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię i pomidory. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  3. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża